Filöverföring

Filöverföringar bör ses som en av de viktigaste egenskaperna hos en NAS. Det är trots allt lagring av data det handlar om och är länken mellan dessa den svaga punkten blir det inget bra resultat. För att få en bra bild över hur allt fungerar har jag gjort både syntetiska och verkliga tester.

Syntetiska tester är ett enkelt sätt att se hur en enhet beter sig, man får ut värden och kan sedan jämföra dessa mot andras resultat, enkelt! Men de stämmer inte alltid överens med verkligheten, så för att vara helt säker har jag gjort båda två.

Filöverföringar

De syntetiska bestod av program som CrystalDiskMark 5 och NasTester 1.7. Medan de verkliga bestod av manuella överföringar av blandade filer, allt från packade .zip-filer till 4k-upplösta filmer eller vanliga dokument.

Resultatet är inte en fin graf eller lista på värden man kan jämföra utan tyvärr utvinns inte diskarnas prestanda fullt ut via nätverket. Det är här flaskhalsen finns och det ger en varierad hastighet på 110-115MB/s för både läs- och skrivhastigheter. Dessa tester var gjorda i RAID 1, vilket gjorde det redundant att testa RAID 0 som ändå inte kan vara snabbare än nätverket.

Samma tester upprepades med en kryptering på hela volymen, vilka inte hade någon negativ påverkan på prestandan. Detta är för att Intel har byggt in stöd i sina processorer för AES-NI som används i Qnap.

2gb överföring.png

LACP - Link Aggretion

Hastighetsbegränsningen ligger runt 1 Gbit/s, vilket är vad ett nätverk klarar av. Men det finns sätt att utöka den kapaciteten, ett är att använda tekniken LACP eller Link Aggregation. Då kan man länka två IP-adresser till en enhet, och göra överföringar över två kablar samtidigt.

Då får man i teorin dubblerad kapacitet, men detta kräver dels en router med stöd för tekniken och dessa går att få tag på för runt 2 000 kr. Sedan behöver du en dator med två Gigabit-uttag, inte heller det vanligaste. Och allt för att bara få 2 Gbit i överföringshastighet.

USB QuickAccess

Då utökad nätverkskapacitet inte är rätt väg att gå idag så finns det andra möjligheter, i TS-251A finns en micro-USB 3 som även kallas QuickAccess. Här finns en teoretisk hastighet på 5 Gbit/s, men så enkelt är det inte här heller.

Detta är ingen vanlig USB-port utan det är en länk till ett nätverkskort inne i enheten. Det betyder att porten har en IP-adress och är begränsad till hastigheten som nätverkskortet har, vilket som vi nu vet är mellan 110-115 MB/s.

quick access bildsmaller.jpg
usben.png

QuickAccess är inte helt onödig, den kan vara perfekt för en bärbar dator ifall det trådlösa nätverket inte är fullt så bra som man kanske vill.

Sedan finns det där lilla kravet också att den endast fungerar om man har Qfinder installerat. Annars startar inte den automatiska processen och man kan inte själv hitta NAS:en. Det gör att spontana anslutningar till NAS:en blir mindre troliga och det är nog lättare att bara ansluta till det trådlösa nätverket.

quickaccess usb.png
qnap usb data.png