Testpilot: Komplett Gamer Xtreme i70 - GTX 1080 Edition

Testpilot: Komplett Gamer Xtreme i70 - GTX 1080 Edition

Vissa bygger själva, andra föredrar att köpa ett färdigt datorsystem. Testpiloten Bl0m1 provar på det sistnämnda och testar värstingmodellen Komplett Gamer Xtreme i70 med Geforce GTX 1080.

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna i forumet. Erfarna datorentusiaster får tillfälle att på egen hand testa de senaste produkterna i datorvärlden. Läs mer, Frågor och svar.

Återförsäljaren Komplett bygger egna datorer och har under de senaste åren satsat mycket på att vidareutveckla de gamingorienterade modellerna. Det senaste tillskottet heter Komplett Gamer Xtreme i70 - GTX 1080 Edition och är en kraftfull stationär dator för den som behöver massvis av gamingprestanda. I denna modell ingår bland annat Intels senaste Core i7-6700K "Skylake" i kombination med alldeles färska Geforce GTX 1080 och hela 32 GB RAM.

Specifikationer

Egenskap

Värde

Namn

Komplett Gamer Xtreme i70 - GTX 1080 Edition

Processor

Intel Core i7-6700K

Grafikkort

Asus Geforce GTX 1080 Strix

Minne

Kingston HyperX Savage DDR4 2400MHz 32GB (2x16GB)

Moderkort

ASUS Z170-E

CPU-kylare

Corsair Hydro Series H55

Nätaggregat

Fractal Design Integra M 750W

Chassi

Corsair Carbide Clear 400C

Lagring

1x Samsung PM951 512GB M.2
1x Seagate Desktop SSHD 2TB

Operativsystem

Windows 10 home

Garanti

3 år

Pris

22 999 kr inkl. moms

En första titt.

Kollar man inne i själva datorn ser man att det är väldigt luftigt i den stora datorlådan Corsair Carbide Clear 400C. Nätaggregat och diskar döljs bakom ett hölje, vilket ger ett städat intryck

Processorn är kyld med vattenkylaren Corsair H55.

Under grafikkortet gömmer sig en SSD i formfaktorn M.2.

På baksidan ser vi kabeldragningen och alla kablar sitter fast med buntband.

Längst ner på baksidan kan vi även se den mekaniska hårddisken som medföljer.

I vanlig ordning finns många anslutningar, däribland en USB Type-C. Notera att det inte finns ett överflöd av USB-kontakter och att ljuddelen saknar digital utgång.

I framkant hittar vi in och utgångar för ljud, dubbla USB 3-anslutningar, powerknapp som även har inbyggd LED, en resetknapp samt en lysdiod för diskaktivitet.

Den som är intresserad av en mer ingående genomgång av chassit kan alltid läsa Jonas recension av Corsair Carbide 400C.

Tillbehör

Komplett skickar med instruktionsböcker till alla komponenter i bygget. Därutöver medföljer även alla kablar som inte används i det semimodulära nätaggregatet tillsammans med en extra SATA-kabel, en SLI-brygga, en 2x6 pins till 8 pins adapter, CPU installation Tool samt skruvar och kardborreband.

Uppstart och installation

Uppstarten var en lätt process då datorn kommer med Windows 10 installerat i förväg. Det enda man behöver göra är att skapa ett användarkonto i Windows. Även drivrutinerna är installerade från fabrik. Utöver operativsystemet finns även ett gäng program installerade:

  • Adobe Acrobat Reader

  • Norton Security (60 dagars utvärderingsversion)

  • Skype

  • Windows Essentials 2012

Även om listan på medföljande program är kort gillar jag inte riktigt att Komplett skickar med Norton Security och Windows Essentials, eftersom dessa inte är något jag använder. De går såklart att avinstallera om man vill.

Garanti och support

En av de stora fördelarna med att köpa en färdigbyggd dator är att Komplett ger tre års inskicksgaranti och gratis support via telefon och mail (kl 09-20 helgfria vardagar). Om datorn skickas till Komplett för reparation står återförsäljaren för frakten, om det konstateras att problemet inte kunnat lösas på telefon. Garantin bryts inte om man själv byter komponenter i datorn så länge skadan inte uppstått under själva ingreppet. Det är även tillåtet att överklocka, men om någon kompontent skadas till följd av överklockningen gäller inte garantin.

Prestanda

Nu har det blivit dags att se vad Komplett Gamer Xtreme i70 - GTX 1080 Edition ger i prestandaväg. Jag har valt att testa med två syntetiska tester och tre spel, för att få lite variation.

Spel

Samtliga resultat från speltestarna är uppmätta med mjukvaran Fraps. Jag valde att testa spelen i upplösningarna 2560x1440 och 3840x2160 pixlar då datorn är såpass kraftfull att 1920x1080 inte är någon utmaning även i moderna titlar.

Battlefield 4
Jag valde att köra detta test på en online-server. Servern hade under hela testat 60-64 spelare och körde på banan Propaganda med en uppdateringsfrekvens på 60Hz. På grund av att testet är online kan miljöerna skilja sig en del och därför så är testperioden 15 minuter lång för att få en så liten felmarginal som möjligt. Inställningarna som användes under testet är fördefinierade Ultra.

Grand Theft Auto V

Spelet har en inbyggd benchmark som jag valde att använda mig av. Inställningarna är det absolut högsta som gick att ställa in med MSAA och utan motion blur.

Tom Clancy’s The Division
Även The Division har en inbyggd benchmark som jag valde att använda mig utav. Inställningarna som användes är Ultra.

Temperaturer och ljudnivå

Temperaturerna är inga problem, både processorn och grafikkort är utrustade med kylare som utan problem klarar föra bort värmen som skapas. Kylarna klarar även av en del överklockning utan problem.

Ljudnivån är absolut inget jag klagar på, jag hör knappt att datorn är igång. I idle kan man höra pumpen på Corsair H55-kylaren, men det är inget som stör. Även under en längre spelsession håller sig datorn tyst. Inga konstigheter.

Överklockning

Det är kanske inte många som planerar att överklocka en såpass kraftfull dator som denna. Jag tycker dock att det alltid är intressant att veta hur mycket den klarar av och hur mycket prestanda det går att tjäna.

Först överklockade jag processorn via BIOS. Jag fick upp den till 4,5 GHz utan några som helst problem. Detta resulterar i en ökning med 500 MHz eller 12,5%.

Grafikkortet överklockades med hjälp av mjukvaran EVGA Precision XOC. Jag lyckades få upp kortet i 1878 MHz, vilket ger en ökning med 93 MHz eller 5,2%. Detta var dock inte en lika simpel metod som överklockningen av processorn. Mjukvaran har konstiga saker för sig, som att ständigt starta test för att kontrollera om överklockningen är stabil.

Ett annat lite problem är att man är tvungen att radera överklockningsprofilen manuellt om systemet kraschar för att överhuvudtaget kunna öppna programmet. Anledningen till att jag använder EVGA Precision är att det är det enda programmet jag hittat med stöd för GPU BOOST 3.0.

Slutsats

Komplett Gamer Xtreme i70 - GTX 1080 Edition levererar gott om prestanda och klarar av allt som slängs på den. Komponenterna är från välkända märken och kommer med en garanti på tre år. Komplett har även lyckats bra med själva bygget. Kablarna är dragna snyggt på baksidan av moderkortet och sitter fast med buntband. Chassits interna höljen döljer elegant nätaggregatet och hårddiskplatserna.

Den som köper datorn från Komplett får även med tangentbord och mus (Speedlink Gaming Bundle). Om det är nödvändigt eller inte är upp till var och en att avgöra. Själv föredrar jag att välja tangentbord och mus själv och skulle hellre se en cd/dvd-läsare. Då drivrutiner till och med medföljer på cd känns det för övrigt som ett konstigt val att datorn inte är utrustad med just en sådan.

Installationsprocessen är väldigt smidig och både en uppdaterad version av Windows 10 och drivrutiner finns med från fabrik. Det tog kanske två minuter från första uppstart till att skrivbordet syntes på skärmen. Det enda jag inte riktigt uppskattar är att Komplett skickar med en del program jag inte använder, såsom en utvärderingsversion av Norton Security samt Windows Essentials 2012.

Sammanfattningsvis levererar Komplett Gamer Xtreme i70 - GTX 1080 Edition mycket god prestanda till en bra prislapp. Med allt installerat i förväg är den enkel att komma igång med även för nybörjare och om det skulle uppstå några problem är det bara att skicka in den på service för att få den ordnad, vilket kanske är den största fördelen med att köpa en färdigbyggd dator.

Fördelar

  • Mycket bra prestanda

  • Goda uppgraderingsmöjligheter

  • 3 års garanti och support

Nackdelar

  • Ingen cd/dvd-läsare

Pris vid publicering: 22 999 kronor inklusive moms. (länk)

Kommentarer till artikeln

70 debattinlägg

Skicka en rättelse
3

Live: Nintendo-kväll med Geeks Gaming

Häng med när Geeks Gaming spelar både nytt och gammalt från Nintendo. Galleriet kommer uppdateras löpande från kvällens gång. Läs mer

Blixtsnabb SSD-lagring bakom lucka tio

  • igår 12:00

Det är dags för den tionde luckan i Geeks Julkalender, och här erbjuder Inet ett förmånligt pris på en rymlig SSD. Läs mer

12

Fredagspanelen 126: Oculus Touch, AMD Crimson ReLive och Fitbit förvärvar Pebble

Jonas och Kenneth rasar över uteblivna smarta klockor, snackar nya drivrutiner och blir påtvingade ett grandiost julpynt i veckans avsnitt av fredagspanelen. Läs mer

24

Julstämning med Bluetooth-styrd ljusstake

Till julen hör ljusstakar och slingor i alla tänkbara tappningar. Medlemmen Sennaho skruvar upp konceptet genom att introducera styrning via Bluetooth. Läs mer

39

The Division får DirectX 12-stöd nästa vecka

I och med nästa uppdatering av svenska Massives The Division introduceras stöd för grafikgränssnittet DirectX 12, vilket ska medföra bättre prestanda i högre upplösningar. Läs mer

16

Google, Oculus och HTC med flera går samman för att bilda VR-förening

För att främja utveckling och innovation inom virtuell verklighet går flera stora aktörer samman och bildar Global Virtual Reality Association, ett samarbete som ska forma framtiden för VR. Läs mer

25

Bitfenix avtäcker Shogun – chassi med dubbla paneler av härdat glas

Dubbla paneler av härdat glas, gedigen konstruktion och plats för en uppsjö av hårddiskar. Dessa är några av paradnumren för Bitfenix senaste flaggskeppschassi Shogun. Läs mer

31

SweClockers logotyp pyntad för jul!

Nio stilfulla jullogotyper gick till final och efter att medlemmarna fått säga sitt är det ett bidrag som med bred marginal kammat hem segern, och får sprida julstämning på SweClockers. Läs mer

12

Spelare bygger fungerande Atari 2600-emulator i Minecraft

Youtube-användaren SethBling visar i ett nytt videoklipp på de stora möjligheterna i Minecraft, med en Atari 2600-emulator skapad direkt i spelet. Läs mer

10

Testpilot: Cooler Master Mastermouse Pro L

Cooler Masters modulära mus Mastermouse Pro L passar både vänster- och högerhänta samt olika greppstilar. Testpiloten Niklas Huhtala sätter tänderna i modellen och ser vad den går för. Läs mer

65

Microsoft samarbetar med Qualcomm för att ta Windows 10 till ARM-processorer

I ett något oväntat drag meddelar nu Microsoft att Windows 10 i framtiden kommer kunna köras på ARM-processorer, med stöd för samtliga Windows-applikationer och spel. Läs mer

65

AMD introducerar Radeon Software Crimson ReLive

Ett år efter introduktionen av mjukvarusviten Radeon Software Crimson har det blivit dags för nästa inkarnation, där en av de stora nyheterna är en hårdvaruaccelererad inspelningsfunktion. Läs mer