Slutsats

Obsidian 800D är ett riktigt bra chassi som andas kvalitet rakt igenom. Corsair har finslipat modellen på detaljnivå vilket gör den mycket trevlig att arbeta med. Valet att leverera samtliga delar i mattsvart gör att chassit ger ett propert intryck som inte skäms för sig vare sig hemma eller på kontoret, plexiglasfönster till trots.

Lådan är mycket välkonstruerad och stadig. Varken ramen eller sidoplåtarna ger med sig vid tryck och alla delar sitter tätt ihop utan att vibrera eller skramla. Större delen av Obisidian 800D består av metall, men även plastdelarna känns gedigna. Hotswap-vaggorna i fronten är en smart och väl fungerande lösning, speciellt för den med många diskar som åker in och ut ur maskinen.

Med tre 140 mm stora fläktar och relativt tjocka sidoplåtar lyckas Corsairs skapelse hålla ljudnivåerna imponerande låga. Chassit upplevs normalt som knäpptyst och endast en svag susning kan höras om man verkligen anstränger sig. Modellen lyckas också stå emot vibrationerna från testets Raptor-hårddisk tillsammans med tre andra diskar utan att skramla vilket ytterligare bidrar till en tyst upplevelse.

De tre fläktarna tillsammans med nätaggregatet och väl genomtänkta luftströmmar ger bra temperaturer. Under testet användes endast de medföljande fläktarna, ytterliggare plats finns för tre 120 mm-fläktar som säkerligen sänker temperaturerna någon grad. Trots att både Ikonik Ra X10 och Cooler Master HAF 922 hade strået vassare värden känns ändå Obsidian 800D som den solklara vinnaren tack vare de låga ljudnivåerna.

Det enda smolket i glädjebägaren är bekymret som uppstod vid monteringen av SweClockers Xigmatek-agg. Efter lite efterforskningar är dock vår bedömning att problemet är mycket sällsynt och endast gäller några få nätaggregat på marknaden. Som grädde på moset hade vi dessutom gärna sett någon form av gummiupphängning för hårddiskarna. Även om konstruktionen hanterar vibrationerna från testets diskar väl finns det en möjlighet att missljud kan uppstå med andra modeller.

Sammanfattningsvis är Corsair Obsidian 800D ett av de bästa chassin vi någonsin testat. Modellen är av högsta kvalitet och innehåller mängder med smarta konstruktioner och innovativa lösningar. En låg ljudnivå, bra temperaturer, stöd för hotswap samt mängder med hål för kablar är bara några av de saker som höjer modellen över mängden. Trots den aningen saftiga prislappen och några mindre frågetecken kan SweClockers inte göra annat än att rekommendera Corsair Obsidian 800D.

Fördelar:

  • Genomgående hög kvalitet

  • Låg ljudnivå

  • Bra temperaturer

  • Hotswap

  • Genomtänkta lösningar

Nackdelar:

  • Prislappen

  • Problem med vissa nätaggregat

  • Ingen gummidämpning för hårddiskarna

Corsair Obsidian 800D kostar cirka 3 000 kronor och kommer till butik under augusti månad (lägsta pris ).