Zalman CNPS 9900 LED

Egenskap

Värde

Tillverkare

Zalman

Modell

CNPS9900 LED

Dimensioner (HxBxD)

152 × 131 × 94 mm

Vikt

730 gram

Material

Koppar

Fläkt

120 mm med blå lysdioder

Fläkthastighet

1000–2000 rpm, PWM-styrd

Ljudnivå

19,5–38,0 dBA

Kompatibilitet

Intel 1366 och 775, AMD AM2 och AM2+

Kylpasta

Medföljer

Konstruktion

Solfjädertorn med 3 heatpipes och inbyggd fläkt

Pris

Cirka 600 kr inklusive moms

Koreanska Zalman behöver nästan ingen ytterligare presentation. De har funnits på kylarmarknaden väldigt länge nu och var under början av 2000-talet ett självklart val för den som var på jakt efter tyst kylning. De var dock sena med att hoppa på heatpipe-trenden och såg sig själva bli omkörda av flera av de mindre aktörerna. De gör nu ett nytt försök med sin kylare CNPS 9900 LED.

Zalman fortsätter att spinna vidare på sin solfjädersdesign men har här istället valt att använda två separata kylflänsar. CNPS 9900 LED är tillverkad helt och hållet i koppar. Konstruktionen hålls upp av tre stycken heatpipes som slingrar sig genom de cirkulära kylflänsarna. Modellen är den största heatpipebaserade kylarna företaget har byggt vilket märks på den ganska bastanta vikten på 730 gram.

Mellan de två kylflänsarna sitter det en inbyggd 120 mm-fläkt monterad. Denna kan med hjälp av PWM-styrning regleras mellan 1000-2000 rpm. Runt fläkten sitter en plastkåpa som håller ihop kylflänsarna samt skyddar fläkten.

Basen på CNPS 9900 LED har polerats till en perfekt spegelfinish utan några som helst synliga repor. På bilden syns även skruvarna som håller ihop plastkåpan.

Zalman har sedan vi tog emot denna kylare gått ut med en uppmaning på sin webbplats att plastkåpan som täcker fläkten bör tas bort för bästa möjliga prestanda. Detta gjordes enkelt genom att vi skruvade bort två stycken skruvar och vek bort kåpan. Efter detta är dock fläkten väldigt öppen för lösa kablar som lätt kan fastna.

Monteringsdetaljer finns med till dagens moderna socklar inklusive sockel 1366. Företaget skickar även med sin egna kylpasta som appliceras likt ett nagellack.

CNPS 9900 LED var mycket enkel att montera. Man börjar med att skruva fast en plastram på ovansidan av moderkortet. En metallram med fyra fjäderladdade skruvar träs över basen på kylaren och skruvas därefter fast i plastramen.

Denna kylare bör utan problem passa majoriteten av dagens moderkort.