Bildtest

På billigare skärmar brukar det först och främst vara bildkvaliteten som är sämre. Billiga TN-skärmar är snabba, men begränsas istället av antalet synliga färger och svärtan. Detta är huvudsakligen ett problem för de som använder skärmen till bildbehandling, och de lite mer kräsna användarna kan uppleva att de billiga skärmarna inte räcker till.

Färgåtergivning:

  • Vitt är lite grått i sRGB

  • Svart är en aning ljus

  • Rött är rött

  • Grönt är något ljus

  • Blått är blått

Allt som allt klarar sig skärmen relativt bra i rena färger i förhållande till förutsättningarna den har. Problemfärgen är vitt. Vi klarade inte av att kalibrera några bättre resultat än den gråaktiga vita färgen som vi fick genom sRGB. I alla andra bildkonfigurationer fick den en något lila nyans. Svärtan är överraskande jämn och har mycket lite läckage från bakbelysningen längs med kanterna.

I fotoalbumet gör skärmen också ett bra jobb. Den har bra rörelser i mörka områden, men klarar sig något sämre med de ljusa bilderna. Hudtoner är heller ingen styrka. Dessa har en tendens att vara svagt röda, och ger intrycket av att alla bilder visar engelsmän.

Betraktningsvinkel

Betraktningsvinkeln var nog inte heller det översta på prioriteringslistan för Benq. Skärmen fungerar bra helt framifrån, och med någon sidoförflyttning. Lyfter man huvudet väsentligt, försvinner alla färger relativt snabbt. Uppgivna 160 grader verkar inte stämma med verkligheten.

Användning i icke-optimala upplösningar

Vid icke-optimala upplösningar fungerar skärmen godkänt. Saker ser lagom skarpa ut, men det är inte något vi vill rekommendera att arbeta i under en längre tid.

Film

Vid film uppträder skärmen mycket bra, detta tack vare en bra svärta och måttlig bakgrundsbelysning. Rörelser i mörka områden är också bra.

Spel

24-tummare har blivit nästa storleksmässigt logiska steg för många idag. Produktgruppen har kännetecknats av dyra och sega skärmar, men genom intåget av snabba TN-paneler är det inte längre något i vägen för att hitta skärmar med 5 ms responstid. Benq G2400W är en av dem.

Skärmen testades med Battlefield 2, Half-Life 2 och Trackmania Nations. Modellen klarar sig genomsnittligt i alla spel. Vi har dock sett skärmar som är bättre ägnade för de mest kräsna spelarna, men som en ”all-round”-skärm fungerar G2400W absolut i spel.

Eftersläpningar är svårt att upptäcka vid vanligt spel. Vi klarade dock att provocera fram lite, speciellt i Bubble Trouble är det möjligt att upptäcka svaga skuggor. Detta är jämnt fördelat över färgskalan.

Spel i icke-optimal upplösning

Det upplevs inte vara ett problem att spela vid icke-optimala upplösningar. Skärmen skalar multimedia bättre än ren visning av skrivbordet.