RAID-hantering

Thecus N5200 stödjer många olika RAID-lägen: 0, 1, 5, 6, 10 och JBOD. Alla lägen har sina nackdelar och fördelar men det är trevligt att så pass många lägen stöds. Speciellt RAID10 är hyfsat ovanligt på NAS-servrar i detta segment.

Thecus RAID1-nivå är lite speciell. Normalt använder man RAID1 med två hårddiskar där datan speglas mellan dem, men Thecus RAID1 stödjer flera hårddiskar så att datan speglas över flera hårddiskar. Om man vill vara extremt säker på att datan finns kvar trots att en eller flera (till och med fyra) hårddiskar går sönder kan man köra RAID1 med fem stycken hårddiskar.

När man skapar en RAID-array klickar man i vilket läge man önskar. Sedan får man skriva in volymnamn, N5200 stödjer flera olika arrays med olika RAID-nivåer om man önskar har en RAID0-array för prestanda och en RAID1-array för säkerhet till exempel.

Sedan får man klicka i vilka hårddiskar man vill ha till den önskade RAID-arrayen. Man kan även klicka i om någon hårddisk ska användas som "spare", det vill säga en hårddisk som tar över ifall någon annan går sönder. Använder man RAID5 och RAID6 kan det vara mycket smidigt med en spare-hårddisk. Vidare får vi välja stripe size vilket kan vara väldigt bra ur en prestandaaspekt att kunna konfigurera.

När man skapat en RAID får man upp en skärm där status visas. Om man har skapat en ny RAID-array så står det exempelvis att volymen formateras. Tyvärr visas inte hur långt det är kvar i minuter eller hur mycket som har formaterats i procent vilket är lite dumt.

När formateringen är klar dyker volymen upp i listan på RAID-menyvalet i webbgränssnittet. Information som total kapacitet, vilka hårddiskar som används och aktuellt RAID-läge presenteras. Aktuell status visar också om exempelvis en hårddisk saknas (kallas då degraded) eller rent av skadad. Det finns även ett diagram som visar hur mycket av volymen som består av data, USB-hårddisk, iSCSI-volymer och hur mycket av volymen som inte är utnyttjad.

Om man har fem stycken hårddiskar på 500 gigabyte vardera och skapar en RAID0-array av 50 procent av hårddiskarnas lagringskapacitet (som blir 1,25 terabyte) kan man utnyttja expanderingsfunktionen som finns i webbgränssnittet. Denna funktion är mycket smidig om man köper två hårddiskar från början och sedan köper extra hårddiskar. Då är det bara att stoppa in hårddiskarna i enheten och expandera sin RAID-array.

Att skapa en RAID-array med fem stycken hårddiskar tar sin tid. Både JBOD och RAID0 gick snabbt med enheten (ett par minuter och sedan är volymen klar), men RAID1 och övriga RAID-nivåer tar mycket lång tid.

Går en hårddisk sönder kan man antingen ha en "spare"-hårddisk som automatiskt aktiveras, eller så drar man helt enkelt ut den felande hårddisken och ersätter den med en ny. Vi testade detta genom att skapa en RAID10-array med fyra stycken hårddiskar. Därefter startade vi en kopiering av en stor fil till enheten. Medan vi kopierade drog vi ut en hårddisk. Därefter går vi in i loggarna och ser direkt vad som har hänt. Kopieringen fortsätter som normalt och det är knappt att det blir någon prestandaförlust. I RAID-informationsfönstret under Storage-kategorin står arrayen även som degraderad.

När vi sedan sätter in hårddisken igen kan vi se i loggarna att RAID-arrayen återuppbyggs. "The system Thecus-N5200Pro is recovering the RAID and rebuilding is in progress."

Thecus N5200 stödjer ett par migreringslägen där man helt enkelt omvandlar en sorts array till en annan, utan att förlora informationen. De som stöds är från RAID0 till RAID5 samt från RAID1 till RAID5. Detta är inte lika bra som TS-409 Pro från Qnap men det är ofta från RAID0 eller 1 man vill migrera till ett mer avancerat läge. Vi saknar dock migrering från RAID5 till RAID6 till exempel.