En närmare titt

XC Mini MP45-BDR är en riktigt snygg liten dator. Den påminner ganska mycket om Apples Mac Mini, dock i svart och med lite extra kontakter på framsidan. Innan vi tar oss en närmare titt under skalet, låt oss titta lite på utsidan.

På framsidan hittar vi två stycken USB-portar, en på-/av-knapp och en knapp för att mata ut en optisk skiva. Det är lätt att missa att själva ingången till den optiska spelaren sitter i springan strax ovanför eject-knappen. XC Mini MP45-BDR stöder endast optiska enheter av Slot-in-typ, det vill säga där man matar in skivan istället för att en släde kommer ut. Tyvärr har de gjort eject-knappen något liten så det är lite för lätt att råka trycka på den stora på/av-knappen när man bara vill mata ut en skiva.

På baksidan hittar vi:

  • Kontakt för strömaggregatet

  • DVI-kontakt

  • Nätverkskontakt

  • 4 st. USB-kontakter

  • 1 st. eSATA-kontakt

  • Ljud-kontakter. Den översta går att omvandla till en S/PDIF-utgång (optisk) via en medföljande konverterare.

De guldfärgade kontakterna är för nätverkskortet och tv-tunern och finns normalt inte med om man inte köper till dessa två minicard-kort. Hålen är däremot förberedda i chassiet ifall man vill komplettera senare.

Eftersom detta är en barebone, behöver vi komplettera den med processor, minne och hårddisk vilket är anledningen till att vi nu ska dyka in under skalet.

För att komma in i chassiet räcker det med att lyfta av ”locket” som sitter fast med sex stycken plasthakar. Dessa är visserligen stadiga men vi lyckades snabbt knäcka en av dem (personer med bra ögon kan se det i fotot ovan), så det gäller att vara lite försiktig om man planerar att öppna lådan ofta.

Under locket hittar vi en metallplatta som skruvas av via små skruvar. Under metallplattan hittar vi dels den optiska enheten och dels den enda plats där man kan sätta en hårddisk. Den enda typ av hårddisk som får plats är 2,5-tumsdiskar men det är inte så konstigt då chassiet i sig inte bara är litet i vidd och bredd, utan även i höjd. Når hårddisken skruvats fast sätts en speciell medföljande adapter på vilket automatiskt ansluter hårddisken till moderkortet när plattan skruvas tillbaka.

Resten av insidan är riktigt ren och inte ett dugg plottrig. Det är inte massor av kablar som går kors och tvärs över moderkortet utan den lilla luft som kommer in kan röra sig helt obehindrad över alla komponenter. Processorn är helt separerad från resten av lådan via en speciell fläktanordning. Moderkortet stöder bara mobila Intel-processorer (sockel P).

Denna fläktanordning suger in luft från toppen av lådan, låter den passera en kylfläns och leder sedan ut den via en liten plasttunnel till baksidan av chassiet.