Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Förutom ren prestanda mätte jag även upp temperaturer med de olika lägen som finns för grafikkortet. Mitt KFA2 Geforce GTX 980 HoF tas med för jämförelse, även om det är helt vattenkylt. Testet som körs är Metro: Last Light Redux i en upprepande slinga på tre test för att få en stabil högstanivå.

Då jag inte har möjlighet att mäta ljudnivå med något instrument får det ske helt subjektivt baserat på min hörsel.

Jag har också spelat The Witcher 3 för att känna av hur snabbt kortet faktiskt är och där är det en enorm skillnad mot ett Geforce GTX 980. Spelet flyter på i 80-100 bildrutor per sekund (FPS) med grafiken uppskruvad till max, inklusive kantutjämning och Nvidia Hairworks.

Tillsammans med G-sync är det en angenäm upplevelse, minst sagt. Kortet jag testar med har en hel del spoltjut (eng. coil whine) för sig men är i övrigt väldigt tyst, även med chassisidan av med datorn på bordet. Det ligger på stabila temperaturer på 70 grader med överklockning.

Kylaren är i toppklass och håller grafikkortet till ett tyst sus, som värst. Grafikkortet är hörbart men för att vara luftkylt är det enligt mig väldigt imponerande. Den passiva driften under 60 grader är en underbar funktion och även om den inte är speciellt ny för Nvidias tredjepartskort är det helt klart en enorm fördel. Hur ofta använder du inte datorn till annat än spel?

Effektmätningen tar jag från min effektmätare i kontakten som är inköpt på Kjell & Company. Effekten är för hela systemet.

När det kom till effektmätningen blev jag uppriktigt sagt väldigt förvånad över att det nästan skiljer 100 watt under belastningen. Det är trots allt 16 nm tillverkningsprocess i Geforce GTX 1080 Ti och Geforce GTX 980 har 28 nm. Kortet har däremot mer än dubbelt så hög prestanda, så i slutändan är det utan tvekan värt det.