Inledning

Att det kommer nya grafikkort på löpande band är ingen nyhet. Tidigare har kampen mellan de två grafikkortsgiganterna varit stenhård, och så är den än idag. Skillnaden är att Nvidia haft ett långvarigt försprång med Geforce 8-serien, som hållit på prestandakronan i mer än ett år.

Denna ledning cementerades när den åttonde generationen Geforce uppdaterades med en ny grafikprocessor, som har kodnamnet G92. Resultatet blev två nya grafikkort vilka positionerades av tillverkaren som billigare alternativ till toppmodellerna. Geforce 8800 GT och GTS (512) var bröderna som inte skulle rå på de betydligt dyrare men äldre GTX och Ultra. Resultatet blev att G92-baserade modellerna fullständigt krossade intresset för de äldre varianterna genom ett mycket gott förhållande mellan pris och prestanda.

I Nvidias Geforce 9-serie används återigen samma grafikprocessor. Kommande Geforce 9800 GTX är i själva verket en 8800 GTS med högre klockfrekvenser. Grafikkortet vi testar idag är däremot en betydligt mer intressant konstruktion.

Med hjälp av två sammanfogade kretskort och lika många grafikprocessorer har Nvidia skapat ett grafikkort som i mångt och mycket påminner om gamla Geforce 7950 GX2. Genom den ganska udda konstruktionen har Nvidia chansen att nära nog fördubbla prestandan utan att behöva utveckla en helt ny grafikprocessor, men frågan är om de verkligen lyckas.

På andra sidan staketet lurar AMD med HD 3000-serien. Eftersom tillverkarens tidigare generation grafikkort inte rådde på Geforce 8-serien var AMD snabba med att släppa en uppdaterad variant, där fokus hamnade på priset istället för prestandan.

I början av året gav sig dock AMD in i prestandaracet på allvar igen. Med Radeon HD 3870 X2 integrerade tillverkaren två grafikprocessorer på ett och samma grafikkort. Detta resulterade i en högpresterande modell som gott och väl kunde mäta sig med den allra snabbaste varianten i Geforce 8-serien, nämligen 8800 Ultra.

Nu har både alldeles färska Geforce 9800 GX2 och den något äldre Radeon HD 3870 X2 letat sig in på SweClockers testavdelning. Följ med när vi jämför de båda högpresterande modellerna mot varandra, och undersöker vem som egentligen leder i det ständigt rådande prestandakriget.