Slutsats

Dragon är ingen dum idé. Plattformen bygger på gedigna komponenter där grafikkortslösningen är bäst på marknaden. Problemet är istället tidpunkten för lanseringen.

Phenom II är allt vad den ursprungliga Phenom skulle ha varit för ett år sedan. I testerna syns att processorn har svårt att hänga med den betydligt äldre Core 2 Quad Q9550 i spel, men kommer ikapp när det gäller applikationer. Det känns dessutom lite lustigt att AMD ännu inte har någon plattform med DDR3 redo vid denna lansering.

Faktum är att AMD inte vill jämföras med Intels senaste generation processorer i Core i7-serien. Visserligen är de båda plattformarna inte helt jämförbara på grund av prisskillnaden, men en billigare variant av Core i7 är på väg och kommer förmodligen att vara den processor som Phenom II får kämpa mot under den större delen av 2009.

För den som redan äger en dator med sockel AM2+ kan dock Phenom II vara en utmärkt uppgradering. Den nya modellen är bättre än den första generationen på samtliga punkter. För andra användare i uppgraderingstankar förändrar nykomlingen egentligen ingenting. Det är fortfarande Intel som sätter ribban på processormarknaden.

Fördelar:

  • Aggressiv prissättning.

  • Hänger med Core 2 Quad Q9550 i applikationer.

  • Kompatibel med dagens moderkort (AM2+).

Nackdelar:

  • Tveksam prestanda år 2009.

Modell

Lägsta pris

AMD Phenom II X4 940 3,0GHz Box

AMD Phenom II X4 920 2,8GHz Box

Intel Core 2 Quad Q9550 2,83GHz Box

Intel Core i7 920 2,66GHz