Mionix Saiph 3200

Mionix Saiph 3200 är flaggskeppet i Saiph-serien från Mionix. Den har många funktioner som vi tidigare sett på bland annat [article id="5969"]Sidewinder[/article] från Microsoft, till exempel ställbar vikt och valbar rörelseupplösning. Utseendet skiljer sig dock rätt mycket mellan mössen. Mionix har ett intressant tumgrepp med räfflad yta vilket vi skall syna närmare i denna artikel. Vi börjar med specifikationerna:

Namn

Saiph 3200

Knappar

5

Skrollhjul

Ja

Sensortyp

Laser

Rörelseupplösning

400–3200 DPI

Anslutning

USB

Max acceleration

20 G

Max fart

50 tum per sekund

Uppdateringsfrekvens*

125–1000 Hz

Minne

16 kB

Fötter

Teflon

Designad för

Högerhänta

Kabellängd

2 meter

Garanti

1 år

(* kallas även polling rate)

Totalt har musen sju stycken knappar, men då man inte kan använda alla som vanliga knappar väljer vi att skriva fem i specifikationerna. Vad de andra två används till kommer vi att testa senare i recensionen. Musen skall fungera med alla nya Windows-versioner från Windows 2000 och framåt, inklusive 64-bitarsversionen av Windows Vista. Saiph 3200 skall även fungera med Mac OS X. Som standard använder musen en USB-uppdateringsfrekvens om 125 Hz (som är standard i Windows) men Mionix har testat musen upp till 1000 Hz.

Likt exempelvis [article id="6023"]Steelseries Ikari[/article] levereras musen tämligen spartansk. Faktum är att det inte följer med några tillbehör över huvud taget. Musen är tänkt att vara "Plug-and-play" men det finns mjukvara för musen att ladda ner på Mionix webbplats, vilket vi skall titta på närmre senare i recensionen.

Installation

Installationen är tämligen enkel. Vill man bara ha tillgång till de grundläggande musfunktionerna är det enda man behöver göra att koppla in musen och köra igång. Men ska man konfigurera musens knappar och funktioner måste man knappa in Mionix hemsida i sin webbläsare och ladda ner programvaran. Det är lite underligt att programvaran inte följer med på en CD-skiva men å andra sidan har de flesta tillgång till Internet idag.

Mjukvara

En liten Mionix-ikon lägger sig direkt efter installationen i aktivitetsfältet längst ner till höger i vårt testsystem. Genom att dubbelklicka på ikonen kommer vi till konfigureringsprogrammet som är en sorts påbyggnad av standard-musinställningarna i Windows. Versionen av programvaran vi testade var 1.0.

Den första fliken kallas "Button" och här har vi grundläggande inställningar för vad knapparna ska utföra. Det handlar främst om grundläggande saker som att klippa ut, klistra in, enterslag, minimera och öppna program som går att välja, men vi kan även välja makro (vilket vi kommer till senare).

Nästa flik heter simpelt "Wheel" och här ställer vi in hur många rader som skall skrollas för varje steg på skrollhjulet. Valbara alternativ är 1, 3, 6 samt en hel sida.

Fliken efter det heter "Move" och är precis som standardrutan i Windows. Här kan vi välja muspekarhastighet, acceleration och lite annat.

Nästa flik är mer intressant. Här ställer vi helt enkelt in vilka värden på rörelseupplösningen (DPI) som musen skall växla mellan när man tycker på knapparna tillägnade detta på översidan av musen. Med standardinställningarna var följande inställt: 400, 600, 800, 1600, 2000, 2400, 3200. Vill man göra det enkelt för sig kan man ändra till tre lägen i stil med 400, 1600, 3200 på de tre första valen och på så sätt slippa "bläddra" flera gånger med knappen från låg till hög rörelseupplösning.

Vidare kommer vi till fliken där vi kan konfigurera makron. Det är väldigt användarvänligt och man trycker helt enkelt "Begin Key Sequence" och sedan trycker man in de knappar som man vill ha i makrot. Man avslutar med att trycka på samma knapp. Det går inte att lagra olika makron utan det är ett makro som gäller. Här finns det definitivt plats för förbättringar men vi måste ge en eloge till Mionix för att det är så pass enkelt. Vi skulle bli förvånade om någon stötte på problem med att skriva in ett makro.

Viktsystem

Likt andra exklusiva möss för spelentusiaster har Saiph 3200 ett system som gör att man kan variera vikten på musen efter vad man föredrar.

Genom att ta bort luckan på musens undersida får vi tillgång till en kassett med totalt nio stycken platser för vikter. Varje vikt väger tre gram vilket gör att vi kan variera vikterna från ingen till 27 gram. En nackdel om man väljer att inte ha några vikter alls är att kassetten består av två delar och att en del är lös och skramlar om man rör musen mycket. Man kan dock ta bort denna del helt och hållet ifall man önskar.

Det är väldigt smidigt att kunna växla vikten på musen efter behov. Om man tar bort vikterna helt väger Saiph 3200 litet mer än exempelvis Ikari Optical från Steelseries medan den väger mycket mer med vikter. Vad man gillar är upp till var och en. Det är väldigt smidigt att man kan reglera detta.