Sammanfattning

Det finns mycket bra att säga om DS916+, kvalitetskänslan är riktigt hög och det är precis vad som förväntas i den här prisklassen. Hårddiskvaggorna är bland de bästa jag sett och det är något jag gärna hade sett i andra enheter eller datorchassin för den delen.

Det märks att Synology inte är några nybörjare på att bygga nätverksbaserad lagring. Dock när det gäller ljudnivån finns det ett konstant susande från fläktarna. Om jag hade suttit nära NAS-enheten hade jag personligen stört mig på ljudet. Jag hade gärna velat ha en ensam större fläkt istället för två små.

profil.jpg

Det jag inte kommer så bra överens med är mjukvaran. Jag tycker den inte är tillräckligt användarvänlig på de enkla bitarna och inte tillräckligt avancerad för att kännas som ett bra verktyg.

Jag stör mig på enkla saker, som exempelvis vid försök att logga in via programmet Video Station dyker det upp ett felmeddelande som säger att programmet inte är installerat. Varför dyker inte frågan upp om användaren vill installera det istället?

Därför finner jag det svårt att rekommendera Synology till någon som inte är teknikintresserad. Det krävs för mycket intresse och vilja att mecka med saker för att det ska fungera ordentligt. Men sen är det är inte tillräckligt intressant och avancerat för att jag skulle rekommendera det för den sanna tekniknörden.

Om intresset finns för att bara lagra filer som exempelvis semesterbilder och användaren kan överleva med en mjukvara som inte löser alla problem åt en är Diskstation DS916+ inget dåligt val. Enheten är gediget byggd, har hög kapacitet och därför inget dåligt köp.

Positivt

  • Automatisk HDD-vila

  • Väldigt bra hårddiskvaggor

  • Hög kvalitetskänsla

Negativt

  • Susande fläktar

  • Omständlig mjukvara

  • Högt pris