Överklockning

Tillverkare av grafikkort lever alltid i en värld fylld av begränsningar, vilket oftast innebär att modellen ska hålla sig inom vissa ramar när det gäller strömförbrukning och värmeutveckling. I fallet Radeon HD 5970 har detta påverkat de slutgiltiga specfikationerna, något som i praktiken ger oss en hybrid mellan dubbla HD 5850 och HD 5870 istället för det HD 5870 X2 som många väntade på.

AMD har dock tänkt ut en plan att komma runt detta genom att anpassa grafikkortet för överklockning och låta användaren justera klockfrekvenserna, och därmed även variabler som just strömförbrukning och värmeutveckling. Som syns på bilderna ovan är kylanordningen dessutom anpassad för ett avsevärt varme grafikkort än vad Radeon HD 5970 är i grundutförande.

Vår plan är att trimma klockfrekvenserna till samma nivå som Radeon HD 5870, vilket innebär en höjning rån 725 MHz till 850 MHz GPU samt 1 200 MHz GDDR5 (från 1 000 MHz). För att hålla strömförbrukningen i schack använder Radeon HD 5970 lägre spänningar till både minne och GPU vilket satte käppar i hjulet för våra överklockningsförsök.

AMD har dock varit trevliga nog att skicka över ett program som gör det möjligt att justera spänningarna till exakt samma värden som för Radeon HD 5850. Detta gjorde inte helt oväntat susen och kortet seglade på fint i 850 respektive 1 200 MHz. Efter några smärre finjusteringar nådde vi slutligen 865 MHz för grafikprocessorerna och 1 220 MHz för minnena.

Prestandatester överklockning

Som vanligt ger överklockning en hälsosam prestandahöjning. Radeon HD 5970 har utrymme för högre klockfrekvenser och hårdhudade överklockare kommer förmodligen att visa upp betydligt bättre resultat de kommande veckorna.