Testsystem och utförande

Vid testet använde vi oss av en stationär- och en bärbar dator bestyckade med följande hårdvara:

Stationär dator

Specifikation

Processor:

AMD Athlon 64 X2 3600+ (1,9 GHz)

Minne:

4096 Mbyte DDR2 800 MHz

Hårddisk:

Serial ATA 500 Gbyte 7200 rpm

Nätverkskort:

Nvidia Nforce 10/100/1000 Mbit/s

Operativsystem:

Windows XP PRO SP2

Bärbar dator

Specifikation

Processor:

Dual-Core T2330 (1,6 GHz)

Minne:

2048 Mbyte DDR2 667 MHz

Hårddisk:

Serial ATA 160 Gbyte 5400rpm

Trådlöst:

D-Link DWA-160 USB

Nätverkskort:

RTL8168C 10/100/1000 Mbit/s

Operativsystem:

Windows Vista Home Premium

Testerna utfördes med hjälp av applikationen iperf vilken är en kombinerad server- och klientmjukvara. Iperf startades i serverläge på den stationära datorn och kopplades till en fast port på routern. Den bärbara datorn anslöts trådlöst till routern med hjälp av ett trådlöst nätverkskort från D-Link. Alla testerna genomfördes med protokollet TCP och dataströmmarna skickades endast i en riktning. TCP innehåller felkorrigering vilket gör att resultatet inte består förlorade paket utan en istället relativt verklig prestanda.

Varje test utfördes fem gånger under en period av tio sekunder och därefter räknades ett snittvärde fram.

För att belasta routern utfördes testerna med ett olika antal simultana anslutningar vilka antalet är redovisat vid respektive diagram. Desto fler anslutningar, desto mer belastning är det på routern.

Genomströmningstestet, vilket på engelska kallas throughput, är hur mycket datatrafik en enhet klarar från punkt a till b. I detta fall mäter vi hur mycket data som kan flyttas från WAN-porten (internet) till en dator på insidan. Detta utfördes genom att en IPERF-server kopplades upp på WAN-porten med 1000 Mbit/s. Den bärbara datorn kopplades in på en LAN-port med 1000 Mbit/s och anslöt som klient mot IPERF-servern. Varje test skedde fem gånger under en period av tio sekunder med ett olika antal strömmar. Det värde som redovisas i diagrammet vid valt antal strömmar är ett snittvärde av fem.

Under testet använde vi oss av två olika mätpunkter för att få en uppfattning om hur hinder påverkar prestanda. Den första mätningen skedde med fri sikt och ett avstånd på tre meter till routern. Den andra mätpunkten var med en betongvägg som hinder där router och klient placerades fem meter från väggen på vardera sida.

Nätverkskortet som användes är en USB-variant från D-Link. Kortet heter DWA-160 och har stöd för både 2,4- och 5 GHz-bandet.