Logitech Dinovo Mini

Logitech har lång erfarenhet av både fjärrkontroller och tangentbord. Det är därför lite konstigt att de fram till nu inte har haft någon produkt i sitt sortiment som riktar sig specifikt till HTPC-ägare. Visst, de har tangentbord, till exempel sin Dinovo-serie som har visst stöd för mediafunktioner, men problemet med alla dessa tangentbord är att de är relativt stora och därför klumpiga att alltid ha framme på vardagsrumsbordet.

Logitech Dinovo Mini är därför deras första riktiga produkt inriktad mot HTPC-marknaden. Det är ett väldigt litet tangentbord som även fungerar som en fjärrkontroll för en HTPC.

Tangentbord

Värde

Storlek

152 mm x 90 mm x 27.5 mm (med locket stängt) , 152 mm x 152,8 mm x 65 mm (med locket öppet), 59,5 mm x 18,5 mm x 9,1 mm (mottagarens storlek)

Vikt

170–175 g (inklusive batteriet och mottagaren), 7 g (mottagarens vikt)

Överföringstyp

Bluetooth

Räckvidd

10 meter

Batterier

Litiumjonbatteri (950 mAH), 30 dagar (batteritid), Fulladdning: Tar cirka 4 timmar, Snabbuppladdning: 10 minuters laddning räcker för en dags användning

Logitech Dinovo Mini är ett läckert litet tangentbord. Även om det är gjort helt i plast, utstrålar det klass och stil, precis som de andra tangentborden i Logitechs Dinovo-serie.

Tangentbordet täcks av en svart huv. Även om det inte syns så bra på bilden är huven genomskinlig så att tangenterna syns igenom när de är upplysta. När huven är nedfälld ser tangentbordet mer ut som ett förvuxet glasögonfodral.

Under ett lock på baksidan hittar vi litiumbatteriet och en plats för blåtandsadaptern ifall man vill lägga undan den. Vi hittar också en liten intressant kontakt som ställer in ifall tangentbordet skall fungera med en PC eller en Playstation 3. Det är inte alls dumt att kunna använda det med en Playstation 3 men det hade varit bättre om kontakten inte satt gömd.

Tangentbordet kommer ihop med en liten blåtandsadapter som kopplas in i USB-porten på datorn. Den är kopplad till tangentbordet vilket innebär att man inte behöver synka ihop dem innan man börjar använda det.

Även om tangentbordet fungerar direkt i Windows rekommenderas man att installera Setpoint-mjukvaran från Logitech. Det ger användaren möjlighet att konfigurera några av tangenterna.

Med tanke på storleken har Logitech varit tvungna att vara kreativa för att få in alla tecken och tangenter som behövs. Ö finns till exempel som en egen tangent men för att få Å och Ä måste man först trycka in knappen FN följt av L respektive bindestreck.

Tangenterna är små och sitter tätt men de är svagt rundade och relativt sköna att trycka på. Tanken är att man ska hålla tangentbordet i sidorna och skriva med tummarna men det fungerar lika bra att köra pekfingervalsen.

En häftig funktion är att tangentbordet lyser upp snyggt orange när man börjar knappa på någon tangent eller när man öppnar huven. Det gör att det är möjligt att använda det även i mörker, till exempel när man tittar på en film och har släckt ner rummet.

Muspekaren styrs ifrån en pekplatta till höger på tangentbordet. Överlag fungerar den bra även om den nästan är lite för känslig. Logitech har också varit tvugna att välja en lite annorlunda lösning när det gäller musknapparna. Vänster musknapp simuleras genom att man trycker till pekplattan. Så långt är allt normalt. För att simulera ett högerklick måste vi dock först trycka tangenten FN och sedan tangenten OK högst uppe till vänster på tangentbordet. Det fungerar dock bra eftersom de två tangenterna nås med respektive tumme.

Förutom att fungera som en pekplatta för musen, har den runda ytan även ett annat syfte. Genom att ställa om en liten kontakt kan man istället få den att fungera som en 4-vägs riktningsknapp. Det är till exempel väldigt användbart i Media Center. Pekplattan lyser olika beroende på vilken funktion den har. Fungerar den som mus lyser den orange, fungerar den som 4-vägs riktningsknapp, lyser den upp med fyra stycken gröna pilar istället.