Microsoft Sidewinder X5

När vi publicerade vår recension på den återupplivade Sidewinder-serien och då den första Sidewinder-musen blev det ett fasligt liv, främst kring utseendet. Oavsett om man tycker om utseendet eller ej, gillade vi musen skarpt och den enda nackdelen med musen var storleken som vi ansåg var lite väl tilltagen. Sidewinder X5 är uppföljare, eller möjligen broder, till den äldre Sidewinder.

Microsoft tyckte förmodligen att det behövdes en budgetversion av Sidewinder. Modellen X5 saknar en del som den ursprungliga modellen har, bland annat viktändringssytemet, de löstagbara fötterna och LCD-displayen. Även färgschemat är något annorlunda. Men i övrigt är det samma mus det handlar om, bara att den inte skall kosta lika mycket. Vi börjar med att snegla på specifikationerna.

Namn

Sidewinder X5

Knappar

5

Skrollhjul

Ja

Sensortyp

Laser

Rörelseupplösning

400–2000 DPI

Anslutning

USB

Max acceleration

20 G

Max fart

45 tum per sekund

Uppdateringsfrekvens

500 Hz

Fötter

Teflon

Designad för

Högerhänta

Kablelängd

2 meter

Garanti

3 år*

(* Läs mer på Microsofts webbplats)

Enligt Microsoft fungerar musen endast på Windows XP och Windows Vista. Troligen fungerar Sidewinder X5 även på Mac OS X, dock nämns det inte på Microsofts webbplats. Det skall även noteras att Intellipoint-mjukvaran finns för Mac OS X.

Musen levereras med följande:

  • 1 st. Microsoft Sidewinder X5

  • 1 st. snabbstartsmanual

  • 1 st. drivrutinsskiva

  • 1 st. informationsblad

Installation

Vi uppmanas att sätta in den medföljande drivrutinsskivan i datorn innan vi ansluter musen. En installation dyker automatiskt upp när vi gör detta. Sedan får vi välja vilken mus vi har. Detta moment känns onödigt men vi väljer Sidewinder X5 och går vidare. Väl installerad ersätter Intellipoint-mjukvaran den befintliga musikonen i kontrollpanelen. Versionen vi använde i recensionen var 6.3.

Programvara

Den första menyn vi möts av bestämmer de grundläggande sakerna, bland annat vilken mus vi har samt vad knapparna ska göra. Antal val är väldigt stort för varje knapp. Förutom standardsaker som att klistra in, klippa ut eller ett enterslag så kan vi välja några specialfunktioner som heter Precision Booster, makro, makroredigerare, en speciell tangentkombination (Microsoft kallar detta Keystroke) och slutligen Gaming toggle som låter användaren byta musknappar i speciella spel.

Klickar vi i rutan "Enable program-specific settings" kan vi välja vad knapparna skall göra i specifika spel eller program.

Makrohanteringen i Sidewinder X5 är rätt speciell. I makroeditorn kan man i princip skapa hur avancerade makron som helst. Vi bestämmer fördröjningen (i millisekunder) för varje knapptryckning och kan kontrollera om en tangent skall släppas upp eller inte. Det går att göra extremt långa kombinationer av knapptryckningar. Förutom just knappar kan vi även välja att lägga in ett musklick som sker automatiskt utan att vi behöver trycka på musknappen när makrot körs. Kortfattat är vi mycket imponerade av mjukvaran till Sidewinder X5 och det råder ingen tvekan om att de flesta konkurrenter har långt kvar jämfört med Intellipoint.

Den första fliken bjuder helt klart på mest nyheter. Vissa övriga flikar i muskontrollerna har inte ändrats över huvud taget. Skrollfliken har dock en nyhet som tillåter användare att skrolla snabbare ju mer man skrollar på en sida, vilket kan vara smidigt ibland.

Vi skall även nämna att Intellipoint-programvaran tar en väldigt varierad mängd arbetsminne i anspråk. Under testet såg vi att applikationer drog mellan 3 och 20 megabyte minne. Vad detta beror på kunde vi inte utröna.