Noctua NH-U12P

Egenskap

Värde

Tillverkare

Noctua

Modell

NH-U12P

Dimensioner (HxBxD)

158 × 126 × 71 mm

Vikt

770 gram

Material

Aluminium/koppar

Fläkt

120 mm

Fläkthastighet

900–1 300 rpm (motstånd medföljer)

Ljudnivå

12,6–19,8 dBA

Kompatibilitet

Intel 1366 (med adapter) och 775, AMD AM2 och AM2+

Kylpasta

Medföljer

Konstruktion

Torn med 4 heatpipes

Pris

Cirka 600 kr inklusive moms

Österrikiska Noctua har varit representerat flertalet gånger i våra tidigare kylartester. NH-U12P fick utmärkelsen "Rekommenderas" i förra årets test, där den enda negativa aspekten var priset. Denna modell gör nu repris i detta test, i och med att Noctua har valt att släppa ett monteringskit till Core i7. Alla nuvarande och framtida ägare kan utan extra kostnad beställa denna genom företagets webbplats. Kylaren säljs även som en Core i7-specifik modell under namnet NH-U12P SE1366.

NH-U12P bygger på en torndesign med fyra stycken förnicklade heatpipes. Kylaren känns som ett riktigt kvalitetsbygge med mycket god finish rakt igenom. Med en vikt på hela 770 gram inklusive fläkt får man dock hoppas på en bra monteringsanordning.

Basen är tillverkad av koppar som har förnicklats. Detta motverkar i sin tur att kopparen oxiderar. Den ser vid en första anblick väldigt plan ut, men drar man nageln över den kan de fina spåren efter tillverkningen kännas av. Bredvid basen syns hålen där man fäster monteringskittet.

Kylaren levereras tillsammans med företagets 120 mm-fläkt NF-P12. Denna har framtagits speciellt för bruk ihop med kylflänsar och radiatorer där luftmotståndet är väldigt högt. De hack som syns i varje fläktblad ska motverka den turbulens som uppstår mellan fläkten och kylaren. Med i paketet finns även två olika motstånd för att man ska kunna sänka hastigheten på fläkten vid behov.

Fläkten monteras med hjälp av två stycken stålclips som är vanligt förekommande på den här typen av kylare. Innan fläkten monteras bör man applicera de två gummiremsor som ska motverka att vibrationer uppstår mellan fläkt och kylfläns. För den som vill montera ytterligare en fläkt följer det med en extra uppsättning med clips.

Monteringsdetaljerna är smidigt nog paketerade separat för varje sockel. Längst upp i vänstra hörnet syns sockel 1366-kittet som alltså är helt gratis för den som redan har köpt kylaren. Företaget har även valt att skicka med en rejäl tub av sin kylpasta NT-H1.

Monteringen av kylaren var en flerstegsprocess men ändå väldigt enkel. En bakplåt monterades på baksidan av moderkortet och i denna fästes sedan två monteringsbleck på ovansidan. Med hjälp av två fjäderladdade skruvar kunde kylaren skruvas fast i blecken. Även om det bara handlade om två fästpunkter kändes monteringen fullgod.

NH-U12P är en stor kylare men har inga problem med passformen på testkortet. Tack vare det mindre djupet på kylflänsen har fläkten goda marginaler till minnena.