Inledning

Det är knappast en hemlighet att det säljs fler bärbara datorer än stationära numera. Stora framsteg har gjorts med mobila komponenter de senaste åren, vilket gör att även krävande arbeten nu kan utföras på portabla system. Ett område som stationära datorer dock fortfarande dominerar i är spel.

Då tillverkare av bärbara datorer måste ha faktorer som strömförbrukning och storlek i åtanke när en maskin tillverkas skapas ett problem. De kan helt enkelt inte montera en högpresterande grafikkrets utan att modellen blir mer släpbar än bärbar, och med batteriprestanda som är allt annat än bra. Vad skulle dock hända om denna grafikkrets flyttades utanför själva datorn?

Det vi testar idag är något så ovanligt som ett externt grafikkort från Fujitsu Siemens. Amilo Graphicbooster är först i världen med att använda ett helt nytt gränssnitt som utvecklats av AMD under de senaste två åren.

Tanken med hela konceptet är att den som spelar på sin bärbara dator nästan uteslutande gör det hemma eller på en plats där det finns tillgång till en extern strömkälla. Genom att använda en simpel grafikkrets i datorn för att hantera alldagligt arbete kan användaren behålla en ordentlig batteritid ute i fält. När man sedan har tillgång till ström kopplas enkelt den externa lösningen in för att man ska få prestandan som behövs för dagens spel.

Kan ett externt grafikkort verkligen erbjuda tillräcklig prestanda? Svaret ges i SweClockers test.