Slutsats

När vi betraktar resultaten för Geforce GTX 280 och tänker på dess pris finns det inte mycket som talar för kortet. Nvidia är här sin värsta konkurrent med Geforce 9800 GX2 som är bättre än den nya modellen i flera spel. Eftersom 9800 GX2 också är billigare är den äldre varianten helt klart ett vettigare köp. Det enda som imponerade på oss var SLI-prestandan i Company of Heroes.

En annan besvärande detalj för Geforce GTX 280 var att shaderfrekvenserna är svåröverklockade och detta bidrog till att vi i regel inte lyckades få så stor prestandaökning med högre frekvenser. Att överklocka grafikkort med G92-kretsen ger en mer märkbar vinst.

Eftersom vi inte hade möjlighet att testa ATI-korten med senaste Catalyst (3870X2-korten hade returnerats) är det svårare att dra slutsatser om dem. Det viktigaste vi kan konstatera är att i dagsläget är Geforce GTX 280 alldeles för dyrt och känns som en misslyckad modell. Nu kan förstås detta ändras med kommande drivrutiner, men man kan inte dra slutsatser utifrån vad som eventuellt händer i framtiden.

Gigabyte GV-N28-1GH-B

Som vi sett i testerna ger kortet bra prestanda och är den mest kraftfulla lösningen med en grafikkrets. Det största problemet är dock priset då Geforce 9800 GX2 är en stark konkurrent (och har ett lägre pris). Det behövs en hel del prestandavinster från drivrutinsoptimering för att rädda Geforce GTX 280. En annan lösning är förstås att sälja kortet billigare, men eftersom det är dyrt att framställa den stora GT200-kretsen kan det bli ett problem. För tillfället är Gigabytes modell något billigare än Leadteks, men det beror förstås även på varifrån man köper grafikkortet.

Fördelar

  • Bra prestanda

Nackdelar

  • Inte prisvärd

Cirkapris: 5 100 kr
Lägsta pris:

Leadtek Winfast GTX 280

Att Geforce GTX 280 är ett kraftfullt grafikkort råder det inte någon tvekan om, men eftersom det billigare Geforce 9800 GX2 finns på marknaden blir det svårt att rekommendera detta kort. Det behövs bättre optimerade drivrutiner från Nvidia som ger märkbara prestandavinster för att kortet skall kännas vettigt.

Även om överklockningsresultaten lämnade en del att önska så fick vi bäst resultat med denna modell.

Fördelar

  • Bra prestanda

Nackdelar

  • Inte prisvärd

Cirkapris: 5 200 kr
Lägsta pris: