Asus P7P55D Deluxe

Egenskap

Värde

Sockel

LGA1156

Styrkrets

Intel P55

Minnesplatser

4 st. DDR3

PCI-E-standard

2.0

PCI-E-portar

3 st. 16-kanalers, 2 st. 1-kanals

PCI-portar

2 st.

IDE (PATA)

1 st.

SATA

9 st. SATA-300

RAID (SATA)

RAID 0, 1, 10, 5

USB 2.0

8 st. (upp till 14 med konsoler)

Firewire

1 st. Firewire 400 (upp till 2 med konsol)

Nätverk

2 st. Gigabit Ethernet Realtek 8110SC/8112L

Ljud

VIA VT2020 9.1

Cirkapris

2 000 kr

P7P55D Deluxe är Asus andra bidrag till detta test och var även det kort som användes vid vår Lynnfield-recension tidigare i höst.

P7P55D Deluxe håller likt sin dyrare kollega Maximus III en genomgående ren layout, med en lågprofilskylfläns som täcker P55-kretsen i det nedre högra hörnet. Tre stycken PCI-E x16-portar (varav en i praktiken är en x4-port) flankeras av dubbla PCI-E x1-portar samt två PCI-portar.

Kortets strömförsörjning (16+3 faser) täcks av två stycken kylflänsar som är sammanfogade av en heatpipe. Dessa håller inte riktigt en lika låg profil som de vi såg på Maximus III-korten, men bör inte vara något större hinder för en eventuell eftermarknadskylare.

Även detta kort använder Asus egna säkringsanordning för minnesmodulerna, vilket är en klar fördel om man bollar runt med olika minnen utan att vilja ta ut grafikkortet vid varje byte. I de fyra minnesplatserna kan totalt 16 GB DDR3-minne monteras. Alldeles intill dessa återfinner vi "Mem OK"-knappen, med vilken man kan ställa in felsäkra inställningar för minnesmodulerna.

På lagringsfronten finns det en del anslutningar att tillgå. Till att börja med ser vi sex stycken vinklade SATA-kontakter vars koppling går genom P55-kretsen. Utöver dessa har även kortet två separata lagringskontrollrar från Jmicron som tar hand om ytterligare tre stycken SATA-anslutningar samt en gammal hederlig PATA-port.

Grupperade tillsammans med extraanslutningarna till USB- och Firewire-portarna återfinns två snabbknapper för på/av samt omstart.

I/O-panelen huserar förutom 8 stycken USB-portar även en Firewire 400-anslutning samt dubbla gigabit ethernet-portar. För att kunna nollställa CMOS på ett smidigt sätt finns här även en liten knapp för det ändamålet. Det enda som egentligen saknas är en dedikerad ESATA-port direkt på I/O-panelen, vilket istället får lösas med en separat konsol som ansluts till en ledig intern SATA-port.