Återställning av disk

Återställning av diskarna var något jag ville testa och tog helt enkelt bort en av tre diskar som satt i RAID 5 och ville se hur systemet reagerade. Vid start möttes jag av ett högt pipande från NAS-enheten och så fort jag kom in i systemet möttes jag av översikten för diskvolym.

crashad raid 5.png

Själva åtgärden är relativt enkel, men Synology lägger ändå rätt mycket ansvar på användaren. Det krävs att veta var det ska klickas och det är inte alltid helt lätt när rädslan finns att ens kära semesterbilder kan gå förlorade.

Vid en RAID 5- eller RAID 1-lösning ska detta såklart inte vara ett problem, om bara inga andra diskar går sönder innan dupliceringen är klar.

volym trasig.png

När den trasiga hårddisken är utbytt krävs det navigation till den detaljerade vyn där det finns ett alternativ som kallas hantera. I min värld är det inte helt självklart att den typen av navigation ska krävas. Då det inte finns många val att göra förutom att reparera den trasiga disken hade Synology kunnat göra processen mer självförklarande.

putty rescue super speed.png

När allt väl är igång körs överföring på högsta hastighet, något det inte gjordes vid en migrering av volymen. Vad jag kan se är det olika processer som styr det här och olika filer som ligger grund för inställningarna. Dock har jag inte lyckats hitta vilka de filerna är är.

Seagate och Synology

Seagate och Synology har gjort ett samarbete i form av Seagate Ironwolf Health Management, vilket är ett försök på en mer avancerad version av funktionen S.M.A.R.T (Self-Monitoring Analysis and Reporting Technology).

S.M.A.R.T är standard på alla hårddiskar som produceras idag och är en funktion för att upptäcka fel på disken. Att förutspå fel är något de har försökt med i Ironwolf Health Management, men programmet måste fortfarande köras manuellt likt S.M.A.R.T.

Till skillnad från S.M.A.R.T har Seagate satsat på att övervaka så många felkällor som möjligt och landade på den fina siffran 200. Det hela kokas sedan ner till en fin sifferkod som säger hur disken mår. I mitt fall är disken helt ny och utan skador.

health översikt.png
health detaljer.png

Det är häftigt med ny teknik och intressant att Seagate jobbar för att hitta fel innan filerna skadas. Jag tror dock inte att lösningen finns i Health Management, i alla fall inte i dess nuvarande form. Ett skydd bör vara aktivt konstant och varna användaren när felen börjar komma, vilket inte detta kommer göra om inte körningar schemaläggs. Detta är dock ändå vad jag kallar en halvmanuell process.

Det är inte känt idag om tekniken är exklusiv för Synology i all framtid eller om de bara har ensamrätten under en begränsad tid.