Testpilot: Gigabyte Brix GB-BSi5T-6200

Testpilot: Gigabyte Brix GB-BSi5T-6200

En ny Testpilot att äntra scenen. Häng med när "ace_of_bass" testar Gigabytes senaste generation av minidatorn Brix, som bestyckats med Intel Skylake.

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna i forumet. Erfarna datorentusiaster får tillfälle att på egen hand testa de senaste produkterna i datorvärlden. Läs mer.

Introduktion

Gigabyte Brix BSi5T-6200 är en desktop/barbone i den mindre storleksklassen. Tillverkarna har med den här modellen valt att fokusera på en liten enhet som ändå har kraft nog att klara tyngre uppgifter än bara surfning. För ungefär 4 300 kronor får du en enhet utan lagringsutrymme, RAM-minne och operativsystem. Gigabyte riktar sig med den här enheten till familjer eller kontorsmiljöer där man vill ha en strömsnål dator som kan användas på flera olika sätt. Det kan vara som en HTPC, arbetsdator eller för att ersätta en bärbar dator man ändå har stående på ett och samma ställe.

Egenskap

Värde

Mått

34,4 x 112,6 x 119,4 mm

CPU

Intel® Core™ i5-6200U

Minne

SO-DIMM DDR4 @ 2 133 MHz (max 32GB (2 x 16 GB)

LAN

Intel i219 Gigabit Ethernet

Ljud

Realtek ALC255

Grafik

Intel® HD Graphics 520

Maximal upplösning

3 840 x 2 160 @ 60Hz

Wifi

Intel® Dual Band Wireless-AC 3165

VESA

75 x 75 och 100 x 100 mm (Fäste inkluderat)

USB3.1

Ja, med stöd för Intel Thunderbolt

M.2-anslutning

1 st.

DisplayPort

1 st. Mini DisplayPort (1.2)

HDMI

1 st. (2.0)

Cirkapris

4 899 kronor inkl. moms.

När jag packade upp den var det första som slog mig själva storleken. Den har måtten 34,4 x 112,6 x 119,4 mm (H x B x D), vilket är något större än en Apple TV generation 3 som mäter 98 × 23 × 98 mm. Trots sin ringa storlek har man försett enheten med fyra USB 3.0-portar, en minneskortläsare, mikrofoningång, hörlursutgång, nätverksingång, HDMI 2.0, Mini Displayport och en USB 3.1 Type-C.

Datorn har fyra ventilationsöppningar. En på varje sida, förutom framsidan, samt en undertill. Kylningen görs via en fläkt som sitter i den övre delen av enheten vilken blåser ut varmluften bakåt.

Den mörka borstade aluminiumfinishen ger ett gott kvalitetsintryck och hjälper till att skapa en stilren design. Vid drift lyser "on-knappen" med ett vitt och ganska starkt ljus. Men då den sitter riktad uppåt upplevs den inte som störande, om man inte skulle placera enheten i höjd med till exempel tangentbordet.

Den här typen av enhet kommer vanligtvis utan RAM-minnen, lagring och operativsystem. Men eftersom undertecknad skulle testa den var Gigabyte vänliga nog att skicka med det som behövdes.

  • 240GB Kingston M.2 SSD

  • 2 x 8GB HyperX So-DIMM DDR4

  • Windows 10 NE

Tester

Jag har under ett par veckor försökt använda Gigabyte Brix BSi5T-6200 på olika sätt och kommer i följande stycken beskriva min upplevelse av hur den fungerar i min vardag.

Min första tanke var att koppla upp den till min 4K-skärm (Samsung U24E850) för att testa olika typer av 4K-material. Efter flera omstarter, byte av kablar samt uppdaterande av drivrutiner får jag ändå inte igång 4K-upplösningen. Den fastnar antingen vid 1 920 x 1 080 (via Displayport) eller svart skärm (via HDMI 2.0). Vid det här laget börjar undertecknads tålamod tryta och känner att det är dags att prova "in-home streaming" via Steam.

Med Steam-spelkontrollen i högsta hugg kastar jag mig in i Dirt 3 för att se om jag kan slå några av mina gamla varvtider. Efter några snöfyllda varv i Aspen kan jag konstatera att strömning via Gigabytes Brix fungerar som väntat. Med nätverkssladden inkopplad blir det inte särskilt mycket fördröjningar, men det blir heller inga nya rekordtider. I spel som kräver lite snabbare reaktionsförmågor finns ett uns seghet som ändå påverkar spelkänslan. Funkar den bra som en Steam Link? Visst! Men du kommer inte köpa den endast för att användas som Steam Link. Fördelen är de många ingångarna, vilka kan användas för att koppla in flera handkontroller, samt det trådade nätverket som möjliggör lägre latenser.

Senare samma kväll var det dags för några serieavsnitt. Med Brixen flyttad till TV nummer 2 är det bara att börja kolla. Från avstängd till inloggningsrutan i Windows tar det ca 3-4 sekunder. Väl inne i Windows flyter allt på som det borde. Mappar öppnas snabbt, surfning flyter bra, appar funkar utan problem. Uppspelning av olika typer av videoklipp med varierande bitrate funkar också bra. Till Brixen har jag via Bluetooth kopplat mitt trådlösa Logitech-tangentbord av äldre modell. Även om tangentbordet har några år på nacken har jag inga problem med anslutningen.

Gaming

För att testa vad Brixen själv klarar av plockade jag upp ett par inte allt för krävande spel. Först ut är Dota 2 som är ett MOBA utvecklat av Valve, där du tillsammans med ditt lag ska försöka förstöra motståndarbasen. När jag provar det i 4K och med video-inställningarna nedskruvade till sämsta kvalitet kan jag konstatera att den integrerade grafiken inte hänger med. Jag snittar runt 20 fps och dippar ned till runt 10 fps i strider. I 1080p blir det spelbart då jag behåller inställningarna i botten. Då jag rör mig ute på kartan ligger jag konstant över 60 fps fram till det är dags att teamfightas. Då dippar den ned till runt 45 fps vilket ändå får ses som spelbart.

CS:GO är, som de flesta vet, det mest vanliga shooter-spelet på marknaden. Redan i startmenyn kan jag konstatera att det kan bli problem att spela det på Brixen. Muspekaren rör sig extra långsamt och menyer ploppar upp ett par sekunder efter jag tryckt på dem. Med grafik-inställningarna i botten kastar jag mig in i "casual"-läget. Tyvärr finns det inte mycket att erbjuda då det i bästa fall kan liknas vid ett bildspel. Jag studsar fram mellan väggarna och upplevs nog, i bästa fall, som en höna utan huvud.

Vid lite högre belastning kan man tydligt höra fläkten jobba. Den ger ifrån sig ett jämnt sus vilket jag upplever som störande då jag inte vill behöva använda mig av hörlurar då jag surfar.

Strömförbrukning

Vid lite mer krävande uppgifter, som till exempel spelande, drar själva Brixen runt 45 W. Vid surfning och Youtube-tittande ligger strömförbrukningen på runt 30 W.

Montering

Gigabyte skickar med VESA-fäste som gör det möjligt att fästa Brixen på baksidan av olika typer av skärmar.

Det tycker jag är en smart lösning för att få undan Brixen från själva skrivbordet och där med att görs det lättare att hålla rent på sladdar.

Wifi-hastigheter

Beroende av vilken hastighet man har på sitt nätverk hemma kommer upplevelsen variera. När jag är ansluten via 2,4 GHz-bandet får jag inte särskilt imponerande siffror. Går jag över till 5 GHz-bandet börjar det bli acceptabelt men det är först vid trådat den får sträcka på benen. För att försvara den trådlösa anslutningen sitter jag i ett annat rum ungefär sju meter ifrån gratisroutern från Telia.

Ett par dagar efter problemen med 4K via HDMI 2.0 kickade det plötsligt igång. Allt funkade plötsligt som förväntat och det fanns inte längre några spår efter problem. 4K-material funkar utan problem, och då har jag bara provat Youtube-klipp samt 4K-video inspelat från telefonen.

På tal om telefon så sitter undertecknad på en Microsoft Lumia 950. En av anledningarna till att jag intresserade mig för Brixen var på grund av att den, precis som Lumian, har en USB Type-C. Jag såg framför mig höga överföringshastigheter samtidigt som den laddas snabbt. Men jag har efter de här veckorna inte fått den anslutningen att fungera.

Slutsats
Gigabyte Brix BSi5T-6200 är en smidig och intressant produkt. Tack vare de många anslutningsmöjligheterna är det en mångsidig enhet som klarar de flesta vanliga uppgifter ett kontor eller ett hem vanligtvis använder en dator till. Den klarar av att köra 4K-upplösningar vilket gör den extra intressant för de som är i behov av en HTPC. Genom att utrusta enheten med en USB 3.1 Type-C försöker Gigabyte få ett övertag gentemot sina motståndare. Frågan är när gemene man kommer börja köpa in produkter med den anslutningstypen.

Fördelar

  • Liten

  • Gott om anslutningsmöjligheter

  • Möjligheten att fästa den på baksidan av skärmar

Nackdelar

  • Dyr

  • Högljudd fläkt

Kommentarer till artikeln

18 debattinlägg

Skicka en rättelse
15

Direkt från Kappa Bar med Geeks Gaming

Spelsällskapet Geeks Gaming intar Kappa Bar för häng och god mat. Givetvis direktsänds hela kvällen, och gänget uppdaterar löpande med bilder. Läs mer

Fractal Design-chassi och två fläktar till pangpris hos Inet

  • igår 12:00

Komprimerad ATX-låda från Fractal Design och dubbel uppsättning extra Venturi-fläktar till lågpris gömmer sig bakom tredje luckan i Geeks Julkalender! Läs mer

39

Test: Corsair Crystal 570X RGB

Corsair storsatsar på konceptet härdat glas och flerfärgsbelysning med sitt nya chassi Crystal 570X RGB. Modellen tar idag plats i SweClockers testlabb för en rejäl videogenomgång. Läs mer

46

SSD-priser väntas fortsätta stiga på grund av minnesbrist

På grund av komponentbrist och ökad efterfrågan väntas priserna på SSD-enheter öka, vissa med så mycket som 20 procent. Bristen tros hålla i sig ända till slutet av nästa år. Läs mer

65

Amazon lanserar Snowmobile – tjänst för att flytta stora mängder data via långtradare

Amazons nya tjänst gör det möjligt för företag att flytta upp till 100 PB data åt gången till deras molntjänster, vilket görs genom att den fraktas i 14 meter långa långtradare. Läs mer

10

Gött häng med Geeks Gaming på Kappa Bar

Det vankas stream i annorlunda tappning med Geeks Gaming. På lördag besöker gänget e-sportbaren Kappa Bar i Göteborg, och givetvis blir det en helkväll med direktsändning på Twitch. Läs mer

45

Mass Effect: Andromeda visar grafikmuskler

Nästa år väntar ett nytt äventyr i Mass Effect-universumet där Andromedagalaxen står som spelplan. Nu visar Bioware och EA för första gången ett videoklipp från själva spelet. Läs mer

29

Test: Mionix Naos Quantified Gaming

Efter lång utvecklingstid har Mionix äntligen rullat ut sitt Kickstarter-projekt Naos QG – Quantified Gaming. Häng med till testlabbet för en ordentlig genomgång. Läs mer

76

Rösta fram bästa MSI-orienterade bygget i Webhallens tävling

Efter hård gallring av hundratals bidrag har juryn kommit fram till tre finalbyggen. Nu är det upp till SweClockers medlemmar att avgöra vilket som ska byggas ihop och säljas av Webhallen! Läs mer

56

Nokia återvänder till mobilmarknaden 2017

Varumärket Nokia har länge varit frånvarande från mobilmarknaden, men återvänder nästa år under ett licensavtal med finska HMD Global. Läs mer

21

Över en miljon Android-enheter infekterade med skadlig kod

Den senaste mjukvaruattacken mot Android-enheter heter Gooligan, som genom skadlig kod i applikationer stjäl e-mailkonton och annan känslig information. Läs mer

4

Nvidia Geforce GTX 1050 för bärbara datorer lanseras på CES 2017

Det blir bärbara speldatorer runt 10 000-kronorsstrecket i samband med CES 2017, som markerar startskottet för den mobila varianten av Geforce GTX 1050. Läs mer