Överklockning och effektförbrukning

Vi satte en gräns på maximalt 1,50 V spänning till processorn under överklockningstesterna och 1,65 V till minnena (vilket är vad Intel rekommenderar som maximal spänning). Eftersom moderkorten klarade av minnesinställningarna på varierande sätt hade vi inga begränsningar där. Det är inte ovanligt att moderkort får bättre eller sämre resultat beroende på vilka minnen som används. Det är dock viktigt att tänka på att för maximal prestanda är det låga latenser och höga frekvenser som gäller. Idealt skall man inte ändra förhållandet mellan referens- och minnesfrekvensen.

Som vi ser klarade nästan alla moderkort av att nå runt 3 900 MHz med Core i7 920, vilket får ses som klart godkänt med Intels standardkylare. Resultaten med referensfrekvensen, som bland annat påverkar QPI och minnesfrekvens, varierade inte mycket alls. Det enda undantaget var MSI X58 Platinum som inte klarade särskilt höga frekvenser.

Annars var Asus P6T Deluxe något före de övriga i maximal processorfrekvens, följt av Gigabyte.

Om vi använde minnesinställningarna 7-7-7-20, utan att ändra förhållandet mellan referensfrekvensen och minnenas, kom vi upp till runt 3 400 MHz innan det blev problem. Vi vet att flera lyckats bättre här och möjligen kan det bero på minnesmodulerna.

Effektförbrukning

Vi använde oss av Futurmark Vantage (Jane Nash) för att se hur stor effekt de olika kombinationerna har vid belastning. I vanlig ordning är det förbrukning för hela systemet utom skärm som mäts med en elenergimätare. Låg belastning är med enbart Windows Vista igång.

Vi har sett denna fördelning förut, Asus har högst effektförbrukning men MSI X58 Eclipse är inte långt ifrån dem. De enda som imponerar här (under belastning) är MSI X58 Platinum och Gigabyte EX58-Extreme.