Testpilot: MSI X99A Gaming Pro Carbon

Testpilot: MSI X99A Gaming Pro Carbon

Ett nytt moderkort för Intels senaste värstingprocessorer dimper ned hos SweClockers testpiloter. Blom1 delar med sig av erfarenheterna från MSI X99A Gaming Pro Carbon.

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna i forumet. Erfarna datorentusiaster får tillfälle att på egen hand testa de senaste produkterna i datorvärlden. Läs mer.

Det har hunnit gått nästan två år sedan Intel lanserade processorfamiljen Haswell-E för plattformen X99, men nu har det blivit dags för en uppföljare. Intel har precis lanserat Broadwell-E som erbjuder upp till tio kärnor och självklart handlar det om upplåsta modeller med potential för överklockning.

Broadwell-E använder likt föregångaren styrkretsen Intel X99. Detta hindrar dock inte moderkortstillverkarna från att lansera nya och förbättrade modeller. I skrivande stund finns hela 73 moderkort (enligt Prisjakt) som använder styrkretsen X99, men det förväntas lanseras en fler nya modeller under de kommande veckorna.

I denna recension kommer vi kolla närmare på modellen X99A Gaming Pro Carbon från MSI. Detta moderkort är en av tillverkarens senaste skapelser. På ytan ser det ut som en modell i ordinär stil, men det finns en hel del dolda finesser.

Specifikationer: MSI X99A Gaming Pro Carbon

Egenskap

Värde

Sockel

Intel LGA 2011-3

Styrkrets

Intel X99 Chipset

Minnestyp

DDR4 (max 128 GB, 3466 MHZ (OC))

Minnesplatser

8 st.

PCI Express x16

4 st.

PCI Express x1

2 st.

SATA III

10 st. (2 st. används även som SATA Express)

M.2

1st. (PCIe 3.0 x4)

U.2

1 st.

USB

USB 2.0: 4 st. (plus 4 interna)
USB 3.1: 4 st. (plus 5 interna varav 1 st. Type-C)
USB 3.1 Gen2: 2 st. varav 1 st. Type-C

Lan

Intel I218-V Gigabit LAN controller

Ljud

Realtek ALC1150 Codec, 7.1 kanaler, S/PDIF

SLI / CF

Ja, 40 PCIe-banor: x16/x16, x16/x16/x16 Gen 3
28 PCIe-banor: x16/x8, x8/x8/x8 Gen 3

Formfaktor

ATX

Cirkapris

3250 kronor ink. Moms

En första titt

Moderkortet består av ett svart kretskort tillsammans med kylflänsar och skydd av kolfiberliknande material.

Rikligt med USB 3-anslutningar, en PS/2 kontakt, in- och utgångar för ljud samt en knapp för återställning av BIOS

Här finner vi både U.2 och USB Type-C med intern koppling. De båda vinklade SATA-portarna till vänster används för SATA Express.

I underkant finns de vanliga in- och utgångarna men även knappar för att starta datorn och överklocka processorn.

Processorn strömförsörjs från en ensam 8-pinnars kontakt.

Processorn strömförsörjs från en ensam 8-pinnars kontakt.

PCI Express-platserna är förstärkta för att klara av även de tyngsta grafikkorten.

Även minnesplatserna är förstärkta.

Tillbehör

Tillbehören är vad man kan förvänta sig: hela sex stycken SATA-kablar medföljer tillsammans med två RGB LED-förlängningskablar på 40 respektive 80 cm, I/O-Panel, två flexibla SLI-bryggor, M-Connector, manual, snabbstartsguide och en skiva med drivrutiner. I vanlig ordning skickar MSI även med deras SATA-kabeletiketter, chassiemblem samt dörrhängare. Det enda som kan vara värt att påpeka är att SLI-bryggorna är av en äldre modell och passar inte med Nvidias nya grafikkort i 1000-serien.

BIOS

Det första man möts av är när man startar en ny dator är BIOS. Moderkortet använder den senaste inkarnationen av MSI Click BIOS som hunnit nå version 5.

För att komma till BIOS krävs att man klickar på DELETE-tangenten under uppstart. Väl inne i systemet landar man i det ”enkla” läget som skall underlätta för användare som bara vill ha information eller ändra vanliga inställningar som bootordning, aktivera ett av de fördefinierade överklockningslägena eller ändra fläktkurvan.

Under Hardware monitor hittar vi fläktkurvan tillsammans med realtidsvärden som temperatur på processorn tillsammans med olika spänningar. Fläktarna kan styras från både moderkortets eller processorns temperatur.

Genom att trycka F7 slungas man in i det ”avancerade” BIOS läget med fler inställningsmöjligheter. Väl i det avancerade läget finner vi bland annat inställningar för att manuellt överklocka eller för att spara olika profiler.

Under överklockningsmenyn finns det rikligt med inställningar, allt från att ändra multipeln på processorn till olika spänningar. Dessa inställningar både räcker och blir över för de allra flesta.

En annan funktion jag gillar är Board Explorer. MSI har tillhandahållit funktionen under många år men jag personligen har aldrig fått chansen att kolla in den. Håller man musen ovanför de markerade eller omringade områden får man upp information om vad som finns tillgängligt; vad det är för port och vad som är anslutet eller kan anslutas.

Mjukvaror

MSI har valt att satsat mycket på mjukvaror. På deras webbplats finns omkring 15 olika program för nedladdning. Värt att nämna är att det i dagsläget endast finns stöd för Microsoft Windows.

MSI Gaming App

MSI Gaming App har hand om en mängd med olika funktioner och som namnet hintar om handlar det i första hand om funktioner för gamers. Vid start av mjukvaran presenteras klockfrekvenser för processor och grafikkort. I underkant finns knappar för att välja olika överklockningslägen till grafikkortet. På högerkanten har vi en meny för att öppna olika program med specifika funktioner. Första funktionen är ”Rest Eye”, vilket är en mjukvara som ändrar olika färger för att göra ögonen mindre trötta vid längre sessioner framför skärmen. Jag valde att hoppa över denna funktion då jag redan har motsvarande inbyggt i min skärm.

För att kunna se hur hårdvaran mår när man är uppe i sitt favoritspel finns en ”on screen display” inbyggt. Det finns stöd för allt från att visa processorns belastning till temperatur och FPS-mätare. Tyvärr fick jag aldrig programmet att fungera ordentligt trots att jag testade den med ett tiotal tal olika spel.

MSI Gaming hotkey och Mouse Master tillåter användaren att skapa snabbknappar. Det finns stöd för de flesta vanliga funktioner som volymkontroll, öppna webbläsaren och ändra DPI på musen. Jag testade att skapa en ”sniper button”, det vill säga en knapp som sänker min DPI med förhoppningen att öka träffsäkerheten på längre avstånd då musen rör sig långsammare. Mjukvaran saknas tyvärr stöd för olika knappkombinationer. En annan funktion jag gärna ser i nästa version är att binda en profil till ett specifikt program för att slippa oväntade överraskningar.

Sist men inte minst har vi funktionen LED som låter dig ändra färger på RGB-dioderna på moderkortet. Självklart finns även möjlighet till olika animationer som att ändra färg efter processorns temperatur, musik eller läget Rainbow som växlar genom regnbågens alla färger. Det finns även stöd för styrning av tredjeparts RGB-slingor, som kopplas rakt in till moderkortet.

MSI Gaming Lan Manager

MSI Gaming Lan Manager är en så kallad QOS som hjälper dig att prioritera nätverks trafik. Det finns fem olika nivåer för att prioritera upp eller ned trafik från ett specifikt program. Som standard prioriteras spel och VOIP-program. Det är även möjligt att se vilket program som använder mest bandbredd och kolla upp grundläggande information om din nuvarande internetanslutning, såsom lokal IP-adress och hastighet.

Dragon Eye

Dragon Eye låter dig kolla på Twitch eller Youtube samtidigt som du spelar. Funktionen fungerar dock bara i vissa speltitlar. I dagsläget handlar det om 18 kompatibla titlar men listan växer löpande. Självklart finns inbyggda snabbknappar för volymkontroll och starta/pausa klippet. När klippet pausas döljs automatiskt videouppspelningen inuti spelet. Tyvärr är det inte möjligt att lägga till eller ändra på snabbknapparna, vilket jag tycker är synd då jag gärna hade sett en knapp för att välja nästa film eller ändra känsligheten på volymknapparna, som går i steg om 10 procent.

Överklockning

I dagsläget skickar de flesta moderkortstillverkare med olika mjukvaror för automatisk överklockning och MSI är inget undantag. MSI kallar sin funktion för ”Game Boost”. Kylaren som används under testerna är en Noctua NH-D15.

Den automatiska överklockningen hanteras i programmet Command Center. Det finns totalt åtta olika lägen för att styra processorns klockfrekvenser. Tyvärr baseras överklockningsinformationen i programmet på den äldre Intel Haswell-E vilket resulterade i att jag fick testa mig fram för att se vad de olika nivåerna har att erbjuda. Direkt ur kartong var läge 0 valt vilket omvandlades till en basklockfrekvens på 3000 Mhz.

Då jag inte hade en aning om vad jag kunde förvänta mig av dem olika överklockningsnivåerna så stegade jag upp en nivå i taget och körde ett stresstest för att kontrollera att allt var stabilt. Allt fungerade utan konstigheter fram till nivå 10, där olika kärnor fick olika klockfrekvens samtidigt som spänningen började sticka iväg.

Det sista läget jag lyckades få helt stabilt var nivå 8, vilket resulterade i en klockfrekvens på 4 300 Mhz med en spänning på 1,35 volt. Orsaken till att jag inte kunde köra på de högre nivåerna var så enkel som att kylningen inte klarade av trycket.

För användare som vill ha lite mer inställningsmöjligheter men inte vill pilla runt i BIOS skickar MSI med mjukvaran Intel Extreme Tuning Utility, där användaren själv kan överklocka processorn. Det finns även en inbyggd funktion för att stresstesta datorn och på så vis verifiera att den är stabil.

Ljud

Ljudkretsen är helt avskilt från resten av komponenterna från moderkortet och kretsen är omringad av en EMI-sköld för att minska störningar från omvärlden. Kretsen som används är en Realtek ALC1150 vilket är den vanligaste kretsen på moderna moderkort. För att leverera bästa möjliga ljud har MSI använt sig av extra påkostade kondensatorer från Chemi-Con samt adderat dubbla förstärkare som tillsammans skall kunna driva upp till 600 Ohm. För att kunna styra ljudkretsen tillhandahåller MSI mjukvaran Nahimic.

Vid en första anblick av Nahimic ser man olika inställningsmöjligheter som volymkontroll, "bass boost" och virtuellt surround. Det finns även olika fördefinierade profiler för till exempel musik och olika typer av spel. Tyvärr har de flesta profiler virtuellt surround aktiverat, vilket jag tycker förstör ljudet. För att kunna få ett ljud som passade mig valde jag att stänga av alla effekter och göra en egen EQ för att försöka kompensera för den dåliga återgivningen av bas och diskant.

Ljudkretsen är den bästa integrerade jag har använt men har fortfarande en bit kvar innan den blir konkurrensduglig med ljudkort i mellanklassen. Jag använde ett par AKG K550 under hela testet vilket är ett par väldigt lättdrivna hörlurar.
När inställningar i mjukvaran korrigerades dök det titt som tät upp en ruta som sa att mina hörlurar inte är anslutna trots att jag fortfarande hörde ljud. Detta är irriterande då programmet inte tillåter att ändra inställningar om inte en uppspelningsenhet är identifierad. Lösningen var dock så simpel som att starta om programmet.

Mjukvaran har stöd för grundläggande mikrofoninställningar men har även en så kallad launchpad inbyggt, vilket tillåter dig att spela upp olika ljud med snabbknappar,l vilket kan liva upp dina inspelningar eller direktsändningar till exempelvis Twitch eller Youtube. Ljudslingorna är dock begränsade till 30 sekunder. Om slingan överskrider gränsen kommer uppspelningen automatiskt att avbrytas.

Sammanfattning

MSI X99A Gaming Pro Carbon imponerar starkt på mig. MSI har lyckats leverera hårdvarumässigt och är på god väg med mjukvarorna. Den största bristen är att programmen inte är helt stabila utan ibland kraschar vid användning.

Kollar man på hårdvaran finns det många godbitar såsom stöd för SATA Express, U.2 och USB 3.1 Type-C Generation 2. Det finns även stöd för USB Type-C i framkant med intern anslutning vilket detta moderkort var först ut med. Tyvärr når inte ljudkretsen riktigt upp till förväntningarna, trots specifikationerna med dubbla förstärkare och dyrare kondensatorer.

De medföljande mjukvarorna är överlag riktigt funktionella men några mjukvaror behöver lite mer putsning. Mjukvaran som imponerade mest på mig var Dragon Eye som tillåter användaren att kolla på film samtidigt man spelar. Det är även riktigt skönt att kunna styra RGBLED-slingor från samma mjukvara som styr dioderna som är placerade på moderkortet.

Placeringen på de båda PCI Express x1 kunde vara lite bättre genomtänkt då man lätt kan råka blockera dessa om man har fler än ett grafikkort med dubbelslotskylare. I övrigt är layouten bra och alla portar är var man förväntar sig. Det finns till exempel dubbla interna USB 3-anslutningar, varav den ena är vinklad och den andra pekar uppåt.

På det stora hela erbjuder MSI X99A Gaming Pro Carbon de senaste teknikerna och känns som ett framtidssäkert alternativ. Jag skulle absolut kunna tänka mig att köpa detta moderkort och själv rekommendera det till mina vänner.

Fördelar

  • Många medföljande mjukvaror

  • Intern anslutning för USB 3.1 Type-C

  • U.2-anslutning

  • Inbyggd LED-styrning

Nackdelar

  • Instabila mjukvaror

  • Ljudkortet har lite klen prestanda

Pris vid publicering: Cirka 3 250 kronor inklusive moms.

Kommentarer till artikeln

13 debattinlägg

Skicka en rättelse
47

Tyskland vill reglera strömmar via Twitch

En tysk Twitch-kanal tvingas nu ansöka om sändningstillstånd för att få fortsätta sända via tjänsten. Detta då denna uppfyller alla krav för att räknas som en traditionell tv-kanal. Läs mer

39

Rösta fram bästa datorpaket i MSI:s tävling

Flera hundra bidrag har inkommit och efter juryns gallring återstår endast fem. Nu är det upp till SweClockers medlemmar att rösta fram det bästa datorpaketet i MSI:s tävling. Läs mer

7

SweClockers på Dustin Expo 2017 i bilder

Under den gångna helgen gick Dustin Expo 2017 av stapeln, där entusiaster bland annat fick möjlighet att träffa SweClockers redaktion och medverka i tävlingar med fina priser i potten. Läs mer

65

Gamestop stänger 150 butiker till följd av sjunkande försäljning

Återförsäljaren Gamestop meddelar nu att de ska stänga mellan 150 och 225 butiker. Anledningen är att försäljningen av spel och hårdvara minskat drastiskt det senaste året. Läs mer

54

Datorfixarna går i konkurs

På grund av stora förluster tvingas nu återförsäljaren Datorfixarna ansöka om konkurs, men exakt vad som kommer hända med företaget är ännu inte säkert. Läs mer

46

Dell lanserar UP3218K – 31,5-tumsskärm med 8K-upplösning

Efter att tidigare under året visat upp modellen lanserar nu Dell UP3218K, en 8K-upplöst datorskärm med en prislapp på cirka 55 000 kronor. Läs mer

36

Blizzard bekräftar Starcraft: Remastered till sommaren 2017

Efter snart 20 år ute i spelhyllorna ska nu en uppdaterad version av Starcraft från 1998 släppas till sommaren – komplett med uppdaterad grafik, musik och ljudinspelningar. Läs mer

30

Testpilot: AOC Agon AG251FZ – 240 Hz för den otålige

Testpiloten David Kvist tar pulsen på Agon AG251FZ, den senaste spelskärmen från AOC med en bilduppdateringsfrekvens på 240 Hz och en upplösning på 1 920 x 1 080 pixlar. Läs mer

12

Finaldags i Geeks Gamings CS:GO-turnering

Efter en intensiv vecka står det nu mellan två lag i Geeks Gamings CS:GO-turnering. Följ sista bataljen på gängets Twitch-kanal, med start klockan 19:00 lördag kväll. Läs mer

55

Nintendo väntas sälja 20 miljoner Switch-enheter under första året

Nintendo uppskattar att de totalt kommer sälja 20 miljoner Switch-enheter under konsolens första år, en siffra som dock kan komma att påverkas av nya lanseringar från Microsoft och Sony. Läs mer

56

Battle.net får nytt namn – döps om till Blizzard

Ett halvår efter tillkännagivandet att tjänsten Battle.net skulle döpas om har nu Blizzard gjort just detta. Namnbytet görs bland annat för att få in tjänsten under företagets eget varumärke. Läs mer

95

AMD Ryzen 5 prislistas hos svenska återförsäljare

Om mindre än en månad lanserar AMD Ryzen 5, vilket innebär fyra nya processorer med fyra och sex kärnor. Inför detta läggs de nu upp för förbokning hos två svenska återförsäljare. Läs mer