Inledning

Är man ute efter ett moderkort för 1000–1500 kr till sockel 775-processorer så ligger sannolikt P45 bra till. Självklart finns dyrare varianter, men då måste man även tänka på att man närmar sig vad till exempel moderkort med X48-kretsar kostar.

Skillnaderna mellan de äldre P35-moderkorten ligger i tillverkningstekniken (en övergång från 90 till 65 nanometer) och att P45 har standarden PCI Express 2.0 (P35 har PCIE 1.1). Med andra ord kan det finnas skillnader i grafikprestanda. Något som dock talar emot någon större skillnad är det faktum att vi tidigare gjort många tester på moderkort med PCIE 2.0 och jämfört med P35 utan att se några markanta skillnader.

Teori i all ära men det finns inget som talar för att denna förändring har någon större betydelse med existerande grafikkort. Påverkan när det gäller Crossfire är mer svårbedömt men det finns sannolikt andra viktigare faktorer.

Något som vi med säkerhet kan säga är att antalet "kanaler" för att hantera kommunikationen mellan grafikkorten (i Crossfire) och det övriga systemet är av stor betydelse. Även om P35 hade totalt 20-kanaler begränsas modellen en hel del av den sämsta grafikporten (4-kanaler). För att göra situationen värre så går dessa 4-kanaler via sydbryggan, vilket också påverkar prestandan. Nu finns det tillverkare som släppte P35-moderkort där varje grafikkort fick 8-kanaler direkt via nordbryggan, vilket direkt visade sig i ökad Crossfire-prestanda.

Alla P45-moderkort i testet har en Crossfire-konfiguration på 2 x 8-kanaler, vilket gör att de allra flesta P35-moderkort har sämre prestanda med två sammankopplade AMD-grafikkort (Crossfire).

Maximal Crossfire-prestanda skall åtminstone rent teoretiskt nås med moderkort så som Intel X38 och X48 där konfigurationen är 2 x 16-kanaler.