Windows Home Server – hälsokontroll och fildelning

Hälsokontroll

WHS kan även hjälpa till att hålla viss koll på de anslutna datorerna i nätverket, åtminstone om de kör Windows Vista. WHS kopplar ihop sig med Windows Vistas säkerhetscenter och kontrollerar om datorn har någon brandvägg påslagen samt om det finns något antivirusprogram installerat och ifall det är uppdaterat. Skulle det visa sig att någon dator har något problem, flaggas detta upp i den lilla Windows Home Server Connect-ikonen. Eftersom bara administratören är intresserad av dessa notifieringar går det självklart att stänga av dem för enskilda klienter. Det går självklart också att säga åt WHS att ignorera enskilda meddelanden, till exempel ifall man inte bryr sig om att brandväggen saknas på en dator.

Tanken bakom denna funktion är riktigt bra. Plötsligt är det möjligt att från en PC hålla en viss koll på alla datorer i hemmanätverket, åtminstone ifall de kör Windows Vista. Det känns dock som att Microsoft hade kunnat göra mycket mer av denna funktion. Varför stöds inte Windows XP? Varför kan vi inte se ifall de anslutna datorerna också är uppdaterade via Windows Update? Varför är det inte möjligt att används WHS som en lokal Windows Update-server? Möjligheterna är stora för den här funktionen och vi hoppas att Microsoft fortsätter att utveckla den.

Fildelning

Huvudsyftet med WHS är att utgöra navet för lagring i hemmet. Därför behövs det också sätt att komma åt den lagrade datan. WHS kan dela ut data på flera olika sätt. Det mest rudimentära är självklart via utdelningar på servern. Vi nämnde tidigare att det finns färdiga utdelningar från start men det går naturligtvis även att skapa nya utdelningar samt att sätta rättigheter på dessa.

WHS har självklart stöd för att skapa användare på servern. Det finns däremot en gräns på 10 användare, något som Microsoft förstås har satt eftersom de vill separera denna version från sina mer avancerade serveroperativsystem.

En trevlig funktion, åtminstone för oss som månar om säkerhet, är att det går att ställa in hur komplicerade lösenord som krävs för användarna. Det gör det möjligt att kräva att användare med mer rättigheter måste ha komplicerade lösenord medan de med få rättigheter kan få ha enklare lösenord. Om en användare ska ha access till servern från webbgränssnittet, krävs det normalt ett mer komplicerat lösenord. Naturligtvis går det att sänka säkerhetskraven men Microsoft har gjort rätt som satt dem höga från början.

Förutom att komma åt filer via de utdelade mapparna går det också att konfigurera WHS så att det går att surfa in till servern utifrån. Man får då tillgång till bland annat utdelade mappar och kan hämta ner/ladda upp filer precis som på det lokala nätverket. Samtidigt som det går att använda IP-nummer eller en tjänst som DynDNS för att ansluta till servern, erbjuder Microsoft sina användare att sätta upp en homeserver.com-adress som pekar till ens server. Det fungerar precis som med till exempel DynDNS och tjänsten håller koll på ens IP-adress även om den är dynamisk.

Ifall man kör med Internet Explorer får man även möjlighet att ansluta till både de datorer som är kopplade till WHS eller till WHS direkt. Klienterna måste dock köra Windows XP Professional, Vista Business eller Vista Ultimate för att det skall fungera.

Alla utdelade mappar kan kommas åt via webbgränssnittet.

En kul funktion är att om man väljer att ladda ner flera filer så kan man låta servern komprimera dem först så man bara behöver ladda ner en enda fil. Denna funktion fungerar dessutom i alla webbläsare vi testat (Firefox 3, Chrome, Safari, Opera 9.5, IE)

Sist men inte minst fungerar även servern som en UPNP-enhet som kan strömma ut material till andra enheter som stöder UPNP, till exempel en Xbox 360, en PS3 eller en Popcorn Hour. Vi testade denna funktion med både vår Xbox 360 och vår PS3 och hade inga problem att strömma film och musik, naturligtvis dock bara i de codecs som stöds av Xbox 360 och PS3.