Slutsats

Fractal Design Define R2 är ett chassi med potential att vända upp och ner på hela marknaden. Modellen kombinerar en förhållandevis låg prislapp med kvalitet och smarta lösningar i en låda vars design smälter in precis överallt.

Generellt är chassit välkonstruerat och gediget. Bitumenplattorna hjälper till även här och bidrar till en stadig känsla utan vibrationer. Alla vaggor och fästen håller god kvalitet; det krävs mer än lite våld för att ta sönder dem. Fractal har dessutom satt fast ordentliga dammfilter på alla möjliga platser. Sist men inte minst skickar företaget med en enkel men välfungerande fläktkontroller för upp till tre fläktar.

Med ljuddämpade diskar, två tysta medföljande fläktar och de omtalade ljuddämpningsplattorna överallt är Define R2 ett mycket tyst chassi. De enda hörbara ljuden är ett svagt susande från strömmande luft och ett dovt knatter från arbetande hårddiskar. Ordentlig gummidämpning och välpassande chassisidor eliminerar effektivt vibrationer och skrammel, vi undrar bara varför fläkten baktill inte monterats med företagets utmärkta gummifästen.

Temperaturerna både med och utan belastning är klart godkända. När komponenterna värms upp får de förmonterade, lågvarvade, fläktarna jobba ordentligt för att flytta ut värmen. Temperaturerna når dock inte några kritiska nivåer. Problemet kan givetvis lösas med fler fläktar, något som dock har en negativ inverkan på ljudnivån.

De problem som finns är mest småsaker, till exempel den lätt irriterande kanten på moderkortsplåten och hålet för kylarmontering som i värsta fall kan blockera två skruvar. Trots att kvaliteten generellt är mycket god finns det ett fåtal saker som sänker helhetsintrycket en smula. Det gäller bland annat den vita färgen som repas bort väldigt enkelt och gummipackningarna i hålen för kabeldragning som är styva och lätt lossnar.

Sammanfattningsvis har Fractal Design överträffat sig själva med Define R2. Chassit kombinerar i grundutförandet låg ljudnivå med godkända temperaturer och är dessutom väldigt stilrent med en exklusiv finish. Modellen dras med ett fåtal småproblem och designmissar, dock inget som i vår mening fäller modellen vid eventuellt köp.

Den i särklass största tillgången är emellertid prislappen. Introduktionspriset på strax under 700 kronor gör Fractal Design Define R2 till ett bra köp som utan att tveka kan rekommenderas.

Fördelar:

  • Generellt hög kvalitet

  • Stilrent

  • Ordentlig ljuddämpning

  • Gott om hårddiskplatser

  • Medföljande fläktkontroller

Nackdelar:

  • Mindre designmissar och kvalitetsproblem

  • Aningen höga temperaturer

Fractal Design Define R2 kostar cirka 700 kronor och kommer till butik under oktober månad (lägsta pris ).