Testpilot: Komplett Gamer Xtreme i70 - GTX 1080 Edition

Testpilot: Komplett Gamer Xtreme i70 - GTX 1080 Edition

Vissa bygger själva, andra föredrar att köpa ett färdigt datorsystem. Testpiloten Bl0m1 provar på det sistnämnda och testar värstingmodellen Komplett Gamer Xtreme i70 med Geforce GTX 1080.

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna i forumet. Erfarna datorentusiaster får tillfälle att på egen hand testa de senaste produkterna i datorvärlden. Läs mer, Frågor och svar.

Återförsäljaren Komplett bygger egna datorer och har under de senaste åren satsat mycket på att vidareutveckla de gamingorienterade modellerna. Det senaste tillskottet heter Komplett Gamer Xtreme i70 - GTX 1080 Edition och är en kraftfull stationär dator för den som behöver massvis av gamingprestanda. I denna modell ingår bland annat Intels senaste Core i7-6700K "Skylake" i kombination med alldeles färska Geforce GTX 1080 och hela 32 GB RAM.

Specifikationer

Egenskap

Värde

Namn

Komplett Gamer Xtreme i70 - GTX 1080 Edition

Processor

Intel Core i7-6700K

Grafikkort

Asus Geforce GTX 1080 Strix

Minne

Kingston HyperX Savage DDR4 2400MHz 32GB (2x16GB)

Moderkort

ASUS Z170-E

CPU-kylare

Corsair Hydro Series H55

Nätaggregat

Fractal Design Integra M 750W

Chassi

Corsair Carbide Clear 400C

Lagring

1x Samsung PM951 512GB M.2
1x Seagate Desktop SSHD 2TB

Operativsystem

Windows 10 home

Garanti

3 år

Pris

22 999 kr inkl. moms

En första titt.

Kollar man inne i själva datorn ser man att det är väldigt luftigt i den stora datorlådan Corsair Carbide Clear 400C. Nätaggregat och diskar döljs bakom ett hölje, vilket ger ett städat intryck

Processorn är kyld med vattenkylaren Corsair H55.

Under grafikkortet gömmer sig en SSD i formfaktorn M.2.

På baksidan ser vi kabeldragningen och alla kablar sitter fast med buntband.

Längst ner på baksidan kan vi även se den mekaniska hårddisken som medföljer.

I vanlig ordning finns många anslutningar, däribland en USB Type-C. Notera att det inte finns ett överflöd av USB-kontakter och att ljuddelen saknar digital utgång.

I framkant hittar vi in och utgångar för ljud, dubbla USB 3-anslutningar, powerknapp som även har inbyggd LED, en resetknapp samt en lysdiod för diskaktivitet.

Den som är intresserad av en mer ingående genomgång av chassit kan alltid läsa Jonas recension av Corsair Carbide 400C.

Tillbehör

Komplett skickar med instruktionsböcker till alla komponenter i bygget. Därutöver medföljer även alla kablar som inte används i det semimodulära nätaggregatet tillsammans med en extra SATA-kabel, en SLI-brygga, en 2x6 pins till 8 pins adapter, CPU installation Tool samt skruvar och kardborreband.

Uppstart och installation

Uppstarten var en lätt process då datorn kommer med Windows 10 installerat i förväg. Det enda man behöver göra är att skapa ett användarkonto i Windows. Även drivrutinerna är installerade från fabrik. Utöver operativsystemet finns även ett gäng program installerade:

  • Adobe Acrobat Reader

  • Norton Security (60 dagars utvärderingsversion)

  • Skype

  • Windows Essentials 2012

Även om listan på medföljande program är kort gillar jag inte riktigt att Komplett skickar med Norton Security och Windows Essentials, eftersom dessa inte är något jag använder. De går såklart att avinstallera om man vill.

Garanti och support

En av de stora fördelarna med att köpa en färdigbyggd dator är att Komplett ger tre års inskicksgaranti och gratis support via telefon och mail (kl 09-20 helgfria vardagar). Om datorn skickas till Komplett för reparation står återförsäljaren för frakten, om det konstateras att problemet inte kunnat lösas på telefon. Garantin bryts inte om man själv byter komponenter i datorn så länge skadan inte uppstått under själva ingreppet. Det är även tillåtet att överklocka, men om någon kompontent skadas till följd av överklockningen gäller inte garantin.

Prestanda

Nu har det blivit dags att se vad Komplett Gamer Xtreme i70 - GTX 1080 Edition ger i prestandaväg. Jag har valt att testa med två syntetiska tester och tre spel, för att få lite variation.

Spel

Samtliga resultat från speltestarna är uppmätta med mjukvaran Fraps. Jag valde att testa spelen i upplösningarna 2560x1440 och 3840x2160 pixlar då datorn är såpass kraftfull att 1920x1080 inte är någon utmaning även i moderna titlar.

Battlefield 4
Jag valde att köra detta test på en online-server. Servern hade under hela testat 60-64 spelare och körde på banan Propaganda med en uppdateringsfrekvens på 60Hz. På grund av att testet är online kan miljöerna skilja sig en del och därför så är testperioden 15 minuter lång för att få en så liten felmarginal som möjligt. Inställningarna som användes under testet är fördefinierade Ultra.

Grand Theft Auto V

Spelet har en inbyggd benchmark som jag valde att använda mig av. Inställningarna är det absolut högsta som gick att ställa in med MSAA och utan motion blur.

Tom Clancy’s The Division
Även The Division har en inbyggd benchmark som jag valde att använda mig utav. Inställningarna som användes är Ultra.

Temperaturer och ljudnivå

Temperaturerna är inga problem, både processorn och grafikkort är utrustade med kylare som utan problem klarar föra bort värmen som skapas. Kylarna klarar även av en del överklockning utan problem.

Ljudnivån är absolut inget jag klagar på, jag hör knappt att datorn är igång. I idle kan man höra pumpen på Corsair H55-kylaren, men det är inget som stör. Även under en längre spelsession håller sig datorn tyst. Inga konstigheter.

Överklockning

Det är kanske inte många som planerar att överklocka en såpass kraftfull dator som denna. Jag tycker dock att det alltid är intressant att veta hur mycket den klarar av och hur mycket prestanda det går att tjäna.

Först överklockade jag processorn via BIOS. Jag fick upp den till 4,5 GHz utan några som helst problem. Detta resulterar i en ökning med 500 MHz eller 12,5%.

Grafikkortet överklockades med hjälp av mjukvaran EVGA Precision XOC. Jag lyckades få upp kortet i 1878 MHz, vilket ger en ökning med 93 MHz eller 5,2%. Detta var dock inte en lika simpel metod som överklockningen av processorn. Mjukvaran har konstiga saker för sig, som att ständigt starta test för att kontrollera om överklockningen är stabil.

Ett annat lite problem är att man är tvungen att radera överklockningsprofilen manuellt om systemet kraschar för att överhuvudtaget kunna öppna programmet. Anledningen till att jag använder EVGA Precision är att det är det enda programmet jag hittat med stöd för GPU BOOST 3.0.

Slutsats

Komplett Gamer Xtreme i70 - GTX 1080 Edition levererar gott om prestanda och klarar av allt som slängs på den. Komponenterna är från välkända märken och kommer med en garanti på tre år. Komplett har även lyckats bra med själva bygget. Kablarna är dragna snyggt på baksidan av moderkortet och sitter fast med buntband. Chassits interna höljen döljer elegant nätaggregatet och hårddiskplatserna.

Den som köper datorn från Komplett får även med tangentbord och mus (Speedlink Gaming Bundle). Om det är nödvändigt eller inte är upp till var och en att avgöra. Själv föredrar jag att välja tangentbord och mus själv och skulle hellre se en cd/dvd-läsare. Då drivrutiner till och med medföljer på cd känns det för övrigt som ett konstigt val att datorn inte är utrustad med just en sådan.

Installationsprocessen är väldigt smidig och både en uppdaterad version av Windows 10 och drivrutiner finns med från fabrik. Det tog kanske två minuter från första uppstart till att skrivbordet syntes på skärmen. Det enda jag inte riktigt uppskattar är att Komplett skickar med en del program jag inte använder, såsom en utvärderingsversion av Norton Security samt Windows Essentials 2012.

Sammanfattningsvis levererar Komplett Gamer Xtreme i70 - GTX 1080 Edition mycket god prestanda till en bra prislapp. Med allt installerat i förväg är den enkel att komma igång med även för nybörjare och om det skulle uppstå några problem är det bara att skicka in den på service för att få den ordnad, vilket kanske är den största fördelen med att köpa en färdigbyggd dator.

Fördelar

  • Mycket bra prestanda

  • Goda uppgraderingsmöjligheter

  • 3 års garanti och support

Nackdelar

  • Ingen cd/dvd-läsare

Pris vid publicering: 22 999 kronor inklusive moms. (länk)

Kommentarer till artikeln

71 debattinlägg

Skicka en rättelse
5

Fler bilder från Casemod Championship 2017 på Dreamhack Summer 2017

En av de stora hårdvaruhändelserna under Dreamhack Summer 2017 var Casemod Championship, där såväl den svenska eliten som nya stjärnskott gjorde upp. Nu bjuder Geeks Gaming på en bildkavalkad från mästerskapen! Läs mer

14

Valve berättar mer om sina nya handkontroller för SteamVR

Nya handkontroller för SteamVR har nu börjat skickas ut till spelutvecklare. Dessa kallas för Knuckles och möjliggör mer naturliga rörelser i spel tack vare tryckkänsliga ytor. Läs mer

17

Imagination Technologies lägger upp sin verksamhet för försäljning

Efter att Apple bestämt sig för att övergå till egen tillverkning av grafikprocessorer för Iphone och Ipad säljer nu Imagination sin verksamhet, där ett flertal intressenter redan lagt bud på denna. Läs mer

3

Fulkultur om tidsresande mördarrobotar

Denna veckas avsnitt av Fulkultur bjuder på en djupdykning i de två första Terminator-filmerna, där James Cameron målar upp en dystopisk framtid med självmedveten artificiell intelligens. Läs mer

0

Alla teknik- och frågepaneler med SweClockers från Dreamhack Summer 2017

Årets upplaga av datorfestivalen Dreamhack Summer må ha tagit slut i början av veckan men lämnar dock efter sig en diger skara hårdvarurelaterade paneler som livesändes från scenen. Läs mer

23

Zenimax vill säljstoppa Oculus Rift

Ett antal månader efter domen mot Oculus fortsätter nu rättstvisten mellan dem och Zenimax. Detta då Zenimax vill blockera all försäljning av Oculus VR-headset Rift. Läs mer

58

AMD förbereder B2-stepping för AMD Ryzen "Summit Ridge"

Inom kort sjösätter AMD en ny våg av Ryzen-processorer, där smärre buggfixar och vad som tros bli förbättrad minneskompatibilitet står i centrum Läs mer

15

Fler bilder från Dreamhack Summer 2017

Under Dreamhack Summer 2017 fick SweClockers redaktion uppbackning av de glada spelnördarna i Geeks Gaming, som med kamerorna i högsta hugg bevakade världens största LAN-festival. Läs mer

13

Testpilot: Cryorig H7 Quad Lumi

Testpiloten David Kvist testar Cryorig H7 Quad Lumi, vilken utlovar extremt god kompatibilitet och god kylförmåga med ett litet avtryck och RGB-belysning. Läs mer

7

Toshiba har hittat en köpare för sin minnesverksamhet

Toshiba har nu hittat en köpare för sin minnesverksamhet, där det vinnande budet för denna uppges hamna på minst 157 miljarder kronor. Läs mer

22

Microsoft svarar på Kasperskys anmälan om konkurrensbrott

Efter att Kaspersky lämnat in en anmälan om konkurrensbrott mot Microsoft till EU svarar nu företaget och erkänner att de avaktiverat annan mjukvara, men att det gjorts av kompatibilitetsskäl. Läs mer

31

Samsung Galaxy Note 8 lanseras i augusti

Trots debaclet kring Galaxy Note 7 arbetar Samsung på en ny modell i Galaxy Note-serien, vilken utrustas med 6,2-tumsskärm och väntas lanseras i augusti i år. Läs mer