Tillbehör och installation

Medföljande tillbehör

I kartongen medföljer drivrutiner, manualer och installationsanvisningar samt ett handledstöd.

Installationen

Att installera Saiteks tangentbord skiljer sig något från vanliga modeller. Hårdvarumässigt är installationen enkel och det är bara att sätta in tangentbordet i en ledig USB-plats. Tangentbordet har även en inbyggd USB- och audiohubb på baksidan. Vill man använda dessa funktioner krävs en extra USB-port. Tangentbordet kan dessutom anslutas till ljudkortet. Vill man inte använda dessa funktioner räcker det att ansluta tangentbordet till en USB-port.

För att använda alla funktioner som tangentbordet bjuder på är det nödvändigt att installera medföljande drivrutiner och program. Installerar man inte dessa program fungerar inte de tolv programmerbara knapparna. De medföljande programmen fungerar på Windows XP och Windows Vista.

Installation av medföljande drivrutiner och mjukvara är dessvärre katastrofalt dålig, vilket inte ger ett sådant bra intryck. Den medföljande mjukvaran är uppdelad i två separata program, dels drivrutinerna och dels ett konfigurationsprogram. Att installera drivrutinerna är en klumpig historia som kräver att man klickar igenom många fönster av Windows inbyggda guide ”lägg till ny maskinvara”. Det som ger mest huvudbry är dock kontrollprogrammet.

Problemet med kontrollprogrammet är att det inte installeras, fastän installationsprogrammet säger att det har gjort det. Efter en stunds felsökande visar det sig att Saiteks installationsprogram inte fungerar på svenska Windows XP. De flesta installationsprogram har ett fönster där användaren får välja installationsspråk. Saiteks program väljer istället språk automatiskt genom att kolla vilket språk operativsystemet använder. Problemet är att installationsprogrammet inte gör någonting alls om det upptäcker ett språk som Saitek inte översatt mjukvaran till.

För att installera den engelska kontrollpanelen måste man därför starta installationsprogrammet manuellt. Detta genom att köra filen software_loc_9.msi i mappen x86/Software på CD-skivan. Vill man installera den senaste versionen från Saiteks webbplats måste man krångla lite mer. Steg 1 är att ladda ner Saitek_Cyborg_Keyboard_SD6_32_Software_pfw.exe från Saitek. Steg 2 är att öppna den här filen i WinRAR, och sedan extrahera alla filer till en mapp. Steg 3 är att köra software_loc_9.msi (och inte setup.exe).

Om man inte har WinRAR installerat kan man istället köra filen Saitek_Cyborg_Keyboard_SD6_32_Software_pfw.exe, sedan i Windows temp-mapp leta efter en mapp som heter Saitek. Filerna i den här mappen får man sedan kopiera till en annan mapp. När detta är gjort stänger man ner installationsprogrammet och upprepar steg 3 ovan.

Problemen slutar inte där, utan efter att software_loc_9.msi installerats måste man köra det vanliga setup-programmet, som installerar fler drivrutiner. Först efter dessa steg fungerar tangentbordet som det ska. Räkna med en del omstarter och ominstallationer innan tangentbordets program fungerar.