Överklockning och effektförbrukning

Under våra överklockningstester använde vi denna gång en Core 2 Duo E8500-processor. Kylningen hindrade oss dock från att använda mer än maximalt 1,50 V spänning till processorn. Vi gick helt efter vad BIOS anger för spänning under de olika övervakningsfunktionerna eftersom många moderkort inte klarar de exakta värden man ställer in. Stabiliteten testades genom att Prime95 och 3DMark06 kördes samtidigt under en längre period (ett antal timmar).

Man bör vara extra försiktig med PLL/FSB-spänning där det finns gott om exempel på att processorn påverkats negativt. Med de system som finns idag är det Vcore (spänning till processorn) som man ändrar i första hand och de övriga inställningarna kan man ofta lämna som de är (eller göra små förändringar). Annars är det minnesinställningarna som är viktiga där man ofta bör sänka frekvensen så mycket som möjligt då denna höjs när man överklockar bussfrekvensen.

Alla överklockningar sker i BIOS då det är tänkt att man skall kunna starta systemet med samma inställningar hela tiden.

Det är främst Biostar och Asus som utmärker sig positivt i detta diagram. Jetway Xblue P45 finner vi i mitten både när det gäller frekvens och maximal FSB. Åtminstone på överklockningbiten ser Jetway ut att hålla jämna steg med konkurrenterna, utan att för den skull briljera.

Värdena för elförbrukningen fick vi fram med hjälp av en elenergimätare. 3DMark06-siffrorna som anges är det högsta som uppmättes under ett vanligt test med standardinställningarna. Låg belastning är med enbart Windows XP igång.

Eftersom värdena varierade kraftigt med Radeon HD 4850 på flera av moderkorten valde vi att istället använda ett Geforce 8800 GTX-kort i dessa tester. Vi vill framför allt se skillnader mellan de olika moderkorten.

Här visade sig Jetway Xblue P45 vara det moderkort som har lägst elförbrukning.