Testpilot: Gigabyte Brix GB-BSi5T-6200

Testpilot: Gigabyte Brix GB-BSi5T-6200

En ny Testpilot att äntra scenen. Häng med när "ace_of_bass" testar Gigabytes senaste generation av minidatorn Brix, som bestyckats med Intel Skylake.

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna i forumet. Erfarna datorentusiaster får tillfälle att på egen hand testa de senaste produkterna i datorvärlden. Läs mer.

Introduktion

Gigabyte Brix BSi5T-6200 är en desktop/barbone i den mindre storleksklassen. Tillverkarna har med den här modellen valt att fokusera på en liten enhet som ändå har kraft nog att klara tyngre uppgifter än bara surfning. För ungefär 4 300 kronor får du en enhet utan lagringsutrymme, RAM-minne och operativsystem. Gigabyte riktar sig med den här enheten till familjer eller kontorsmiljöer där man vill ha en strömsnål dator som kan användas på flera olika sätt. Det kan vara som en HTPC, arbetsdator eller för att ersätta en bärbar dator man ändå har stående på ett och samma ställe.

Egenskap

Värde

Mått

34,4 x 112,6 x 119,4 mm

CPU

Intel® Core™ i5-6200U

Minne

SO-DIMM DDR4 @ 2 133 MHz (max 32GB (2 x 16 GB)

LAN

Intel i219 Gigabit Ethernet

Ljud

Realtek ALC255

Grafik

Intel® HD Graphics 520

Maximal upplösning

3 840 x 2 160 @ 60Hz

Wifi

Intel® Dual Band Wireless-AC 3165

VESA

75 x 75 och 100 x 100 mm (Fäste inkluderat)

USB3.1

Ja, med stöd för Intel Thunderbolt

M.2-anslutning

1 st.

DisplayPort

1 st. Mini DisplayPort (1.2)

HDMI

1 st. (2.0)

Cirkapris

4 899 kronor inkl. moms.

När jag packade upp den var det första som slog mig själva storleken. Den har måtten 34,4 x 112,6 x 119,4 mm (H x B x D), vilket är något större än en Apple TV generation 3 som mäter 98 × 23 × 98 mm. Trots sin ringa storlek har man försett enheten med fyra USB 3.0-portar, en minneskortläsare, mikrofoningång, hörlursutgång, nätverksingång, HDMI 2.0, Mini Displayport och en USB 3.1 Type-C.

Datorn har fyra ventilationsöppningar. En på varje sida, förutom framsidan, samt en undertill. Kylningen görs via en fläkt som sitter i den övre delen av enheten vilken blåser ut varmluften bakåt.

Den mörka borstade aluminiumfinishen ger ett gott kvalitetsintryck och hjälper till att skapa en stilren design. Vid drift lyser "on-knappen" med ett vitt och ganska starkt ljus. Men då den sitter riktad uppåt upplevs den inte som störande, om man inte skulle placera enheten i höjd med till exempel tangentbordet.

Den här typen av enhet kommer vanligtvis utan RAM-minnen, lagring och operativsystem. Men eftersom undertecknad skulle testa den var Gigabyte vänliga nog att skicka med det som behövdes.

  • 240GB Kingston M.2 SSD

  • 2 x 8GB HyperX So-DIMM DDR4

  • Windows 10 NE

Tester

Jag har under ett par veckor försökt använda Gigabyte Brix BSi5T-6200 på olika sätt och kommer i följande stycken beskriva min upplevelse av hur den fungerar i min vardag.

Min första tanke var att koppla upp den till min 4K-skärm (Samsung U24E850) för att testa olika typer av 4K-material. Efter flera omstarter, byte av kablar samt uppdaterande av drivrutiner får jag ändå inte igång 4K-upplösningen. Den fastnar antingen vid 1 920 x 1 080 (via Displayport) eller svart skärm (via HDMI 2.0). Vid det här laget börjar undertecknads tålamod tryta och känner att det är dags att prova "in-home streaming" via Steam.

Med Steam-spelkontrollen i högsta hugg kastar jag mig in i Dirt 3 för att se om jag kan slå några av mina gamla varvtider. Efter några snöfyllda varv i Aspen kan jag konstatera att strömning via Gigabytes Brix fungerar som väntat. Med nätverkssladden inkopplad blir det inte särskilt mycket fördröjningar, men det blir heller inga nya rekordtider. I spel som kräver lite snabbare reaktionsförmågor finns ett uns seghet som ändå påverkar spelkänslan. Funkar den bra som en Steam Link? Visst! Men du kommer inte köpa den endast för att användas som Steam Link. Fördelen är de många ingångarna, vilka kan användas för att koppla in flera handkontroller, samt det trådade nätverket som möjliggör lägre latenser.

Senare samma kväll var det dags för några serieavsnitt. Med Brixen flyttad till TV nummer 2 är det bara att börja kolla. Från avstängd till inloggningsrutan i Windows tar det ca 3-4 sekunder. Väl inne i Windows flyter allt på som det borde. Mappar öppnas snabbt, surfning flyter bra, appar funkar utan problem. Uppspelning av olika typer av videoklipp med varierande bitrate funkar också bra. Till Brixen har jag via Bluetooth kopplat mitt trådlösa Logitech-tangentbord av äldre modell. Även om tangentbordet har några år på nacken har jag inga problem med anslutningen.

Gaming

För att testa vad Brixen själv klarar av plockade jag upp ett par inte allt för krävande spel. Först ut är Dota 2 som är ett MOBA utvecklat av Valve, där du tillsammans med ditt lag ska försöka förstöra motståndarbasen. När jag provar det i 4K och med video-inställningarna nedskruvade till sämsta kvalitet kan jag konstatera att den integrerade grafiken inte hänger med. Jag snittar runt 20 fps och dippar ned till runt 10 fps i strider. I 1080p blir det spelbart då jag behåller inställningarna i botten. Då jag rör mig ute på kartan ligger jag konstant över 60 fps fram till det är dags att teamfightas. Då dippar den ned till runt 45 fps vilket ändå får ses som spelbart.

CS:GO är, som de flesta vet, det mest vanliga shooter-spelet på marknaden. Redan i startmenyn kan jag konstatera att det kan bli problem att spela det på Brixen. Muspekaren rör sig extra långsamt och menyer ploppar upp ett par sekunder efter jag tryckt på dem. Med grafik-inställningarna i botten kastar jag mig in i "casual"-läget. Tyvärr finns det inte mycket att erbjuda då det i bästa fall kan liknas vid ett bildspel. Jag studsar fram mellan väggarna och upplevs nog, i bästa fall, som en höna utan huvud.

Vid lite högre belastning kan man tydligt höra fläkten jobba. Den ger ifrån sig ett jämnt sus vilket jag upplever som störande då jag inte vill behöva använda mig av hörlurar då jag surfar.

Strömförbrukning

Vid lite mer krävande uppgifter, som till exempel spelande, drar själva Brixen runt 45 W. Vid surfning och Youtube-tittande ligger strömförbrukningen på runt 30 W.

Montering

Gigabyte skickar med VESA-fäste som gör det möjligt att fästa Brixen på baksidan av olika typer av skärmar.

Det tycker jag är en smart lösning för att få undan Brixen från själva skrivbordet och där med att görs det lättare att hålla rent på sladdar.

Wifi-hastigheter

Beroende av vilken hastighet man har på sitt nätverk hemma kommer upplevelsen variera. När jag är ansluten via 2,4 GHz-bandet får jag inte särskilt imponerande siffror. Går jag över till 5 GHz-bandet börjar det bli acceptabelt men det är först vid trådat den får sträcka på benen. För att försvara den trådlösa anslutningen sitter jag i ett annat rum ungefär sju meter ifrån gratisroutern från Telia.

Ett par dagar efter problemen med 4K via HDMI 2.0 kickade det plötsligt igång. Allt funkade plötsligt som förväntat och det fanns inte längre några spår efter problem. 4K-material funkar utan problem, och då har jag bara provat Youtube-klipp samt 4K-video inspelat från telefonen.

På tal om telefon så sitter undertecknad på en Microsoft Lumia 950. En av anledningarna till att jag intresserade mig för Brixen var på grund av att den, precis som Lumian, har en USB Type-C. Jag såg framför mig höga överföringshastigheter samtidigt som den laddas snabbt. Men jag har efter de här veckorna inte fått den anslutningen att fungera.

Slutsats
Gigabyte Brix BSi5T-6200 är en smidig och intressant produkt. Tack vare de många anslutningsmöjligheterna är det en mångsidig enhet som klarar de flesta vanliga uppgifter ett kontor eller ett hem vanligtvis använder en dator till. Den klarar av att köra 4K-upplösningar vilket gör den extra intressant för de som är i behov av en HTPC. Genom att utrusta enheten med en USB 3.1 Type-C försöker Gigabyte få ett övertag gentemot sina motståndare. Frågan är när gemene man kommer börja köpa in produkter med den anslutningstypen.

Fördelar

  • Liten

  • Gott om anslutningsmöjligheter

  • Möjligheten att fästa den på baksidan av skärmar

Nackdelar

  • Dyr

  • Högljudd fläkt

Kommentarer till artikeln

18 debattinlägg

Skicka en rättelse
74

Samsung avtäcker Galaxy S8 och S8+

Samsungs Unpacked-evenemang blir arena för lanseringen av de nya flaggskeppstelefonerna Galaxy S8 och S8+, där båda modellerna har nästintill kantlösa bildskärmar. Läs mer

25

Testpilot: Vertagear Triigger 350 Special Edition

Med en sportigt röd metalliclack och Formel 1-inspirerade paddlar sladdar gamingstolen Vertagear Triigger 350SE in hos testpiloten Joakim "vargeEEEEn" Pekkari för recension. Läs mer

57

Windows 10 Creators Update släpps 11 april

Microsoft har nu bekräftat att årets första stora uppdatering till Windows 10 släpps i april. Bland nyheterna återfinns bland annat en ny version av Paint och spelläget Game Mode. Läs mer

34

FSP lanserar nätaggregatsserien Dagger i formfaktorn SFX

Taiwanesiska FSP ansluter sig till skaran tillverkare att framställa högpresterande nätaggregat för den mindre formfaktorn SFX, där den nya serien Dagger kommer i både 500 och 600 W. Läs mer

14

Razer uppdaterar Blade Pro med Kaby Lake och THX-certifiering

Den bärbara speldatorn Razer Blade Pro lanseras i en ny version, där en av de stora nyheterna är THX-certifiering av ljud och bild. Läs mer

47

Biostar lanserar X370GTN – Mini ITX-moderkort för AMD Ryzen

Efter att ha saknats vid lansering börjar moderkort enligt formfaktorn Mini ITX dyka upp för AMD Ryzen. Först ut blir Biostar med X370GTN som baseras kring styrkretsen X370. Läs mer

18

Planescape: Torment får nyutgåva med uppdaterad grafik

Det klassiska rollspelet Planescape: Torment får en remaster-utgåva senare i år, med stöd för modern hårdvara och 4K-upplösning. Läs mer

51

Test: Benq Zowie XL2540 – Gamingskärm med äkta 240 Hz

Benq tar sikte på e-sporten med Zowie XL2540, en gamingskärm med traditionella 1 920 × 1 080 pixlars upplösning och en TN-panel med genuin 240 Hz-kapacitet. Läs mer

62

Elon Musk startar Neuralink – ska utveckla hjärnimplantat för att interagera med datorer

Det senaste projektet från entreprenören Elon Musk heter Neuralink och ska utveckla teknik för att koppla ihop hjärnan med datorer genom implantat. Läs mer

73

Intel lanserar Optane för konsumenter i form av M.2-baserad cachelagring

De första konsumentprodukterna med Intels minnesteknik 3D Xpoint ser nu dagens ljus i form av två M.2-enheter med låg kapacitet ämnade för cachelagring ihop med mekaniska hårddiskar. Läs mer

72

Microsoft stäms av användare för Windows 10-uppgradering

Ett flertal användare hävdar att uppgraderingen till operativsystemet Windows 10 skadat deras datorer och raderat sparade filer, något som de nu stämmer Microsoft för. Läs mer

15

TSMC inleder massproduktion av Apples systemkrets A11 i april

Inför höstens lansering av nästa generations Iphone förbereder TSMC storskalig produktion av Apples kommande systemkrets A11, där tillverkningen denna gång sker i 10 nanometer. Läs mer