Slutsats

HEC Compucase har gjort ett bra försök att ta sig in på konsumentmarknaden där konkurrensen är stenhård, inte minst på den nischade entusiastmarknaden. Cougar 98R9 bygger på ett beprövat koncept med en kombinerad stål/aluminium-konstruktion. Men håller chassit måttet?

Först och främst kan vi säga att byggkvaliteten är god och även de detaljer som är tillverkade av plast känns gedigna. När det gäller funktionalitet har vi inte mycket negativt att säga om 98R9. Det är inte många chassin som är lika lättarbetade. Det enda som kräver verktyg, och då i form av en skruvmejsel, är moderkortsplåten. Även det faktum att fläktar monteras helt utan hjälp av verktyg är trevligt.

Även då det mesta är frid och fröjd vad gäller funktionaliteten har vi ett par nedslag. För det första måste nämnas den verktygsfria monteringen av expansionskort som inte fungerar tillfredsställande – här krävs lite mer arbete från tillverkaren. Som vanligt hittar vi även ett par onödiga och finmaskiga fläktgaller som innebär onödigt luftmotstånd. Enligt tillverkaren läggs stor vikt på att skydda användaren från EMI-strålning. Om dessa galler är ett resultat av detta eller inte låter vi vara osagt. Det finns i vilket fall bättre lösningar att ta till.

En annan detalj som inte går att förbise är det faktum att chassit verkar vara utrustat med något som kan liknas vid ett dammfilter. Detta går dock inte att komma åt för rengöring. Ett chassi för drygt 2000 kronor ska kunna erbjuda ett dammfilter som går att rengöra. Helt enkelt för att det finns konkurrenter med produkter av samma kvalitet som erbjuder det – för en billigare peng. Men allt är inte tråkigheter, 98R9 har till exempel ett bra utbud av främre I/O-portar. Kylningen fungerar även tillfredställande, även om ljudnivån är långt ifrån den bästa.

Sammanfattningsvis kan sägas att HEC Compucase har gjort ett godkänt arbete med Cougar 98R9. Det stora dragplåstret är utan tvekan enkelheten att arbeta med chassit, även då det finns detaljer som fungerar mindre bra. Byggkvaliteten är god men vi saknar möjlighet att rengöra dammfiltret. Vi hoppas att HEC Compucase tar åt sig av kritiken och återkommer med nya och spännande produkter.

Fördelar

  • God kvalitet

  • Gedigen konstruktion

  • Uttagbar moderkortsplåt

  • Verktygsfri installation

  • Bra utbud av främre I/O-portar

Nackdelar

  • Går inte att komma åt dammfiltret

  • Ett par onödiga fläktgaller

  • Snabbfäste för expansionskort fungerar dåligt

  • Hög ljudnivå

Pris: Cirka 2 000 kr ( ).