Windows Home Server – säkerhetskopiering och lagring

Windows Home Server, härefter kallad WHS, är i grunden en modifierad version av Windows Server 2003 med SP2. Eftersom Microsoft riktar denna produkt till vanliga användare och inte bara teknikentusiaster har de jobbat hårt med att skapa ett gränssnitt som ska vara enkelt att använda.

Windows Home Server Console

Även om det faktiskt går att ansluta till WHS direkt via fjärranslutning och jobba på den som på vilken server/dator som helst är tanken att man ska använda sig av Windows Home Server Console för att administrera servern. Denna mjukvara ska dessutom installeras på alla maskiner som WHS ska ta hand om. För närvarande finns mjukvaran bara för Windows XP (32-bit) och Windows Vista (32-bit och 64-bit). Övriga operativsystem kan ansluta till de olika utdelade mapparna men inte dra nytta av alla WHS:s funktioner.

Det går inte att ladda ner mjukvaran direkt från Microsoft. Istället använder man sig antingen av CD:n som kommer med servern eller så hämtar man direkt ner installationsfilen från servern. Servern kommer nämligen med flera förkonfigurerade utdelningar som kan kommas åt från datorer på nätverket och en av dessa utdelningar är en mapp med mjukvara. Tanken är att nya användare direkt ska kunna hämta den senaste versionen av Windows Home Server Console från servern utan att behöva leta efter den på nätet. När Service Pack 1 för WHS släpptes uppdaterades till exempel även Windows Home Server Console och alla klienter uppdaterades automatiskt från den utdelade mappen på servern.

Så fort installationen är klar är datorn redo att dra nytta av WHS alla funktioner.

Säkerhetskopiering

Handen på hjärtat, hur många av oss ser egentligen till att ha säkerhetskopior på viktiga filer? Vi samlar på oss mer och mer viktiga dokument, bilder, filmer, musik och annat men få av oss har en bra backup-policy. Det blir inte bättre av att vi ofta har mer än en dator i hushållen.

Microsoft vill självklart att WHS ska bli det centrala navet i en backuplösning för hemmet och har därför lagt in mycket backupfunktionalitet i WHS.

Alla säkerhetskopior administreras via Windows Home Server Connect. Varje dator har separata inställningar för säkerhetskopian och det går att stänga av den helt för enstaka maskiner.

Efter att man valt vilka volymer som det skall tas säkerhetskopior på samt valt bort mappar och filer som det inte finns behov av att spara är det bara att ställa in vilken tid som backuppen skall tas. Vi valde till exempel att ta en säkerhetskopia av alla våra maskiner under natten mellan midnatt och klockan 6 på morgonen. Det är värt att notera att WHS bara kan ta backup av NTFS-formaterade volymer.

Det går självklart att ställa in hur länge man vill spara äldre säkerhetskopior.

Rent tekniskt tar WHS backup på klusternivå istället för filnivå. Varje unikt kluster sparas och om något ändras i en fil så tas det bara backup på de specifika ändrade klustren i filen istället för hela filen. WHS använder sig också av Single Instance Storage, SIS. Denna teknik ser till att det inte lagras mer än en kopia av en fil på servern. Dyker filen upp igen någon annanstans, lagras bara en pekare till den första kopian av filen. Det är inte svårt att se hur mycket plats som kan sparas om man har backupper från flera datorer på servern. Operativsystemfiler behöver till exempel då bara lagras en gång.

Om man bara är ute efter att återställa enstaka filer från en äldre säkerhetskopia är det bara att använda sig av drag’n’drop och dra ut filen från kopian. Den valda säkerhetskopian monteras som en extern disk och kan kommas åt som vilken hårddisk som helst.

Om man däremot vill återställa hela datorn skapar man först en återställnings-CD (filen för detta finns på mjukvarumappen på servern) och använder denna för att starta datorn som ska återställas.

Service Pack 1 för WHS lade även till en funktion som gör det möjligt att ta säkerhetskopior av valda mappar på Windows Home Server till en extern USB-enhet. Även om det fortfarande saknas ett sätt att ta en säkerhetskopia av servern via till exempel FTP till en extern server är detta en bra start.

Vi har använt den här WHS-servern från Fujitsu Siemens under ett par månader och låtit den ta säkerhetskopior på flera av våra datorer och det finns egentligen inte mycket att klaga på. Efter att vi ställt in när säkerhetskopiorna skall tas, körs allt automatiskt i bakgrunden. De enda problem vi haft har berott på att det trådlösa nätverkskortet i vår Macbook Pro (med Vista) har lagt av ett par gånger under säkerhetskopieringen. Varje gång detta har hänt har Windows Home Server Connect meddelat oss detta så vi har kunnat hålla koll på att nästa säkerhetskopia fungerat.

Vi har också testat systemåterställningen ett par gånger, det vill säga möjligheten att starta upp en dator med en återställnings-CD och sedan återställa datorn med en av de säkerhetskopior som (förhoppningsvis) tagits. Återställnings-CD:n innehåller en WinPE-installation som direkt kommer med många drivrutiner. Skulle en drivrutin saknas, till exempel för nätverkskortet, finns det möjlighet att installera den via en USB-sticka.

Vi hade några mindre problem med denna funktion. Det integrerade nätverkskortet på vår Gigabyte GA-EG45M-DS2H från Realtek kändes igen men drivrutinen som WinPE valde att använda fungerade inte. Eftersom WinPE ansåg sig ha känt igen och installerat drivrutinen, kunde vi inte få den att byta ut drivrutinen mot en annan. Vi fick förövrigt samma problem vid installation av Windows Vista men där kunde vi installera en fungerade drivrutin från CD:n.

I slutändan valde vi att installera ett PCI-nätverkskort från Dlink för 100 kronor och då fungerade allt perfekt. Vi fick kontakt med WHS och kunde dels välja vilken dator vi ville återställa, dels vilken av de sparade säkerhetskopiorna som vi ville återskapa. Det var väldigt smidigt och vi använde till exempel denna funktion för att återställa vår testdator till ursprungligt skick varje gång vi satte ett nytt moderkort i den.

Lagring

Sättet WHS lagrar data förtjänar en egen liten punkt och är även en av de funktioner som skiljer den från de flesta andra NAS- och serverlösningar.

I WHS hanteras allt lagringsutrymme som en enda stor disk, oavsett om det är diskar som sitter inne i servern eller om det är externa diskar som ansluts via USB, Firewire eller eSATA. Tekniken Microsoft använder heter Windows Home Server Drive Extender. Fördelen med denna teknik är att det går att blanda olika typer av lagringsmedia och fortfarande kunna få en redundans. Detta är inte en RAID-lösning och Microsoft menar att den är mer flexibel än just en RAID-lösning.

Så fort man har mer än två diskar i en WHS startas en duplicering av data för att se till att man inte förlorar något ifall en disk kraschar. Till skillnad från en RAID-lösning låter däremot WHS användaren bestämma exakt vad som skall dupliceras. Detta sker på utdelningsnivå. Vi valde till exempel att se till att våra viktiga dokument och bilder duplicerades medan våra musik- och videofiler inte var lika viktiga.

Denna duplicering är också väldigt användbar för användare som kör andra operativsystem, till exempel Mac eller någon Linux-distribution. Mac-användare kan till exempel använda sig av Time Machine och sätta upp en separat utdelning på servern där filerna lagras. Aktiverar man sedan duplicering för denna utdelning, får man automatiskt en viss extra säkerhet jämfört med om man bara sparar filerna på en enda disk.

Att lägga till mer lagring eller ta bort en disk är enkelt och görs med guider. Externa diskar kan dels läggas till som utökad lagring, dels användas för att ta backup av servern själv. Tar man bort en disk ser en guide till att all data på disken först kopieras över till en annan disk.

Eftersom servern saknar externa 5.1/4”-platser så är det inte speciellt smidigt att koppla in en ny hårddisk medan servern är på. HP har till exempel en bättre lösning där det går att skjuta in nya hårddiskar (eller ta ut gamla) direkt i servern. Däremot har servern ett antal USB- och eSATA-portar, till vilka det går att koppla in externa hårddiskar under drift.

Vi anslöt en extern 1 TB-hårddisk via USB-porten under gång. WHS hittade direkt den nya hårddisken och lät oss bestämma om den skulle användas för att ta en säkerhetskopia av WHS eller om den skulle ingå i den totala lagringspoolen. Lika enkelt var det att ta bort hårddisken. Även om det naturligtvis gick att bara rycka bort den valde vi att testa serverns funktion för att ta bort diskar. Använder man den funktionen ser WHS till att all data på disken som endast ligger där kopieras till en annan disk innan den kopplar bort disken från lagringspoolen.

Både att lägga till och att ta bort en disk fungerade felfritt och framför allt snabbt.