Inledning

Att små billiga PC-datorer är på modet är uppenbart när man till exempel tittar på de populäraste produkterna på Prisjakt. Vid tidpunkten för denna artikel låg 6 stycken så kallade Netbooks i topp i kategorin ”Datorer & delar”. Det är inte svårt att förstå dragningskraften med dessa små datorer. För en liten penning får man en lätt och smidig bärbar som passar för enklare saker som surfning och ordbehandling.

Efter dessa bärbara Netbooks har nu tillverkarna vänt blicken även mot den stationära marknaden. Asus, Dell och andra tillverkare har hoppat på tåget och erbjuder nu små billiga, men ganska kraftlösa, stationära datorer. För de användare som vill slippa köpa färdiga datorer och istället bygga ihop sin egen ”stationära Netbook” erbjuder bland annat Jetway ett antal så kallade ”barebones”, chassin som kommer tillsammans med moderkort, för just det ändamålet.

Produkten vi testar idag, Jetway JBC200C91-230-B, är just en sådan ”barebone” och består av en liten mini-ITX-låda tillsammans med ett moderkort som använder sig av Intel®945GC styrkrets tillsammans med en Intel Atom N230 processor.

Följ med när vi kompleterar denna ”barebone” med komponenter till en komplett dator och testar den för att se om det verkligen finns någon användning av Atom-processorn i en stationär dator.