– Användning

För att undersöka hur bra fjärrkontrollen verkligen är i praktiken valde vi att testa den dels i två mediaprogram, Windows Media Center och Mediaportal, dels mer generellt i Windows genom att surfa runt i Firefox.

Generellt

Eftersom fjärrkontrollen använder sig av IR istället för till exempel radiovågor krävs det att inget finns mellan fjärrkontrollen och IR-mottagaren. Fractal Design hävdar att räckvidden är 8–10 meter och vi ställde oss på 9 meters håll, så långt bort vi kunde komma från mottagaren, och hade fortfarande inga problem att få kontakt mellan fjärrkontrollen och datorn, så deras påstående stämmer bra.

Media Center

Genom att trycka på den gröna knappen på fjärrkontrollen, naturligt markerad ”MCE”, går det att direkt starta Media Center. Man rör sig antingen genom att styra muspekaren eller genom att stega sig runt med den orangefärgade ringen på fjärrkontrollen. Som väntat fungerar fjärrkontrollen mycket bra inuti Media Center. Det finns knappar som ger oss direkt åtkomst till olika funktioner i Media Center och i stort känns det som vilken fjärrkontroll som helst.

Även om vi gillade fjärrkontrollens styrspak, visar det sig att just den funktionen ställer till med problem inne i Media Center. Först och främst gäller det att komma ihåg att även om det känns naturligt att klicka på spaken för att välja något så är det inte rätt knapp ifall man har stegat runt via den orange ringen. Ett tryck på styrspaken motsvarar nämligen ett klick på den vänstra musknappen och det är inget som säger att muspekaren befinner sig på samma ställe som markören. Istället ska man välja knappen ”Ok” som sitter till vänster om styrspaken. Ännu mer irriterande är det att knappen ”i” som skall ta fram information om en vald bild, musikstycke eller film även fungerar som ett klick på den högra musknappen. Det innebär att även om man stegat sig fram till en bild och vill se information om bilden, är det mycket möjligt att muspekaren befinner sig över en helt annan bild vilket betyder att man får upp information om den bilden istället. Detta hade lätt kunnat undvikas om det funnits en knapp där man kunde sätta på/stänga av musfunktionaliteten på fjärrkontrollen.

Mediaportal

Att en fjärrkontroll fungerar i Media Center från Microsoft är något vi tar för givet. För alla som vill använda något annat program är det däremot inte så självklart att allt kommer fungera perfekt. Mediaportal är ett mycket populärt och kompetent alternativ till Media Center och vi var väldigt nyfikna på hur de olika knapparna skulle fungera inuti programmet.

Det visar sig att vi inte behövde oroa oss eftersom Mediaportal kommer med stöd för denna fjärrkontroll. Fractal Design Shape är samma fjärrkontroll som säljs under en mängd andra namn, till exempel Centarea Master och Sunwave SMR-140 och Mediaportal har fullt stöd för dessa.

Faktum är att fjärrkontrollen fungerar ännu bättre i Mediaportal än den gör i Windows Media Center. I Mediaportal kan vi till exempel konfigurera om alla knappar på fjärrkontrollen. Problemet vi hade med muspekaren och den analoga styrspaken i Media Center går också att komma runt i Mediaportal genom att markera alternativet ”Map mouse clicks to Ok and Info button”. Då går det utmärkt att trycka in styrspaken när vi ska markera något utan att behöva oroas oss var muspekare för tillfället finns.

Webbläsare

Som vi tidigare nämnts fungerar styrspaken riktigt bra för att styra muspekaren. Det gör att det är relativt smidigt att navigera runt en webbsida för att klicka på länkar. Däremot är det inte lika enkelt att skrolla runt på en längre webbsida. Tangentbordet är av SMS-typ vilket innebär att det duger till kortare webbadresser men det blir snabbt frustrerande om man vill skriva in något längre. Att svara på ett e-brev eller skriva ett inlägg i ett forum är inte att rekommendera om man inte vill få ont i armen och tummen.