Prestandatest med dator

Bandbredd

För att avgöra hur pass bra Velop fungerar när det trådlösa nätet pressas maximalt anslöts en dator till internet-routerns Ethernet-port, vilken har en kapacitet på 1 Gbit/s. På datorn körs Ubuntu 16.04 och en iperf3-server.

Totalt fyra fall testades och för varje uppmättes både bandbredd för att sända respektive ta emot trafik. I detta fall betyder ”sända” att data flödar från datorn i aktuellt rum mot datorn som är ansluten till internet-router.

  • Vardagsrummet, fri sikt med cirka 5 m från Comhem-router.

  • Vardagsrummet, fri sikt med cirka 5 m från Velop centralnod.

  • Tvättstuga, olika plan och flera väggar från Comhem-router.

  • Tvättstuga, en innervägg mellan dator och Velop-satellit, cirka 2 m.

Även om det inte riktigt är samma bandbredd via Velop-systemet på båda platserna är det en markant förbättring över fallet med en enda trådlös router.

Latens

Vid dålig täckning blir även latensen över Wifi lidande och vissa paket kommer helt enkelt vara trasig vid leverans och kommer då behöva sändas om. Latensen är uppskattad med kommandot "ping". Mottagare är kopplad till huvudenheten via Ethernet.

Resultatet är taget över totalt 100 stycken echo request/response-meddelanden.

System

Plats

Lägsta (ms)

Medel (ms)

Högsta (ms)

Velop

Vardagsrum

3

4

7

Comhem

Vardagsrum

2

4

12

Velop

Tvättstuga

6

8

20

Comhem

Tvättstuga

3

20

277

I vardagsrummet är resultaten inom felmarginal, då en mätning av latens på det här sättet inte är jätteexakt.

I tvättstugan ser man däremot lite andra resultat. Linksys Velop ger en klar förbättring då variansen i latensen är klart mindre i mesh-nätverket. En viss ökning av lägsta latens noteras med Velop, men ligger på en så pass låg nivå att andra faktorer kommer dominera vid exempelvis spelande.