Prestanda

Även om X4500HD har klart bättre prestanda än X3500 som sitter i G35-styrkretsen, klarar den inte att nå AMD:s HD3300 eller för den delen HD3200 som sitter på de AMD 780G-baserade moderkorten och som får cirka 1500 poäng i 3DMark06.

Även när vi drar ner på upplösningen och kvalitetsintällningarna klarar X4500HD knappt 30 bilder per sekund. Av någon anledning presterar Intel DG45ID klart sämre än Gigabytes moderkort trots att de baseras på samma styrkrets. Vi dubbelkollade alla resultat utan att hitta något fel.

Vi försökte faktiskt att även köra Devil May Cry 4 på vårt G35-baserade Asus-moderkort men spelet kraschade hela tiden.

Intressant nog visar det sig att Intels styrkretsar klarar sig klart bättre än AMD:s 790GX när det gäller prestanda vid omkodning av videomaterial. Även i detta test presterar Intel DG45ID sämre än Gigabyte GA-EG45M-DS2H.

I detta test presterar Intel systemen bättre än AMD:s, åtminstone när det gäller Gigabyte- och Asus-kort. Återigen faller Intels moderkort tillbaka och klarar sig med nöd och näppe från sistaplatsen i vårt test.

För att testa hur bra de integrerade grafikkretsarna kan avlasta processorn vid filmuppspelning valde vi ut två stycken 2-minutersavsnitt i filmerna "Blade Runner" och "Pirates of the Caribbean: Svarta pärlans förbannelse". Vi spelade upp dessa klipp i 1080p via Power DVD 7.3 Ultra på vår Samsung Full-HD LCD-TV. Den genomsnittliga belastningen på processorn noterades.

Information om filmklippen:

  • Blade Runner, Blu-ray, VC-1, 1:42–1:44

  • Pirates of the Caribean: Curse of the Black Pearl, Blu-ray, MPEG4-AVC, 0:12–0:14

När vi testade Asus' G35-moderkort blev vi besvikna på hur lite det avlastade processorn vid filmuppspelning, särskilt jämfört med AMD och Nvidias styrkretsar. Med Express G45 ser det ut som att Intel har lyckats och särskilt vid film kodad med H.264/VC-1 avlastas processorn ordentligt. Förövrigt fungerar även AMD:s och Nvidias styrkretsar bäst med VC-1 jämfört med H.264/MPEG4-AVC.

Återigen presterar Intel DG45ID klart sämre än Gigabyte GA-EG45M-DS2H, särskilt vid upspelningen av Blade Runner.

En sak vi tyvärr inte kunde testa var hur bra G45-styrkretsen klarar av att avlasta processorn när vi har två HD-strömmar. Detta sker i Blu-ray-filmer som stöder Profile 1.1 och Profile 2.0 och som har funktionen "Bonus View". Denna funktion låter filmer spela upp en andra HD-ström i ett litet extra fönster, det vill säga "Picture-in-Picture". Den senaste versionen av PowerDVD har lagt till stöd för hårdvaruacceleration av två samtidiga HD-videoströmmar för Nvidia- och AMD-GPU:er men inte för Intels GPU:er, så G45 bör få problem när detta händer.

Vårt största klagomål på Intels G35-styrkrets var att den hade stora problem med uppspelning av film, åtminstone när vi testade den med HQV:s HD HQV-mjukvara. Även i detta fall har Intel lyckats bra med sitt nya Express G45. Styrkretsen fallerar endast i ett av testerna och då endast till viss del och det är väldigt nära att båda moderkorten med G45 får full pott.

För att läsa mer om detta test besök gärna HQV:s webbplats.