Ljudnivå

En viktig aspekt med en dator som ska stå ute i vardagsrummet är att den inte låter för mycket. Det finns knappast något mer irriterande än att störas av en högljudd fläkt mitt i ett spännande avsnitt i en film eller att man störs av datorn när den inte används.

Vi valde att testa ljudnivån kvantitativt och subjektivt. Den kvantitativa mätningen utfördes med en ljudmätare från Clas Ohlson medan den subjektiva mätningen utfördes med våra egna öron, alltså att vi lyssnade och uppskattade ljudnivån. Alla ljudmätningar gjordes under uppspelning av en film.

Den främsta ljudkällan i detta chassi är de två fläktarna som suger ut luften på baksidan av lådan. Båda fläktarna kan anslutas till moderkortet så att de blir temperaturstyrda men det moderkort vi har valt för detta test hade bara en fläktanslutning ledig vilket innebar att den ena fläkten anslöts till en normal Molex-kontakt och därför gick för fullt hela tiden.

Ju längre bort från lådan vi sitter, desto tystare blir den och redan vid 2 meter är ljudnivån inte värre än vad vi hör från vanliga DVD-spelare och andra produkter med små fläktar.

Naturligtvis påverkar valet av övriga komponenter ljudnivån. Vi valde att köra med ett passivt kylt grafikkort men väljer man ett grafikkort med en fläkt är det viktigt att välja ett med en tyst fläkt (se tidigare artikel om grafikkortskylare för tips). En ytterligare källa till oljud är hårddisken. Vi noterade att när hårddisken gick för fullt, knattrade den relativt högt.

Överlag var vi nöjda med ljudnivån hos Moneual Moncaso 972. Det faktum att detta är en stor låda gör det möjligt att välja tysta komponenter, något som är svårt när man har små HTPC-lådor. Det hade varit trevligt att kunna använda en 120 mm-fläkt istället men så länge man har ett moderkort som kan temperaturstyra de två bakre fläktarna bör man inte bli missnöjd med ljudnivån.