Ryzen SoC + styrkrets = AM4-plattform?

PCI Express valmöjligheter

AMD har designat en hel del kring integrerade system och det märks att det finns i åtanke kring AM4-plattformen. Att både Sonys och Microsofts konsoler utrustades med AMD SoCs var väl bara första steget.

På AM4-plattformen är det ett tydligt tecken att tanken är valmöjlighet och "oändliga" konfigurationer. Valet att integrera USB-portar och även x4 PCI Express direkt i processorn ger mindre plattformar möjligheten att skala ner och kanske till och med skippa en dyr styrkrets. Producerar man närmare 100 miljoner enheter så kan detta göra skillnaden mellan ekonomisk vinst och förlust.

Tittar man på kommande Raven Ridge kan man spekulera, men en konsol eller annan enhet byggd runt en av AMD:s kommande SoC:s med integrerad grafik behöver troligen inte så många periferienheter. Fördelen är att denna struktur redan finns i nuvarande Ryzen.

Räknar vi på antalet periferienheter som behövs på en modern spelkonsol räcker det inbyggda i Ryzen gott och väl med portar över. Det är även tydligt att Sata Express kan ignoreras på AM4 och frigöra x2 PCI Express 3.0-länkar vardera som kan nyttjas för andra enheter.

MSI X370 SLI PLUS PHOTO05.jpg

Detta är ett intressant upplägg, det känns fräscht att moderkortstillverkarna har möjlighet att bygga modeller som kanske hoppar över vissa enheter eller portar och lägger krut på annat håll.

PCI Express tillgänglighet

USB är en port med många valmöjligheter, men om USB är landsvägar är PCI Express Autobahn på steroider.
Ryzen leverar totalt 24 stycken PCI Express-länkar (3.0) fördelade på följande sätt:

  • 16 stycken är dedikerade till grafik.

  • 4 stycken kopplas mot NVMe.

  • 4 stycken kommunicerar med styrkretsen.

Av X370 styrkretsen får man åtta stycken PCI Express (2.0).

På de moderkortsmodeller där inga moderkortskopplade anslutningar finns frigörs dessa fyra PCI Express-länkarna att nyttjas till annat.

X300 och A300-styrkretsarna är exempel där detta skett. Här har AMD struntat i moderkortsansluten I/O och då frigörs faktiskt de fyra stycken PCI Express-länkarna som annars skulle kommunicerat med styrkretsen. Dessa kan då användas till en till NVMe-enhet, USB-styrkretsar, ljud eller liknande.

Något som är lite lustigt är att X300 och A300 som är designade för just SFF (Small Form Factor) samt mITX-formfaktorn, vilken troligen inte kommer få slut på PCI Express-länkar utan mer troligt yta att ansluta allt.

Multi-GPU med Ryzen

På grund av Ryzens konfiguration av PCI Express-banor blir lösningar med flera grafikkort lite annorlunda. Till exempel kommer det tredje grafikkortet vid Crossfire kommunicera via PCI Express x4 (2.0) och således kommer bandbreddsskillnaden mellan det första eller andra och det tredje grafikkortet vara markant.

I praktiken innebär det att x8 PCI Express 3.0 ger en bandbredd på 8 GB/s och x4 PCI Express 2.0 ger en bandbredd på 2 GB/s, det vill säga en fjärdedel. Således kan man nog dra gränsen för flera grafikkort med Ryzen redan vid två grafikkort.