Intel X25-M G2

Egenskap

Värde

Kapacitet

80 GB

Gränssnitt

SATA-II

Typ av flashminne

MLC

Lagringskontroller

Intel

Storlek

2,5 tum

MTBF

1 200 000 timmar

Pris (ca)

2 300 kr

Intels närvaro på SSD-marknaden har knappast gått någon förbi. Vårens testvinnare X25-M slog konkurrenterna på fingrarna med marginal, men priset var en avskräckande faktor för många.

Den andra generationen X25-M använder kretsar som krympts till 34 nanometer. Detta sänker sänker priserna ordentligt samtidigt som Intel lovar bättre prestanda än någonsin.

Intels nykomling kommer endast i två storlekar: 80 och 160 GB. Utseendemässigt är det inte mycket som hänt från föregående generation, bortsett från ett litet färgbyte till silver. Då enheten är tunnare än vanligt har Intel monterat en plastram på ovansidan som fyller glappet.

Under skalet huserar en ny revision av Intels egna lagringskontroller. Denna hade tidigare understöd av en 16 MB minneskrets från Samsung, men efter en närmare titt har denna uppgraderats till 32 MB från Micron.

Tack vare den förbättrade tillverkningstekniken kan Intel pressa in 16 GB per minneskrets (MLC), vilket innebär att kretskortets undersida är helt tomt. Detta gäller även modellen med 160 GB kapacitet vilket får oss att tro att en variant med 320 GB utrymme finns med i planerna.