Produkten

På baksidan av musmattan sitter fyra stycken USB-portar och ett strömuttag. En av USB-portarna används för kommunikation mellan musmattan och datorn. De tre resterande fungerar som en USB-hubb, dock kräver musen en av dessa portar vilket ger två stycken portar tillgängliga bakom musmattan.

Många tangentbord har en USB-hubb inbyggd vilket är praktiskt då det blir mindre kablar på bordet. Musunderlag med USB-portar är i jämförelse ganska ovanligt. Nackdelen är att mattan blir känsligare, klumpigare och svårare att rengöra.

Det första man lägger märke till när man ser musen Headshot är att produkten är stor. Ovansidan av musen är plast och sidorna är täckt av tjock gummi. Musens grepp är därför väldigt bra, det går inte att tappa eller slinta på musen. Headshot är även en av få möss vi sett som har ett stöd som räcker både för ring- och lillfingret. Även om man har stora händer kommer inga fingrar att släpa i underlaget med den här musen.

Något annat man lägger märke till är den rullade sladden som påminner om en telefonsladd. Bortser man från att sladden kan dras ut är den bara ungefär 30 centimeter lång. Musen är onekligen till för att kopplas in på baksidan av den medföljande musmattan. Vill man använda musen separat är man tvungen att köpa en förläningssladd för USB.

Headshot har en ganska ovanlig knapplayout. På sidan av musen finns inga knappar alls utan alla knappar sitter runt skrollhjulet. Musknapparna som ofta används för att gå framåt/bakåt i webbläsare (”mouse4” och ”mouse5”) sitter istället ovanför skrollhjulet, mellan höger och vänster musknapp.

Under skrollhjulet finns två andra knappar. Som standard används dessa för att öka/minska musens känslighet i DPI. Alla knappar kan dock konfigureras om med den medföljande mjukvaran.

Beroende vem man frågar har Fanatec Headshot en knapplayout som antingen ”duger” eller är ”bra”. Att musen saknar knappar vid tummen är en stor miss då det fingret nu inte kan användas till något annat än grepp. Om man föredrar att ha tre fingrar högst upp på musen – ett på vänster, ett på skrollhjulet och ett på höger musknapp – är det trevligt att få tillgång till två extra knappar med långfingret.

Den som däremot föredrar att enbart ha två fingrar högst upp på musen kommer nu att vara tvungen att röra fingrarna extra för funktioner som på andra möss ligger bra till för tummen. Detta är ingen enormt stor nackdel då man snart vänjer sig, men musen vore ändå bättre om den hade knappar på sidan.

Som en kompensation för att musen inte har knappar för tummarna bjuder Fanatec Headshot på två extra knappar under skrollhjulet. Som på de flesta andra möss kan hjulet klickas rakt nedåt. Fanatecs mus kan även klickas i sidled. Dessa knappar används inte för att skrolla i sidled utan som vanliga musknappar. Dessa två knappar kan bindas till olika funktioner med den medföljande mjukvaran om man vill det. Dessvärre upptäcktes ett mekaniskt problem med skrollhjulet, som dokumenteras länge fram i recensionen.

Fanatec Headshot har totalt nio stycken musknappar, alla runt skrollhjulet. Detta kan jämföras med exempelvis Razer Lachesis som har fyra knappar runt hjulet och fyra på sidorna av musen.

På musens undersida kan vi se teflonfötter och två skruvar. Dessa två skruvar kan användas för att göra musen lite större, för att passar fler handstorlekar.

Jämfört med Logitechs klassiker MX500 och Razers relativt nya prestandamus Lachesis är Headshot en stor mus.