Användning

Det första vi reflekterar över är hur små datorerna är och om de verkligen kan vara användbara med sina små knappar och skärmar.

Dessa tankar fick skjutas på framtiden, för eftersom ingen av datorerna har en optisk enhet var första steget att koppla in en extern optisk enhet för att installera en ren kopia av Windows. Detta var inga problem och drivrutiner fanns på respektive tillverkares hemsida.

Om vi återgår till tangentborden fungerar de flesta riktigt bra. Efter ett par timmars arbete ökar farten och feltryckningarna blir ganska få. I vårt tycke har Asus lyckats bäst med sitt tangentbord då tangenterna är så stora som det bara går och de flesta dessutom är placerade på samma sätt som ett vanligt tangentbord.

Asus har även den största pekplattan i testet vilket gör att den är lätt att arbeta med. MSI och Acer kommer dock inte långt efter. Dock har Acer valt att sätta musknapparna vid sidan i stället för framför pekplattan som är allmänt vedertaget och datorn blir något svårarbetad. MSI har placerat knapparna på sedvanligt vis, men tyvärr är de något små. Asus har valt en smart lösning för knapparna och vinklar dem ned mot kanten på datorn. Detta gör att knapparna blir relativt stora och arbetsvinkeln blir efter lite vana optimal.

Formgivningsmässigt har alla tillverkare gjort bra i från sig. Datorerna ser ut att kosta bra mycket mer än runt fyra tusen. Skärmarna är av relativt god kvalitet och de känns inte plastiga eller rangliga. Alla förutom Acer har valt en traditionell matt yta till skärmen. Acer har en blank yta vilket ger ett rejält övertag vid filmvisning med bättre skärpa gentemot motståndarna. Nackdelen med denna skärm är att det glänser och att den är svårare att använda utomhus i starkt solljus.

I Windows känns alla datorer förutom Acers variant med SSD-disk förvånansvärt pigga och det är inga problem varken att titta på film eller använda internet. Däremot är minnet i datorerna något begränsat och när många flikar är öppna samtidigt med lite andra program börjar processorn duka under och datorn sölar ihop.

Alla fyra datorer i testet bygger på Intels nya Atom-processor och skiljer sig inte på punkterna processor och grafikkort. Däremot har tillverkarna stoppat i olika slags webbkameror, hårddiskar och dylikt. Rent specifikationsmässigt vinner Asus enligt oss då de stoppat in in hel del godis. Exempelvis har de ensamt stöd för blåtand och nya N-standarden som stöder trådlöst på upp till 300 Mbit/s. Asus har även till skillnad mot de andra tillverkarna valt att skicka med ett rejält 6-cellsbatteri som borgar för god batteritid (mer om det på nästa sida).

I testet har alla förutom Acer 110 vanlig hårddisk. Acer 110 levereras med SSD-disk på 8 GB som rent teoretiskt ska ge en bättre batteritid och snabbare accesstid.

Acer One 110 kommer förinstallerad med Linpus som är en Linuxvariant utvecklad av Acer. I Linpus känns datorn relativt snabb och är användbar. Emellanåt stannar den utan anledning upp för att åter fungera ett tiotal sekunder senare. Modellen är den enda i testet med bara 512 MB internminne.

För att göra testet så rättvist som möjligt installerades samma Windows XP som på övriga datorer även på denna. Dessvärre var resultatet mindre lyckat. Frysningarna som fanns i Linpus blev tydligare och datorn stannade då och då upp i runt tjugo sekunder för att åter bli normal igen. Mellan frysningarna fungerade Windows utan problem. Under testet med HDTune uppfattade vi att hårddisken har någon form av fördröjning innan den börjar "komma igång" som orsakar frysningarna.

Vi gjorde även ett test av webbkamerorna med varierande resultat. Acer har skarpast och jämnast bild. Men trycket i färgerna känns klent och det ligger en grå hinna över bilden. MSI och Asus har en grynig bild och kontrasterna varierar mycket. Ingen av kamerorna ger en detaljrik bild och de kan inte anses som bra. Däremot fungerar de för enklare videokonferenser och liknande syften. För den som vill ha en bättre kamera rekommenderas det att lägga en femhundring på en extern variant.

Vi tog ett par bilder genom webbkamerorna för att visa kvaliteten. Dock är det svårt att förmedla upplevelse genom bilderna. Bilderna kan ses som en fingervisning av kvaliteten.

Bilder från webbkamerorna på Asus, MSI och Acer.