Överklockning, värmeutveckling och effektförbrukning

Alla är inte enbart intresserade av grafikkortsprestanda vid standardfrekvenser. Det är många som dessutom vill se överklockningspotential, värmeutveckling och effektförbrukning.

Överklockning

Överklockningsfrekvenserna testades i 3dmark06 och olika spel för att leta efter grafikfel och för att kontrollera stabiliteten. Vi använde automatisk fläktkontroll, vilket innebar att ljudnivån i princip var oförändrad av överklockningen. Med andra ord skulle det sannolikt gå att få ut högre överklockningar på grafikprocessorn genom att höja varvtalet på fläkten. Även temperaturerna mättes med automatisk fläktkontroll.

Ett gemensamt problem för båda modellerna med två grafikprocessorer verkar vara att de är känsliga när man höjer frekvensen. Vi fick flera gånger sänka inställningarna för att inte råka ut för prestandaförluster (istället för högre prestanda). För att göra det ännu svårare så fungerar det med vissa frekvenser i ett spel men kanske inte i ett annat. Man måste konstant testa vilka frekvenser som fungerar i olika spel. Skall man överklocka 3870 X2-kort med Overdrive-funktionerna i Catalyst måste man koppla in en 6-pinnars och en 8-pinnars strömkontakt (PCIE). Eftersom vi inte fick igång 9800GX2 utan att använda en 8-pinnars kontakt måste man skaffa sig en adapter ifall nätaggregatet inte har en sådan anslutning (Asus 9800 GX2-kort var det enda i testet som hade adapter för 8-pinnars PCIE). Rivatuner 2.08 fungerade allra bäst att överklocka med och vi fick även bättre prestanda vid samma frekvenser än i till exempel Catalyst Overdrive.

Resultat:

Asus EN9800 GX2

GPU: 720 MHz (600)
Shader: 1782 MHz (1500)
Minne: 2232 MHz (2000)

Shaderfrekvenserna gav oss störst problem men även grafikprocessorerna var relativt svåra att överklocka. Minnesfrekvenserna var däremot inte lika svåra att få bra resultat med, men även med dem var man tvungen att se upp för prestandaförlust om man höjt för mycket.

Leadtek Winfast PX9800 GX2

GPU: 729 MHz (600)
Shader: 1782 MHz (1500)
Minne: 2232 MHz (2000)

Skall man höja shaderfrekvenserna måste man ta bort länkningen mellan GPU och shaderfrekvenser i Rivatuner. Annars kan man inte överklocka grafikprocessorerna mycket, men det innebär också att nästa tillgängliga överklockningsfrekvens är 1836 MHz (från 1782 MHz), vilket inget av korten klarade av. På båda korten gick det dock att köra med högre minnsefrekvenser än i diagrammen, men då det resulterade i prestandaförlust använde vi 2232 MHz på båda korten.

Asus EAH3870 X2 1 GB TOP

GPU: 880 MHz (851)
Minne: 1938 MHz (1908)

Eftersom kortet redan var överklockat kanske det inte var konstigt att det inte gick att höja frekvenserna högre. Vi hade dock hoppats bättre resultat med tanke på kylaren Asus har monterat på kortet. Högre frekvenser innebar tyvärr prestandaförlust.

Temperatur

Temperaturen på grafikkorten uppmättes med programmen Rivatuner (ATI) och värdena togs efter fyra Firefly-rundor i 3dmark06.

Det är knappast förvånande att 9800 GX2-korten blir varma men den stora överraskningen var istället Asus 3870 X2 som har riktigt låga temperaturer. Av någon anledning ändras inte temperaturen nämnvärt för Leadteks 9800 GX2-kort när man jämför vid standardfrekvenser respektive överklockat. För Asus ser vi att det skiljer mer.

Kylningen för 9800 GX2 orkade inte riktigt med vid höga frekvenser och vi fick värmeproblem när vi körde Crysis (Very High). Det gick dock att köra dem utan problem vid de frekvenser som finns i diagrammen.

Effektförbrukning

Värdena för elförbrukningen fick vi fram med hjälp av en elenergimätare och 3dmark06-siffrorna som anges är det högsta som uppmättes under ett vanligt test med standardinställningarna. Viloläge är med enbart Windows Vista igång. Samma procedur upprepades under temperaturmätningen men under 3dmark-körningen togs temperaturen för de olika grafikkorten vid exakt samma scen.

Även om det är HD 3870 X2 som förbrukar mest vid belastning är det stor skillnad vid viloläge (låg belastning). Så länge man inte kör något grafikkrävande så är det Radeon-kortet som har minst effektförbrukning.

Jämför man 9800 GX2-korten verkar Leadtek ha något lägre effektförbrukning men skillnaden är liten.