Slutsats

Första gången vi fick stifta bekantskap med Ikonik var under Computex i somras. Då visade företaget upp flaggskeppet Ra X10 och flertalet andra produkter, däribland Zaria A20. Det är alltid spännande och intressant att testa nya produkter. Att testa en ny produkt från en helt ny tillverkare borde då vara extra intressant – vilket det också var.

Ikonik visar med Zaria A20 att de på allvar tänker ge sig in i den stenhårda konkurrensen på chassimarknaden. Funktionen System Intelligent Management, eller SIM är helt klart intressant och kan mycket väl tilltala en och annan entusiast. Möjligheten att konfigurera enskilda fläktar är en trevlig detalj. Mjukvaran fungerade bra och inställningsmöjligheterna var goda.

Chassit är till största delen tillverkat av stålplåt och känns riktigt gediget. Ett rejält frontparti tillverkat av borstad aluminium ger en känsla av kvalitet. Vi har dock det ständiga problemet med borstad aluminium att smuts lätt syns. Andra mindre detaljer som bör nämnas är möjligheten att välja mellan två startknappar, det gummiliknande dammskyddet för de främre I/O-portarna som går att avlägsna och det faktum att Ikonik skickar med en plexiglasruta.

I övrigt erbjuder Zaria A20 det vi kan förvänta oss från ett modernt entusiastinriktat chassi idag. Det innebär bland annat gummiupphängda hårddiskar, verktygsfri montering av 5,25-tumsenheter och dammfilter för fläktarna. Dock har inte Zaria A20 sluppit undan onödiga fläktgaller stansade direkt ut chassits stomme. Vi tänker då på utrymmet bakom den främre 120-millimetersfläkten. Alltför ofta slarvar tillverkare med detta, ett onödigt fläktgaller är onödigt luftmotstånd vilket innebär en onödigt hög ljudvolym.

När det gäller kylningen presterar Zaria A20 bra, även då chassit hade svårt att mäta sig med det större och luftigare Antec Twelve Hundred. Det vi dock frågar oss är om inte de två 80-millimetersfläktarna är lite väl högljudda i förhållande till den luftmassa de kan förflytta. Det hade kanske varit en bättre idé att istället placera en 120-millimetersfläkt i taket på chassit.

Sammanfattningsvis kan sägas att Ikonik lyckats bra med Zaria A20. I grund och botten håller chassit en hög kvalitet och erbjuder en hel del trevliga funktioner. SIM fungerade bra och kommer säkert att utvecklas i senare produktlanseringar. Valet av två 80-millimetersfläktar istället för en 120-millimetersfläkt kan självklart ifrågasättas tillsammans med ett onödigt fläktgaller.

Vi hoppas att vi snart får se nya spännande produkter från Ikonik och att chassin från tillverkaren dyker upp på den svenska marknaden inom en snar framtid.

Fördelar

  • God kvalitet

  • Gedigen konstruktion

  • God kylning

  • SIM-systemet

Nackdelar

  • Ett väldigt onödigt fläktgaller

  • Användandet av 80-millimetersfläktar

Pris: Okänt, ej lanserad på den svenska marknaden.