Slutsats

Radeon HD 5970 tar över prestandakronan från den åldrande Geforce GTX 295 med betryggande marginal. Nykomlingen är snabbast i samtliga deltester och lyckas dessutom hålla lägre strömförbrukning, något som kanske säger mer om GTX 295 än HD 5970.

Allra mest glänser Radeon HD 5970 i högre upplösningar med kantutjämning och filtrering. Det finns prestanda så det räcker och blir över i alla spel utom Crysis Warhead, och det bådar gott för framtiden. Den som planerar att spela med flera skärmar och trycka ut enorma mängder pixlar har således en given kandidat på den korta listan lämpliga modeller.

Trots att det handlar om ett mycket kompetent grafikkort finns det flera uppenbara nackdelar med den nya modellen. Storleken är någonting i hästväg och förmodligen en punkt som kommer avskräcka många spekulanter från att uppgradera. Att spelen dessutom måste vara anpassade för Crossfire är inte lika allvarligt, men det kan ändå vara ett stort irritationsmoment, särskilt för den som gärna är tidigt ute med nya titlar.

När allt kommer omkring faller mycket på prisbilden. Radeon HD 5970 kostar uppemot 6 000 kronor inklusive moms. Detta är ett högt pris men ingen ovanlighet när det handlar om flaggskeppsprodukter. Mer oroande är att det i princip inte existerar några grafikkort i svenska butiker och att tillgången förmodligen kommer vara skral under hela Q4.

Den som planerar att uppgradera får helt enkelt vara beredd att både hosta upp stora slantar och leta med ljus och lykta efter det fåtal exemplar som finns i Sverige, för det är vad som krävs för att bli ägare till världens snabbaste grafikkort.

Fördelar

  • Skyhög prestanda

  • DirectX 11

  • Eyefinity

Nackdelar

  • Högt pris

  • Får inte plats i många vanliga datorlådor

  • Beroende av Crossfire

  • Obefintlig tillgång på grafikkort

Radeon HD 5970 kostar i skrivande stund cirka 5 800 kronor inklusive moms.

Modell

Pris

Powercolor Radeon HD 5970 2 GB

HIS Radeon HD 5970 2 GB

XFX Radeon HD 5970 2 GB

Sapphire Radeon HD 5970 2 GB

Asus Radeon EAH5970/2DIS/2GD5 2 GB

XFX Radeon HD 5970 Black Edition 2 GB

Gigabyte Radeon HD 5970 2 GB