Slutsats

Solid state-enheter är utan tvekan ett effektivt sätt att märkbart öka prestandan på sitt system, oavsett om det rör sig om en laptop eller en kraftfull arbetsstation. Även de ”billiga” enheter vi hade med i dagens test kunde uppvisa stora fördelar jämfört med den regerande prestandakungen på hårddiskmarknaden. Vi placerar ordet billiga inom citationstecken då det fortfarande är långt kvar innan SSD ligger i närheten av vad som krävs för att de ska kunna kallas för prisvärda. Prissänkningar sker successivt i takt med att minnespriserna går ner och teknikens popularitet ökar, vilket förhoppningsvis bör ge oss ett spännande år av snabba och prisvärda lagringslösningar.

SSD bör dock endast ses som ett komplement till vanliga mekaniska hårddiskar och inte en ersättare. Det vi med största sannolikhet kommer att se framöver är fler hybridlösningar där en del av lagringsenheten består av flashminnen som kan användas för prestandakritiska områden som operativsystem och program. Resterande lagring kan sedan använda den oslagbart prisvärda mekaniska hårddisktekniken.

Av enheterna i dagens test var det egentligen bara OCZ och Intel som skiljde sig från mängden. Det har blivit något av en standard att använda den ökända JMF602-kontrollern från Jmicron i enheter för det lägre prissegmentet. Vi upplevde under våra tester inga av de frysningar som tidigare rapporterats i samband med denna krets. Det problem som återstår är dock den kraftiga prestandaförlusten som uppstår i samband med små skrivningar. Detta problem uppenbarade sig inte alls på Intels egenhändigt utformade lagringskontroller, som imponerande med väldigt jämn prestanda genom samtliga tester.

Under våren kommer flera av de medverkande tillverkarna att erbjuda modeller där andra lagringskontrollenheter har använts. Är man väldigt intresserad av att ta steget över till SSD-lagring, och priset på Intels modell avskräcker en, kan det därför vara värt att avvakta ytterligare någon månad.

Patriot Warp V2 (64 GB)

Patriot har följt i samma fotspår som A-Data och Transcend när de tog fram Warp V2. Inget större försök har gjorts för att förbättra den grundläggande Jmicron-baserade designen vilket innebar att prestandan blir godkänd fram till dess att små skrivningar ska genomföras.

Warp V2 håller ett något högre pris än sina närmaste konkurrenter och med tanke på att prestandan är nästintill identisk med dessa har vi svårt att rekommendera Patriots bidrag.

Fördelar

  • Bra skrivprestanda med stora filer

Nackdelar

  • Grundläggande problem med små skrivningar

  • Dyrare än konkurrerande enheter

Cirkapris: 2 100 kronor
Bästa pris:

Transcend TS64GSSD25S-M (64 GB)

Transcends enhet kunde trots sitt låga pris prestera likvärdigt med sina två närmaste motståndare, eftersom det i grunden rörde sig om liknande hårdvara under det simpla plastskalet.

I slutändan köper man inte en lagringsenhet för att titta på den utan för att använda den. Det lägre priset kan till en viss del kompensera för att den använder en generisk SSD-design. Transcend står helt enkelt för testets mest prisvärda bidrag.

Fördelar

  • Bra skrivprestanda med stora filer

  • Aggressivt prissatt

Nackdelar

  • Grundläggande problem med små skrivningar

Cirkapris: 1 600 kronor
Bästa pris:

A-Data XPG (64 GB)

A-Datas försök till MLC-baserad SSD-lagring är ungefär lika halvhjärtat som Patriots och Transcends. Bortsett från ett mer exklusivt yttre och en USB-port rör det sig i princip om samma enhet.

Nyttan med att använda enheten som extern lagring känns försvinnande liten i sammanhanget, vilket gör den extra USB-porten tämligen onödig. Prissättningen ligger något lägre än Patriot men tillräckligt mycket över Transcend för att vi ska avråda ett köp om man inte absolut behöver det extra gränssnittet.

Fördelar

  • Bra skrivprestanda med stora filer

  • USB-port för extern anslutning

Nackdelar

  • Grundläggande problem med små skrivningar

Cirkapris: 2 000 kronor
Bästa pris:

OCZ Apex (120 GB)

Det märks att OCZ har stor erfarenhet av Jmicrons kretsar och försöker göra det bästa av situationen. Apex-enhetens trumfkort var den interna RAID 0-konfigurationen och den visade sig i vissa fall kunna påverka prestandan väldigt mycket. Tyvärr kvarstår ändå kretsens akilleshäl små skrivningar.

Prissättningen på den mindre 60 GB-modellen i Apex-serien ligger ett par hundralappar över Patriots och A-Datas motsvarighet. Ser man till den högre prestandan som uppvisades av OCZ-enheten kan det vara värt att lägga ytterligare några kronor på denna.

Fördelar

  • Extremt bra skrivprestanda för stora filer

  • Generellt bättre prestanda än andra Jmicron-baserade enheter

Nackdelar

  • Lyckas inte undvika problem med små skrivningar

Cirkapris: 5 000 kronor
Bästa pris:

Intel X25-M (80 GB)

Intel har uppenbarligen gjort ett väldigt bra jobb med lagringskontrollern i X25-M. Prestandan vi såg i dagens tester kunde i vissa fall liknas vid SLC-baserade SSD-enheter som kostar det dubbla.

Skrivprestandan såg vid en första anblick inte lika imponerande ut när den jämfördes med de andra enheterna. Detta vägdes upp genom att den bibehöll samma prestanda genom samtliga tester.

Sett till mängden lagring som man får för pengarna kan priset kännas väldigt högt. Är man ute efter det snabbaste som finns tillgängligt i denna prisklass finns det emellertid än så länge inte något direkt alternativ.

Fördelar

  • Referens inom MLC-baserad SSD-lagring

Nackdelar

  • Högt pris per GB

Cirkapris: 4 500 kronor
Bästa pris:

SweClockers har följt diskussionerna om de prestandaminskningar som rapporterats i samband med en längre tids användning av Intel X25-M. Dessa problem har inte kunnat återskapats under den tid som vi hade enheten inne för test.