Qpad QH1339

Egenskap

Värde

Impedans, hörlur

32 Ohm

Frekvensomfång, hörlur

5 – 30 000 Hz

Frekvensomfång, mikrofon

30 – 18 000 Hz

Utbytbara kuddar

Ja

Utbytbar mikrofon

Nej

Garanti

5 år

Lägsta pris

Qpad är ett svenskt företag som mest är kända för musmattor. De har nu inlett ett samarbete med tyska Beyerdynamic för att ta fram ett headset för datorspelare. Resultatet är QH1339, ett par spelanpassade hörlurar av mycket hög klass.

Hörlurarna ger ett seriöst och stryktåligt intryck, inte minst tack vare en mycket robust konstruktion med aluminiumbågar och matta plastdetaljer. Hörlurskuddarna är mjukt stoppade, och ser ut att tåla många timmars spelande. De är också utbytbara liksom det läderfodral som omger huvudbågen. Mikrofonen är fastmonterad, men ska enligt Qpad gå att byta ut av en servicetekniker.

QH1339 väger modiga 380 gram. För att ljuddämpningen ska fungera sitter kåporna väldigt tätt runt öronen, vilket kan ge en viss känsla av obehag beroende på hur användaren är skapt.

Till hörlurarna levereras en USB-adapter, som egentligen är ett ljudkort i miniatyr. Detta kan vara användbart för att detaljstyra ljudet, exempelvis genom att låta det ordinarie ljudkortet leverera spelljudet medan hörlurarna vigs åt röstkommunikation. Det är också ett smidigt sätt att slippa koppla om eventuella högtalare.

En annan tänkbar fördel är att ljudet förblir detsamma oavsett vilken dator hörlurarna används till. På så sätt kan exempelvis professionella datorspelare undvika den otrevliga överraskningen att placeras vid en dator med dåligt ljudkort.

USB-adaptern är en mycket spartansk liten dosa med två jack för hörlur och mikrofon. Det finns också en brytare som stänger av ljudet (mute) och en volymkontroll av klick-modell. Adaptern saknar både bältesklämma och lysdiod, vilket i kombination med den ganska korta kabeln kan leda till en del famlande i mörkret.

Hörslursförstärkaren i USB-adaptern är förhållandevis klent tilltagen, men mikrofonförstärkaren håller måttet. Egenbruset ligger på cirka -50 dB, vilket är tillräckligt svagt för att inte bli störande. Det troligaste är dock att en seriös användare kommer vilja ansluta ett fullt utvecklat ljudkort från exempelvis Creative eller M-Audio, för att på så sätt få tillgång till kraftigare förstärkare och bättre kontroll över ljudet.

I Qpads pressmeddelande nämns även mikrofonens förmåga att dämpa störande bakgrundsljud. Detta är en vanlig konstruktion inom musikindustrin, där mikrofonens upptagningsområde är utformat som en "njure." Ljudet som träffar membranet bakifrån och från sidorna hörs då inte lika tydligt. Detta gör att externa ljudkällor, som en TV i bakgrunden, dämpas något i förhållande till den som talar i mikrofonen. Detta är en praktisk lösning som vittnar om att samarbetet med Beyerdynamic är ett smart drag.