Prestanda

Prestandadelen av detta NAS-test är viktigt då flera enheter vi testat tidigare (exempelvis [article id="6031"]Qnap TS-409 Pro[/article] och [article id="6020"]Buffalo Linkstation[/article]) har visat sig haft en tveksam prestanda, speciellt när det gäller skrivning av filer. Alla behöver inte prestanda, men har man tänkt lagra stora filer som semesterfilmer eller stora mängder bilder är det viktigt att det inte tar lång tid att överföra dem till enheten.

Den främsta kritiken mot NAS-enheter brukar vara den relativt låga prestandan och att en "vanlig dator" har bättre prestanda. Detta må stämma, men man får inte glömma att en liten NAS-enhet har rätt begränsad beräkningsprestanda. I NSA-220 från Zyxel sitter det en Marvell 88F5182-processor på 500 MHz där frekvensen egentligen är rätt ointressant då det inte går att jämföra med någon nyare processor när det gäller instruktioner per cykel. Alla konsument/smb-enheter har speciell elektronik och på grund av detta kan prestandan inte jämföras med en USB-hårddisk till exempel.

För att testa prestandan på NSA-220 använder vi ett program som heter Iozone. Det är ett syntetiskt prestandatest som kan användas för att testa filsystem både lokalt och via nätverk. Det testar snabbheten på det aktuella filsystemet men främst hur snabbt datan kan läsas eller skrivas på nätverk. I detta test har vi valt att överföra filer om 32, 512 samt 1024 megabyte till NAS-enheten från klienten. Kommandoraden i Iozone såg ut som följande:

iozone -Rab zyxel_nsa220.wks -n 32M -i 0 -i 1 -g 1G -q 64k -y 64k -f y:\test\001.tmp

Vi skall även utföra ett "dra-och-släpp"-test där vi helt enkelt överför en ISO-fil på 4,32 gigabyte till enheten. Klienten som testerna utfördes på såg ut som följande:

Moderkort: Foxconn P35A (Intel P35)
Processor: Core 2 Duo Q6600 @ 3.2 GHz
Minnen: Corsair TWIN2X PC-8500C5 2x1024 MB
Nätaggregat: [article id="5957"]Gigabyte Odin GT 800W[/article]
Hårddisk: Western Digital Raptor 36 GB
Operativsystem: Windows XP SP2

Nätverkskortet på klienten var ett Realtek 8111B med de senaste drivrutinerna. Switchen som vi primärt använde var en DGS-1216T från D-Link i originalkonfiguration. Samtliga kablar mellan NAS-enheten och klienten var av UTP CAT6-typ.

Jämförelserna görs mot totalt fem enheter:

  • [article id="6031"]Qnap TS-409 Pro[/article] (4 hårddiskar)

  • [article id="6020"]Buffalo Linkstation Live 500 GB[/article] (1 hårddisk)

  • [article id="6060"]Thecus N3200[/article] (3 hårddiskar)

  • Lacie Ethernet Disk 2 TB (4 hårddiskar)

  • Iomega Storcenter 400r 1,6 TB (4 hårddiskar)

När man läser diagrammen måste man tänka på att vi ser modeller som inte har samma antal hårddiskar. Teoretiskt ökar prestandan för varje hårddisk vi installerar i en NAS-enhet så det är inte helt rättvist att jämföra modeller med olika antal hårddiskar. Dock har vi tidigare sett att antalet hårddiskar inte påverkar prestandan lika mycket som i ett vanligt datorsystem.

Vi testade de tre varianterna på Zyxel NSA-220: JBOD (med två hårddiskar), RAID0 samt RAID1.

Det märks direkt att Zyxel NSA-220 är en av de minsta enheterna vi har testat. Dock så är prestandan på exempelvis Buffalo Linkstation Live (som bara har en hårddisk) bättre än NSA-220. Det är heller ingen skillnad mellan JBOD och RAID0 vilket förvånar lite.

Att läsa en större fil gick ännu trögare. Det bästa resultatet fick vi med RAID0 och med en prestanda om cirka 80 megabit per sekund. Alla andra enheter var bättre här.

Vi ser ungefär samma prestandabild när det gäller att läsa en fil på 1024 megabyte som med en fil på 256 megabyte. Inget spännande med andra ord.

Zyxel NSA-220 hamnar efter de andra enheterna när det gäller skrivning också. Vi fick bäst resultat med RAID1 här precis som med läsning av en 32-megabytesfil.

Enheten verkar ha problem med att komma över 10 megabyte per sekund eller 80 megabit per sekund. Skrivning av en 256-megabytesfil går i cirka 8,5 megabyte per sekund oavsett RAID-läge. RAID0 verkar minst sagt vara onödigt på enheten.

Vi ser samma resultat som i de andra testen. Prestandan ligger under 10-megabyte per sekund-strecket. RAID0 var snabbast här men med knapp marginal. Prestandan ligger ungefär som på Linkstation Live från Buffalo vilket inte är särskilt imponerande.

Den enda enheten som var slöare än NSA-220 var Qnap TS-409 Pro i RAID6-läge. Jämfört med de andra enheterna var NSA-220 riktigt seg i överföringstestet.

Energiförbrukningen ligger ungefär där den bör: lite mer än Linkstation Live från Buffalo som har en hårddisk och mindre än Thecus N3200 som har tre hårddiskar. 22 watt när den inte används (och hårddiskarna är på) är inte speciellt mycket.