Ljudnivå

Först ut är ett test av kylarnas ljudnivåer. Testet görs i två omgångar, både med och utan moderkortets fläktstyrning aktiverad. Tänk på att ljudtesterna sker utan ett dämpande chassi. Värdena kan därför upplevas som en aning höga.

Thermalrights bjässe IFX-14 slår sig in på förstaplatsen strax före Transformer 4. Båda kylarna är i princip ohörbara, även i öppen testmiljö, och bör vara omöjliga att urskilja inuti ett chassi.

Ett snäpp längre ner i tabellen finns Corsairs H50. Värt att nämna kan vara att nästan allt ljud kommer från strömmande luft, både pumpen och fläktens mekanik är i princip ljudlösa.

Resterande kylare ger ifrån sig ett tydligt ljud som enkelt kan urskiljas på flera meters avstånd. I de flesta fall handlar det helt enkelt om snabbroterande fläktar som förflyttar mycket luft på bekostnad av ljudnivå.

Cooler Masters V10 hamnar i en klass för sig och väsnas rejält med båda fläktarna i full fart. Kylaren ger även upphov till en del vibrationer vilket kan resultera i ytterligare oljud genom resonans.

Med fläktstyrningen aktiverad är det i princip dött lopp. Samtliga testets kylare samt de två referensmodellerna ligger endast några få decibel över bakgrundsnivån och samtliga är ohörbara på mer än någon halvmeters avstånd. Det bådar gott för den som oftast använder datorn till annat än spelande och 3D-rendering.

Moderkortets fläktstyrning varvar ner fläktarna när processorn temperatur är tillräckligt låg, något som i princip endast sker vid lättare arbete. Vid spelande eller liknande går fläkten oftast i full hastighet vilket innebär ljudnivåerna i den översta grafen.