Inledning

USB-standarden för externa enheter revolutionerade datorindustrin när den först lanserades under 1996. Gränssnittet lovade enkelt handhavande och bra kompatibilitet samt en samlad standard för många typer av enheter.

USB har sedan dess förnyats i flera omgångar och den vanligaste versionen idag är 2.0 som lanserades år 2000. Den maximala bandbredden är 480 megabit per sekund och gränssnittet är bakåtkompatibelt med alla tidigare generationer.

Med allt snabbare system och hårddiskar är dock USB 2.0 i dagsläget hopplöst utdaterad för allt form av lagring. Som ett svar på detta godkändes sent i fjol nästa generations USB, version 3.0. Nytt är bland annat en rejält ökad överföringshastighet till 4,8 Gbit/s, dataöverföring i båda riktningarna samt möjlighet att leverera mer ström till anslutna enheter. Precis som tidigare är USB 3.0 också bakåtkompatibelt med tidigare standarder.

SweClockers har lagt beslag på ett USB 3.0-paket från Asus med kontrollerkort och en extern hårddisk. Häng med när vi testar om den nya standarden fyller ut kostymen!