Test: Razer Naga

Windows-arbete

Naga är en mycket trevlig mus att använda i Windows. Precisionen vid samtliga rörelser känns god och storleken gör att den känns nätt. Skrollhjulet är precis som Ace Edge rätt brett vilket gör det bekvämt att använda när man skrollar på exempelvis webbsidor. Tumknapparna kräver lite invänjningstid för att man skall kunna använda dem utan att tänka på dem, men när man väl vant sig fungerar de mycket bra. Det går även utmärkt att använda de extra tumknapparna för smidiga funktioner som man ofta använder i Windows.

Photoshop

Naga fungerade bra i bildprogrammet Photoshop. Är man van vid en större mus (som de flesta andra spelmöss) är det en viss invänjningstid för att få kontroll på allt precisionsarbete. Men generellt fungerar musen mycket bra vid pixel-för-pixel-arbete samt vid frihandsritande. Det enda som stör oss när vi utför precisionsarbete är den annorlunda högersidan på musen som inte har någon egentlig plattform för lillfingret. Detta är obekvämt i början och sänker möjligen precisionen något på musen jämfört med möss som har mer tydligare plattformar för fingrarna.

Heroes of Newerth

Greppet kring Naga känns mycket bra när vi drar igång en runda Heroes of Newerth. Det är den minsta musen i testet men komforten och greppet kring musen är mycket bra. Istället för en plattform för fingrarna till höger om musen har Razer gjort det lite annorlunda, men som fungerar mycket bra. Lillfingret vilar mot själva musen och bidrar till ökad precision. De många tumknapparna kan vara lite förvirrande först, men efter att vi hade ställt om snabbknapparna för aktivering av föremål som vi hade så fungerade det mycket bra och de var inte osköna att vila tummen på. Vi lyckades heller inte trycka på någon tumknapp av misstag.

Huvudknapparna har skåror för fingrarna och komforten för dessa är bland de bättre i detta test. Skrollhjulet är likt Ace Edge rätt brett vilket gör det mycket trevligt att använda. Fötterna på denna mus är rätt små men friktionen på tygmattan var nästintill idealisk enligt oss. På plastmattan hade musen väldigt låg friktion vilket inte är konstigt. Gillar man låg friktion kan denna mus vara en vinnare i kombination med en plastmusmatta.

Crysis Warhead

De tolv tumknapparna på Naga kommer väl till pass i Crysis Warhead där det finns en mängd funktioner man behöver komma åt snabbt. Att musen är testets minsta märks i detta spel. Själva greppet kring musen är bra, men vi skulle önskat en något större plattform till höger för ring- och lillfingrarna. Den rätt glatta plastytan där ringfingret vilar är också en yta som väldigt lätt blir svettig under intensiva spelrundor.

Precisionen vid snabba och svepande rörelser känns dock god. Detta gäller även precision vid finlir när man siktar på fienden på långt håll. Skrollhjulet känns mycket bra att använda vilket också gäller huvudknapparna. Gillar man Razers tidigare möss som också är rätt små är det helt klart en god idé att kika lite närmare på denna mus.

World of Warcraft

Naga lanserades som en MMORPG-mus och vi är inte annat än nöjda med hur musen presterar i World of Warcraft. Precisionen känns god även om storleken gör sig påmind i detta spel. Komforten vid längre spelstunder är mycket god och musens fötter glider mycket bra på musmattan.

Det finns ett tilläggsprogram till Naga som helt enkelt gör om den första menyraden till tumknapparna på musen. Vi ville dock använda tumknapparna för trinkets, makron och liknande vilket inte var några problem att ställa in. Tilläggsprogrammet är väldigt enkelt och smidigt och hjälper de som inte orkar sitta i timmar med att ställa in rätt knappar på rätt funktioner. När vi fått till det fungerar tumknapparna nästan över förväntan. Det är väldigt smidigt att ha så pass många knappar att välja mellan, även om det tar en liten stund att vänja sig och att hitta bland knapparna i stridens hetta. Kort och gott är Naga en mycket bra mus för Blizzards World of Warcraft.