Scythe Mugen 2

Egenskap

Värde

Tillverkare

Scythe

Modell

Mugen 2

Dimensioner (HxBxD)

158 × 130 × 100 mm

Vikt

870 gram

Material

Aluminium/koppar

Fläkt

120 mm

Fläkthastighet

1300 rpm, PWM-styrd

Ljudnivå

26,5 dBA vid 1 300 rpm

Kompatibilitet

Intel 1366 och 775, AMD AM2 och AM2+

Kylpasta

Medföljer

Konstruktion

Torn med 5 heatpipes

Pris

okänt

Det japanska företaget Scythe satte en ny standard för processorkylare när de för ett antal år sedan lanserade sin första Ninja-kylare. Sedan dess har marknaden fullkomligt exploderat av olika tornkylare vilket har ökat konkurrensen dramatiskt.

Idag står de för testets största kylare, nämligen Mugen 2. Om ni inte kommer ihåg den första Mugen-kylaren kan det bero på att den även gick under namnet Infinity.

Även om den ur vissa aspekter är mindre än sin föregångare, är Mugen 2 en riktig mastodontkylare som väger in på hela 870 gram. Den bygger vidare på företagets Infinity-design, med fem stycken väl tilltagna heatpipes anslutna till en förnicklad kopparbas. När man tittar på kylare i den här storleksklassen är det definitivt värt att mäta en extra gång för att se att de verkligen får plats.

Med Mugen 2 har Scythe valt att dela upp kylflänsen i fem delar som inte har kontakt med varandra. Varje heatpipe är i sin tur ansluten till varsin del av kylflänsen. Detta ska enligt företaget bygga grund för en optimal genomströmning av luft med den inkluderade fläkten.

Scythe har gjort ett väldigt bra jobb med basen på kylaren. Den är helt slätslipad och har tack vare nickelpläteringen en spegelfinish.

Den medföljande fläkten kommer från företagets populära Slipstream-serie och är av PWM-typ. Med hjälp av moderkortets fläktstyrning kan den variera i hastighet mellan 300 och 1 300 rpm.

Fläkten monteras med hjälp av de klassiska stålclipsen som har hängt med sedan Ninja-tiden. Den kan monteras på samtliga sidor av kylaren och totalt kan fyra fläktar monteras tillsammans. Dock medföljer endast en uppsättning med clips.

Förutom manual och monteringsdetaljer följer en minimal påse med kylpasta med.

Scythe har tidigare kritiserats för att använda mindre pålitliga monteringsmetoder, exempelvis det ökända pushpin-fästet från Intels originalkylare. Företaget har därför reviderat monteringsanordningen helt och hållet till Mugen 2.

Monteringen för Core i7 var tyvärr något omständig. Processorfästets bakplåt måste tas bort och ersättas med kylarens egna vilket görs med hjälp av den medföljande torxmejseln. När den nya bakplåten är på plats måste den nästan ett kilo tunga kylaren skruvas fast med skruvar från moderkortets baksida.

Trots mycket fipplande med monteringen var den nya metoden helt klart bättre än den gamla pushpins-lösningen. Kylaren satt extremt hårt när alla skruvarna hade skruvats åt.

Som synes tar Mugen 2 upp extremt mycket plats på moderkortet. Vi kunde exempelvis inte montera fläkten på samma sida som minnena då dessa slog i varandra.